'Jeg er ked af det': NFL-træner siger op efter racistiske og homofobiske e-mails

Jon Gruden har blandt andet nedgjort homoseksuelle spillere og kvindelige dommere.

En række e-mails i perioden fra 2011 til 2018 har nu kostet Jon Gruden sit job. (Foto: Ethan Miller © Ritzau Scanpix)

- Det tog mig seks år at fange Jon, sagde Mark Davis med et grin i 2018. Smilet stivnede blot tre år senere.

Ejeren af det amerikanske fodboldhold Las Vegas Raiders lod fortælle, at man havde fundet træneren i Jon Gruden, som skulle genrejse det tidligere storhold, der længe havde været middelmådige i NFL.

Den 58-årige cheftræner blev fyrsteligt betalt, da han i 2018 underskrev en aftale, der gjaldt 10 år ud i fremtiden og indbragte ham over 100 millioner dollars. Han havde vundet Super Bowl og var et eftertragtet navn. Nu har han sagt op.

Beslutningen kommer i kølvandet af en artikel fra den amerikanske avis The Wall Street Journal, der afslører, at Jon Gruden har sendt en række krænkende e-mails til forskellige personer gennem en periode på syv år fra 2011 til 2018. Den amerikanske cheftræner har blandt brugt homofobisk- og racistisk sprog, nedgjort kvindelige dommere og gjort grin med ligaens bestræbelser på at være mere inkluderende.

- Jeg elsker Raiders og vil ikke være en distraktion. Tak til alle spillerne, trænerne, staben og fansene af Raider Nation. Jeg er ked af det, jeg havde aldrig til hensigt at såre nogen, siger Jon Gruden ifølge Las Vegas Raiders' hjemmeside.

Klubbens assistenttræner Rich Bisaccia overtager midlertidigt Jon Grudens tidligere job.

Jon Gruden roste tidligere i år sin spiller Carl Nassib for modet til at være den første aktive spiller til at springe ud som homoseksuel. Det blegner i kølvandet på trænerens udtalelser fra 2011-2018. (Foto: USA TODAY SPORTS © Ritzau Scanpix)

Michelin-læber

Klubbens ejer Mark Davis har udtalt, at han accepterer Jon Grudens opsigelse, som han i sin tid overbeviste om at vende tilbage til trænergerningen efter nogle år som NFL-ekspert for mediet ESPN.

The Wall Street Journal fik nys om de krænkende e-mails i forbindelse med en undersøgelse af arbejdsmiljøet i NFL-klubben Washington Football Team sidste år. Her havde 15 kvindelige ansatte samt to journalister været udsat for sexchikane, og i den forbindelse blev ligaen gjort opmærksom på Grudens e-mails, der blev sendt til Washingtons tidligere præsident Bruce Allen.

De to er tætte venner og har tidligere arbejdet sammen, da Jon Gruden var træner for Raiders for første gang fra 1995-2003.

Tilbage i juni udtalte Jon Gruden, at han var stolt af Raiders-spilleren Carl Nassib, der var den første aktive spiller til at springe ud som homoseksuel. Det står dog i stærk kontrast til de mange e-mails, som Jon Gruden sendte i sit job som kommentator for ESPN.

Ifølge The Wall Street Journal skrev han, at DeMaurice Smith, direktøren for NFL spillerforening, som er sort, havde læber på størrelse med Michelin-dæk. Ligaen fordømmer Grudens udtalelser.

- Jon Grudens e-mails, der nedværdiger DeMaurice Smith er rystende, afskyeligt og stærk imod NFL's værdier. Vi fordømmer det og er kede af den skade, som offentliggørelsen må have voldt Mr. Smith eller andre, skriver NFL i en udtalelse.

Derudover var han vulgær og homofobisk i sin kritik af NFL-komissær Roger Goodell, fordi han og ligaen forsøgte at reducere antallet af hjernerystelser. Jon Gruden var også imod det stigende antal kvindelige dommere, homoseksuelle spillere, og at spillerne knæler under nationalmelodien.

For eksempel kaldte han kommisær Roger Goodell for en svans, der ikke vidste noget om sporten. Ifølge Jon Gruden skulle kommisæren ikke have presset Jeff Fisher, tidligere træner for Rams, til at drafte såkaldte queers som den homoseksuelle spiller Michael Sam i 2014.

Han har dertil været efter holdejere, trænere samt journalister med nedsættende sprog og kaldt den tidligere præsident Barrack Obama og daværende vicepræsident Joe Biden for tøsedrenge.

Jon Gruden har ifølge Wall Street Journal også udvekslet e-mails med Bruce Allen og andre mænd, der inkluderede billeder af letpåklædte cheerleaders. (Foto: © Mike Blake / Reuters © Scanpix Denmark)

'Sådan er jeg ikke'

Jon Gruden har forklaret, at han var oprevet over spillerstrejken i 2011, som blandt andet affødte en række kritiske beskeder fra den nu tidligere træner. Han har også fortalt, at han brugte udtrykket gummilæber til at beskrive folk, der lyver, men understreger, at han skammer sig over udtalelsen rettet mod DeMaurice Smith. Han understreger dog, at han har det dårligt med sine handlinger.

- Jeg har undskyldt overfor DeMaurice Smith igen. Men jeg har det godt med, hvem jeg er, og hvad jeg har gjort gennem mit liv. Jeg undskylder også for de ufølsomme bemærkninger, jeg er kommet med. Jeg havde ingen racistiske intentioner med dem. Sådan er jeg ikke på nogen måde, men jeg undskylder, siger han ifølge Reuters.

Jon Gruden er med al sandsynlighed færdig i NFL, mens Las Vegas Raiders må i gang med at lede efter en permanent afløser.