’Israel-regel’ forbød iransk judokæmper at vinde: Præstestyret insisterede på matchfixing

Den internationale sportsdomstol behandler klage fra Irans Judoforbund over international udelukkelse for diskrimination af israelske idrætsudøvere.

(Foto: Michael Probst / AP og Laszlo Balogh og Henry Nicholls / Reuters © Ritzau Scanpix. Grafik: Sofie Amalie Galczynski Hansen)

For lidt over et år siden var den iranske judokæmper Saeid Mollaei regerende verdensmester ved VM i Tokyo. Og da turneringen gik i gang, følte han da også, at han havde gode chancer for at genvinde titlen. I de indledende kampe havde han suverænt fejet al modstand af banen.

Men netop da Saeid Mollaei var ved at gøre sig klar til sin VM-semifinale, fik hans træner en telefonopringning fra Teheran, som ikke blot ændrede judokæmperens sportskarriere, men hele hans liv.

Det iranske præstestyre forbød ham at vinde semifinalen. For hvis han vandt, skulle han møde israeleren Sagi Muki i finalen. Og det var imod Irans idrætspolitik, som forbyder iranske sportsudøvere at kæmpe med atleter fra Israel.

Karrieren eller kirken? Dilemmaet var til at føle på. Men Saeid Mollaeis svære overvejelser endte som så ofte før med, at han bøjede sig for det iranske styres krav og tabte semifinalen med vilje.

- Jeg var bange for, hvad der kunne ske med mig selv og min familie, hvis jeg overtrådte loven i mit land, sagde han efterfølgende i et interview, der blev offentliggjort på Det Internationale Judoforbund, IJF's, hjemmeside.

For umiddelbart efter VM fortrød han sin beslutning og fortalte IJF hele sin historie. Siden har hans liv ikke været det samme.

Saeid Mallaei (i hvid dragt) tabte bevidst ved VM i 2019 semifinalen til belgiske Matthias Casse. (Foto: CHARLY TRIBALLEAU © AFP/Ritzau Scanpix)

Klage fra Irans Judoforbund

Matcxfixing forbindes som oftest med idrætsudøvere, som tager imod penge for at tabe deres kampe med vilje. Men Saeid Mollaeis historie er for IJF et bevis på, at matchfixing også kan være motiveret af religion og politik.

Derfor besluttede IJF at udelukke Irans Judoforbund for diskrimination af israelske idrætsudøvere og medvirken til misbrug af iranske atleter i en religiøst motiveret form for matchfixing, som har til politisk formål at markere, at Iran ikke anerkender Israels ret til at eksistere.

Det iranske judoforbund afviste imidlertid alle IJF's beskyldninger og klagede til Den Internationale Sportsdomstol CAS over udelukkelsen.

Ifølge IJF’s skriftlige redegørelse om sagen nægter det iranske judoforbund nogensinde at have instrueret Saeid Mollaei til at trække sig fra en konkurrence eller at tabe med vilje for at undgå en potentiel kamp imod en israelsk atlet:

- Alle atletens udtalelser og påstande er falske. Han kom med dem i håb om at fremskynde opfyldelsen af sit ønske om at skifte nationalitet, hævder det iranske judoforbund.

Onsdag holdt sportsdomstolen en høring om sagen, men domstolens afgørelse af striden ventes først at foreligge i løbet af de kommende uger.

Sportsdomstolens afgørelse ventes nu med særlig stor spænding i Israel og mange muslimske lande i Mellemøsten og Asien, som Israel beskylder for at chikanere og diskriminere israelske idrætsudøvere.

Iran anerkender ikke Israel

De iranske sportsmyndigheders krav til iranske atleter om at tabe deres kampe med vilje skyldes, at det muslimske præstestyre i Teheran, som har regeret Iran siden 1979, ikke anerkender staten Israel. Derfor har iranske idrætsudøvere i fire årtier haft forbud mod at deltage i sportskampe med israelske modstandere.

Men efter Saeid Mollaeis VM-bronzekamp i Tokyo, som han ligeledes tabte med vilje, så han undgik at stå ved siden af den israelske VM-guldvinder Sagi Muki under medaljeoverrækkelsen, fik den iranske judokæmper nok af at ofre sine sportslige ambitioner og bøje sig for præstestyrets såkaldte ’Israel-regel’.

