Judo-kæmper nægtede at møde israeler: 'Hans karriere er helt sikkert slut nu'

Fethi Nourine fra Algeriet er udelukket fra alle internationale judokonkurrencer i 10 år, fordi han ikke ville kæmpe mod israeleren Tohar Butbul. Judo Danmark bakker op om dommen.

Den algeriske judokæmper Fethi Nourine nægtede at møde Tohar Butbul, der her ses i blå dragt ved OL i Tokyo. (Foto: © Vincent Thian)

Det var ovre, før det overhovedet var begyndt. Nu er spørgsmålet, om Fethi Nourine nogensinde kommer i kamp igen.

Det Internationale Judoforbund (DIJ) har nemlig udelukket den algeriske kæmper og hans træner Amar Benikhlef fra alle internationale konkurrencer i 10 år.

Dommen falder på baggrund af, at den 30-årige Fethi Nourine trak sig fra OL i Tokyo 2020, fordi han risikerede at møde israeleren Tohar Butbul. Det skriver DIJ på sin hjemmeside.

- Det er tydeligt for vores disciplinærkommission, at Nourine og Benikhlef med ondsindet hensigt har brugt de olympiske lege som en platform til at fremme politisk og religiøs propaganda. Det er et klart og alvorligt brud mod vores etiske kodeks. Derfor kan der ikke idømmes anden straf end en alvorlig suspendering i denne sag.

Fethi Nourine har ikke udtalt sig efter suspenderingen, der varer til og med den 23. juli 2031. Tilbage i august fastslog han, at han stod fast ved sine værdier og var forberedt på en straf. Han nægtede at kæmpe for at at undgå at få beskidte hænder.

- Vi har arbejdet meget for at nå OL, og lodtrækningen kom som et chok for os, sagde Fethi Nourine om lodtærkningen.

- Det er min tro, og jeg udøver mine personlige rettigheder, når jeg repræsenterer Algeriet. Jeg gjorde ikke noget kriminelt eller ligende, som ville udløse en dom.

Det er dog ikke første gang, Fethi Nourine har trukket sig fra en kamp for at undgå en israelsk modstander.

Fethi Nourines karriere er de facto afsluttet på grund af karantænen, mener den danske judolandstræner. (Foto: © REUTERS FILE PHOTO, Ritzau Scanpix)

En uretfærdig krig

Fethi Nourine trak sig fra VM i 2019, fordi han også dengang stod til at skulle møde Tohar Butbul. At konflikten mellem Palæstina og Israel trækker spor ind i judosportens verden, undrer dog ikke Mark Sedgwick, der er professor i Arabisk- og Islamstudier på Aarhus Universitet.

- Han vil bevise en pointe. Nemlig, at besættelsen er uretfærdig, forklarer Mark Sedgwick og uddyber.

- Mange arabere er imod Israel. En del af historien, som man har fra de arabiske medier, er altid, hvad Israel gør mod det palæstinensiske folk i Gaza. Den offentlige mening i den arabiske verden er meget harm imod den israelske besættelse.

Tidligere har atleter fra lande som Iran og Egypten nægtet at konkurrere mod israelske udøvere. Ifølge Peter Scharinger, landstræner for det danske judolandshold, er OL dog ikke til for at blive udnyttet til politiske erklæringer.

En form for racisme

Den østrigske judotræner kan ikke huske at have set så lang en karantæne tidligere, men han bakker op om beslutningen.

- Jeg synes, at karantænen er helt okay. Vi har som i alle andre sportsgrene nogle værdier om respekt og moral. Det (Nourines beslutning, red.) er en form for racisme, så jeg synes, det er fint, at det internationale forbund udelukker ham i 10 år, siger den østrigeren.

Han er sikker på, at Judo Danmark ville tildele en lignende straf, hvis en dansk kæmper på samme måde nægtede at stille op til en konkurrence.

- Det er imod vores værdier og tanker som forbund. Det reflekteres tilbage på den danske befolkning, og der er jo mange herhjemme, der ville tænke anderledes end den ene person. Men det scenarie er vi dog meget langt fra, understreger Peter Scharinger.

Fethi Nourine kan vælge at appelere sin straf til den internationale sportsdomstol.

Danmarks judolandstræner, Peter Scharinger (th), fra sin tid som aktiv kæmper. Han bakker op om karantænen til Fethi Nourine. (Foto: © MUSTAFA OZER)

Karrieren er slut

Lykkes det ikke at omstøde dommen, er hans karriere som judokæmper med al sandsynlighed slut, mener den danske landstræner.

I 2031 vil Fethi Nourine være 40 år gammel, og dermed vil han ifølge Peter Scharinger være for langsom til at gøre sig gældende i sin vægtklasse. Algerieren kæmper nemlig i vægtklassen op til 73 kilo, som ifølge den danske landstræner er blandt de hurtigste vægtklasser i verden.

- Hans karriere er helt sikkert slut nu. Du bliver langsommere og mister noget eksplosivitet med alderen. Karantænen betyder, at han ikke kan deltage i internationale konkurrencer, så han mister vigtig erfaring. Der er ingen sportsudøvere i verden, som kan holde så lang en pause og præstere sit bedste igen, forklarer han.