Jesper var egentlig gået på pension, men så tog han til VM og vandt det hele

Danske Jesper Ratzer vandt i weekenden VM i racketlon, som er mangekamp i ketsjersport, for sjette gang.

Jesper Ratzer blev i weekenden verdensmester i racketlon, hvor der konkurreres i bordtennis, badminton, squash og tennis. (Foto: © (Privat foto))

Danske Jesper Ratzer er verdens bedste mand med en ketsjer i hånden.

Han er i hvert fald seksdobbelt verdensmester i racketlon.

Og hvad i alverden er det så? Groft sagt kan det beskrives som mangekamp i ketsjersport. Der dystes i bordtennis, badminton, squash og tennis. Rækkefølgen er altid fra mindst bat til størst, så bordtennis først og tennis sidst med badminton og squash i midten.

Der spilles et sæt til 21 i hver sportsgren, og vinderen er den, der har fået samlet flest point sammen over de fire discipliner.

Derfor kræver sporten et bredt udvalg af evner, fortæller den seksdobbelte verdensmester.

- Jeg synes, at det fede ved racketlon er, at det kommer meget ned til essensen af en atlet. Det er i hvert fald det, jeg fortæller mig selv. Du kan ikke bare stå og træne server i to timer i bordtennis, og så er du god til det. Du skal kunne så meget, så du er afhængig af at være all-around fysisk god, have all-around teknisk forståelse og all-around god taktisk forståelse.

- Det er bare en superfed sport, fordi du kan slå en modstander i flere forskellige sportsgrene, og det føles bare superfedt, siger Jesper Ratzer.

  • Jesper Ratzer på badmintonbanen ved VM i år. (Foto: © (Privat foto))
  • Og her på tennisbanen. (Foto: © (Privat foto))
1 / 2

Jesper Ratzer begyndte sin odysse udi ketsjersport i barndommen, hvor han spillede badminton og lidt tennis i sommermånederne. Men da han blev 29 år blev badminton og tennis skiftet ud med squash og bordtennis, hvor han nåede at spille sig på landsholdet i squash.

Det var også der, racketlon-karrieren begyndte for Jesper Ratzer. 10 år senere er han seksdobbelt verdensmester i sporten. Senest i weekenden, hvor han i Zürich fejede al modstand af banen. Men det var slet ikke meningen, at han skulle tilføje det sjette verdensmesterskab til cv'et.

Racketlon-karrieren var egentlig lagt på hylden i 2018, og kærligheden var i stedet kastet på OCR (forhindringsløb, red.). Men det 'blev alligevel for fristende', da VM var tilbage på programmet efter at have været aflyst på grund af corona i 2020.

- Jeg har faktisk ikke rørt en ketsjer hele den her coronaperiode.

- Jeg har spillet racketlon i 10 år, så nu er det mest historiske rekorder, jeg jagter, siger Jesper Ratzer.

Derfor blev det kun til to måneders forberedelse til det seneste verdensmesterskab, men det forhindrede altså ikke Jesper Ratzer i at gå hele vejen.

- Jeg var ikke sikker på, hvilket niveau jeg kunne ramme. Jeg var også lidt rusten i den første kamp, og var faktisk ved at tabe den, men så spillede jeg bedre og bedre for hver kamp og i finalen, der spillede jeg nærmest som i gamle dage. Jeg vandt alle spil i finalen, siger han.

Noget af det, der tænder gnisten for racketlon hos Jesper Ratzer, er, at hvert eneste point tæller. Fordi pointene fra de fire sportsgrene bliver lagt sammen, kan det betale sig at jagte point, selvom man må erkende nederlag i enkelte af de fire discipliner.

- Alt ketsjersport er jo sjovt i sig selv. Nu er det jo også fordi, jeg synes, jeg er god til det, og det er altid fedt at føle sig bedre end de andre. Det giver et kæmpe egoboost at slå en modstander i fire forskellige sportsgrene. Det giver bare noget superfedt. Men så er der også det her med, at alle point tæller.

- I tennis skal du bare vinde et par point mere end den anden, så har du vundet kampen, så der spiller man jo på et satset niveau. Her er dynamikken helt anderledes i racketlon, hvor jeg, hvis jeg nu spillede mod en rigtig dårlig bordtennisspiller, så ville spille rigtig sikkert, så jeg kunne slå ham så stort som muligt for lige om lidt, så skal jeg ind og spille mod ham i tennis, hvor han kommer til at slå mig. Så jeg skal have hvert et eneste point, jeg kan få i bordtennis, siger Jesper Ratzer.

Jesper Ratzer var ikke den eneste dansker, der imponerede ved VM i weekenden. Stine Jakobsen sikrede sig også et verdensmesterskab i kvindernes singlerække, mens Morten Jaksland fik bronze hos herrerne.