Klar til nytårsskihop? Tidlige gennembrud og bakkeskræk

Alderen spiller en stor rolle for de skihoppere, der i dag konkurrerer i Garmisch-Partenkirchen.

Domen Prevc på bare 17 år er en af de store favoritter til nytårsskihoppet i Garmisch-Partenkirchen. (Foto: Lehtikuva © Scanpix)

De fleste af os har stået på toppen af et sneklædt bjerg og kiggede ned af den blændende hvide pist. Overvejet muligheden for at tage liften ned igen eller på anden hvis slippe for at lade skiene føre en til bunden.

Til gengæld er gengæld er der nok få af os, der har stået på toppen af en skihopbakke med afgrunden foran sig og 70.000 småberusede fans grupperet omkring landingsfeltet. Heldigvis, fristes man til at sige.

Det er nemlig en helt særlig støbning, der frivilligt kaster sig ud fra tårnet og med over 100 kilometer i timen tordner ned ad rampen for til sidst at flyve gennem luften i flere sekunder. Mod spiller en stor rolle i skihop.

Thomas Morgenstern stoppede for nogle år siden af frygt for at miste førligheden. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)

- De færreste skihoppere stopper, fordi de har lyst. De får simpelthen bakkeskræk. De bliver bange for at skulle hoppe igen, og det har selvfølgelig noget med alderen at gøre, siger Christian Borch, der kommenterer skihop på Eurosport.

- Thomas Morgenstern, der var den helt store østrigske stjerne, som stoppede for nogle år siden, han begyndte pludselig at blive bange for at miste førligheden og ikke kunne tage sig af sin datter.

Svært at ændre sig med alderen

I skihop kommer gennembruddet for hopperne gerne i en ung alder, mens den forfinede teknik er noget, der kommer med årene. Det kan dog samtidig fastlåse hopperne, der med alderen får sværere ved at ændre små, vigtige detaljer.

- Det er ikke fordi, hopperne som sådan er unge. Der er bare flere af dem, der får deres gennembrud tidligt. De rigtig gode får deres gennembrud som 16-18-årige, men de fleste tager det skridt for skridt, og når de er 18-19 år, er deres teknik så stabil, at de kan slå igennem, siger Christian Borch.

- Det særlige ved skihop er, at på den ene side er det teknisk højt specialiseret, men hvis den mindste detalje ikke stemmer i forhold til, hvad man plejer at gøre, så kan det være uhyggeligt svært at ændre for en ældre hopper. For det ligger så meget på rygraden. De yngre hoppere har typisk lettere ved at lave større justeringer for at komme tilbage på sporet igen.

Hold øje med Prevc

Ikke desto mindre er det småt med teenagere i toppen af World Cup-feltet. Blandt de 10 hoppere, der har scoret flest point i denne sæson, er kun en enkelt under 20 år. Det er 17-årige Domen Prevc, der fører World Cup’en ganske suverænt.

- Det er ikke unormalt, at man på dette tidspunkt af sæsonen har nogle, der virkelig for tingene til at stemme. Det specielle ved Domen Prevc er, at han har vundet en på hver af bakkerne hidtil. Han har været der på hver eneste bakke, og det er specielt.

Du kan se, om Domen Prevc viser sin klasse, når DR1 sender nytårsskihop fra Garmisch-Partenkirchen 1. januar. Det er klokken 13.50 med Henrik Liniger som kommentator. Ellers har du også mulighed for at se konkurrencen på Eurosport 1, hvor Christian Borch sidder klar bag mikrofonen.

Facebook
Twitter