Katrine vil være olympisk muskelbundt, men hendes sport er i krig med sig selv: ’Et sygt system’

Torsdag udpegede det Internationale Vægtløftningsforbund sin fjerde præsident på under et år efter en lang række skandaler.

Katrine Bruhn håber på bedre tider for sin sport (Foto: @yks.media).

28-årige Katrine Bruhn kan få travlt, hvis hun skal opfylde sin største sportslige drøm.

Hun er én af landets bedste vægtløftere, og drømmen om OL-deltagelse står øverst på ønskelisten.

Døren til de olympiske lege blev åbnet, da man for godt to år siden ændrede kvalifikationskravene til fordel for mindre vægtløftningsnationer som Danmark.

- Det er megamotiverende. Jeg havde altid tænkt, at det var total urealistisk, men nu har jeg chancen – også selvom det bliver meget svært.

Står det til Bruhn, bliver hendes deltagelse en realitet i 2021 i Tokyo – og det kan også vise sig at være sidste skud i bøssen for Bruhn og alle andre vægtløftere i verden.

For den Internationale Olympiske Komité, IOC, rasler med sablen og truer med at fjerne vægtløftning fra OL-programmet i 2024 efter en lang række skandalesager.

- Det ville være en katastrofe – også for de danske vægtløftere, som måske først ville have muligheden i 2024, siger Katrine Bruhn.

  • Fra basen i Odense kæmper Katrine Bruhn for at komme til OL i 2021 i vægtløtning. (Foto: Peter Hove Olesen)
  • Pengene i sporten er små, og hun ved ikke, om hun også giver legene i 2024 et forsøg, eller om karrieren på eliteplan på vige pladsen for andre planer. (Foto: Peter Hove Olesen)
1 / 2

Det Internationale Vægtløftningsforbund, IWF, har ifølge Bruhn været ”et sygt system”, og der er i den grad brug for en hovedrengøring. Ikke mindst efter den skandaleombruste ekspræsident Tamas Ajan blev væltet tidligere på året, men den proces bliver besværliggjort af uigennemskuelige magtkampe og hyppige udskiftninger på præsidentposten.

Torsdag kunne IWF præsentere sin fjerde præsident på et år i form af briten Michael Irani. Han bliver manden, som skal forsøge at finde en vej for det internationale forbund.

Magtkampe og væltede præsidenter

Vægtløftning har på verdensplan været i et stormvejr, og det skyldes ikke mindst ungarske Tamas Ajan. I årtier var han egenrådig førstemand og præsident for IWF, men det fik en ende, da en tysk dokumentar i januar afslørede omfattende korruption i forbundet.

Det fik i april Ajan til at træde tilbage som præsident, og siden fulgte amerikaneren Ursula Papandrea og thailænderen Intarat Yodbangtoey.

De er begge blevet væltet efter interne magtkampe, hvorfor Michael Irani nu midlertidigt er præsident. Han skal forsøge at forsikre IOC om, at forbundet nu kommer på ret køl, mens man gør klar til at vælge en permanent præsident ved den kommende kongres.

Bekymrende meget røg i køkkenet på kort tid? Ikke hvis man spørger formanden for Dansk Vægtløftningsforbund, Erling Johansen. Han anerkender, at der har været al mulig god grund til at rydde op, men han er forsigtig optimist.

- Man skal finde en erstatning for en mand, som har siddet på det hele i så mange år. Og på nogle områder har det jo været meget veldrevet med et stort sekretariat i Budapest. De folk har man selvfølgelig ikke så meget lyst til at arbejde med i dag, så derfor tager de tid at få sådan en organisation op.

- Jeg tror på Irani og er glad for, at vi allerede er indkaldt til kongres, så vi kan vælge en ny præsident, siger Erling Johansen, som dog også påpeger, at han ikke har et godt bud på, hvem der kunne være den langsigtede løsning i oprydningsarbejdet.

Oprørske atleter

Katrine Bruhn vil også allerhelst være optimist – både på sine egne, men ikke mindst på sportens vegne. Og blandt atleterne er der generelt et ønske om forandring.

En underskriftindsamling startet af den britisk vægtløfter Sarah Davies har knap 10.000 støtter, og Katrine Bruhn ønsker inderligt, at sporten klarer sig igennem de mange konflikter.

- Jeg håber ikke, at de kan stå imod alle os atleters pres. For hvis ikke vi er der, er der ikke en sport. Vi har brug for nyt blod i toppen af international vægtløftning, hvis vi skal overleve, siger Katrine Bruhn.

Redder vægtløftningen skinnet og er med på OL-programmet i 2024, ved Katrine Bruhn ikke, om hun forsøger at kvalificere sig eller om andre karriereveje skal prøves af. Lige nu er OL i 2021 hendes altoverskyggende fokus.

Men hun er ikke i tvivl om, at vægtløftning hører til blandt de olympiske discipliner.

- Det er alle sportsgrenes fysiske træning, som vi specialiserer os i. Det er en sportsgren, som har relevans for alt andet. Det ville være så ærgerligt, hvis sager om korruption skal få lov til at vælte så stor en sport.

Facebook
Twitter