Ved VM i 2019 tabte Saeid Mollaei (i blå dragt) med vilje til georgiske Luka Maisuradze. Presset af de iranske sportsmyndigheder. (Foto: CHARLY TRIBALLEAU © AFP/Ritzau Scanpix)

Saeid Mollaei fortalte repræsentanter fra IJF, at både Irans vicesportsminister og præsidenten for Irans Olympiske Komité havde haft flere telefon- og videosamtaler med hans træner under VM, hvori de mindede træneren om ’Israel-reglen’ og beordrede ham til at forbyde Saeid Mollaei at kæmpe imod Sagi Muki.

Samtidig hævdede Saeid Mollaei, at Irans vicesportsminister, Davar Zani, havde truet ham og hans familie med hårde repressalier, hvis han nægtede at adlyde præstestyrets politiske ordre.

Flygtede til Tyskland

Efter at have fortalt sin historie om, hvad der skete ved VM i Tokyo, turde Saeid Mollaei ikke at tage hjem.

Med opbakning fra IJF fløj han derfor til Tyskland, hvor han fik to års midlertidig opholdstilladelse og status som flygtning.

I et interview med det tyske nyhedsmedie Deutsche Welle forklarede Saeid Mollaei, at han i flere år havde følt sig tvunget til at følge Irans uskrevne regel om, at iranere ikke må kæmpe mod israelske atleter. Mod sin personlige overbevisning:

- Saeids ønske ved det seneste VM var at møde mig i en kamp mellem ligemænd. Men regimet reagerede hensynsløst og forhindrede det på samme måde som i tidligere turneringer, hvor vi havde mulighed for at kæmpe imod hinanden. Saeid valgte at blive en fri mand uden bånd, stolt af sin kultur og sit land, men fortsat som en atlet og judokæmper, der sætter pris på liberale værdier og hylder den olympiske ånd. Jeg beder til, at han får opfyldt sin drøm om at deltage i de kommende olympiske lege, siger israelske Sagi Muki. (Foto: CHARLY TRIBALLEAU © AFP/Ritzau Scanpix)

- Det eneste, der betyder noget for mig, er venskab og det olympiske charter. Jeg er ven med Sagi Muki og alle andre atleter. Og jeg håber, at vi en dag også kan mødes i en kamp. Det er lige meget, hvem af os der vinder.

Siden da har IJF givet Saeid Mollaei lov til at konkurrere i internationale stævner for Mongoliet. Og i marts i år gav Den Internationale Olympiske Komité, IOC, grønt lys for, at han også kan stille op for Mongoliet ved det kommende OL i Tokyo.

IJF kræver garantier

Saeid Mollaeis indrømmelse af matchfixing ved VM i Tokyo kom blot få måneder efter, at Irans Judoforbund og Irans Olympiske Komité efter flere lignende sager om iransk diskrimination af israelske idrætsudøvere i et brev til IJF havde lovet

Det internationale forbund så derfor ingen anden udvej end at udelukke Irans Judoforbund fra ’alle konkurrencer, administrative og sociale aktiviteter’, som er organiseret eller autoriseret af IFJ.

Saeid Mollaei vandt i 2018 VM i Baku i kategorien mænd under 81 kilo. (Foto: Mladen Antonov © AFP/Ritzau Scanpix)

Og nu er sagen altså så ved den internationale sportsdomstol, hvor Saeid Mollaei var indkaldt som hovedvidne i denne uge. Hans forklaring om Irans politisk og religiøst motiverede matchfixing bekræftes af flere andre iranske vidner.

Deriblandt hans tidligere træner Mohammad Mansouri, som også flygtede efter VM i fjor, samt den tidligere judokæmper Vahid Sarlak, som flygtede fra Iran i 2009, fordi han ligeledes nægtede at tabe sine kampe med vilje.

Israelsk støtte

Ifølge Israels Olympiske Komité har der i takt med, at flere rige muslimske lande i de senere år er blevet værter for internationale sportsbegivenheder, har der været mange eksempler på diskrimination af israelske atleter i muslimske lande som Iran, Qatar, Oman, De Forenede Arabiske Emirater og Malaysia.

Men ifølge komitéen handler diskriminationen ikke kun om matchfixing for at undgå israelske modstandere. Israelske idrætsudøvere har blandt andet fået forbud imod at bære israelske symboler på sportstøjet. Den israelske nationalmelodi er blevet forbudt ved medaljeoverrækkelser, og i flere tilfælde er israelske atleter blevet nægtet indrejse i muslimske lande.

Facebook
Twitter