Kulturkombi skal hjælpe dansk-amerikansk skakspiller til at skrive sportshistorie

Kassa Korley kan inden længe blive den kun anden afroamerikanske stormester i historien.

Håret er langt og filtet, huden mørk, og attituden er tilbagelænet. Han bor det meste af tiden i New York, men pendler også tit til gæsteværelset hos bedsteforældrene i Nivå.

Kassa Korley er ikke det typiske billede på en skakspiller.

Et hurtigt blik på verdens 50 bedste skakspillere afslører, at ingen af dem har hår, der når længere end til kæben. Kassa Korleys hår er så langt, at det kan dække hele hans ansigt, når det ikke er slynget rundt som en turban. Og så er han afroamerikansk med danske rødder.

Derfor skiller han sig for alvor ud i mængden, når han rejser rundt i verden for at spille turneringer - blandt andet med det danske landshold, som for første gang udtog ham til bruttotruppen i februar.

Men det generer ham ikke. Tværtimod.

- Sportsgrene har brug for forskelligheder. Både ansigter og kulturer. Jeg ligner måske ikke en skakspiller. Men lad mig lige vise, hvem jeg er, før du dømmer mig. Jeg er et bevis på, at alle kan nå derhen, hvor de gerne vil, siger han.

I Kassa Korleys nabolag stod der mange skakspil på gader og i parker. Det var her, han første gang lærte spillet at kende. (Foto: Malte Nørgaard)

Der findes stort set ingen afroamerikanske skakspillere på eliteniveau. Lykkes det for Kassa Korley at spille sig til en titel som stormester, vil han blive den kun anden afroamerikaner i historien, der når den milepæl. Den første var Maurice Ashley i 1999.

I skrivende stund mangler Kassa Korley 63 ranglistepoint. I juni optjente han syv.

- Bliver jeg stormester, går jeg fra at være almindelig skakspiller til at være ambassadør. Det er mit største mål, for jeg drømmer om at gøre skak til en sejere sportsgren, end det er nu.

Kassa Korley er født i USA af en afroamerikansk mor, mens hans far er halvt dansker med rødder i Ghana. Derfor vil en titel som stormester også gøre ham til den første afroamerikaner, der er født i USA, med skakverdenens højeste rang.

Alligevel valgte han at tage imod en invitation fra det danske skakforbund, da de tidligere på året tilbød ham at blive en del af deres landsholdstrup.

Savner tolerance

For Kassa Korley har både studeret og boet i Danmark. Han taler derfor tæt på flydende dansk og spytter gerne et vers med Ukendt Kunstner ud mellem læberne, når han skal illustrere sit tilhørsforhold til kongeriget.

- Fra den anden side. En anden æra, en anden tid. Halv sort, halv hvid. Så hvorfor ikke bare starte. De siger, vi ikke når derhen. Men jeg tror, vi når derhen før dem.

Sådan lyder det, når han imiterer den københavnske hiphop-duo i kælderlokalerne hos Øbro Skakklub.

Selv ser han sig også som værende lige dele dansk og amerikansk, selvom identiteten nogle gange kan blive udfordret.

- Jeg følger med i dansk politik, selvom jeg ikke bryder mig om den drejning, debatten har taget. For mig ligger en stor del af min danske identitet i, at jeg kan snakke dansk. Når jeg bruger sproget eller hører Ukendt Kunstner, så føler jeg, at jeg er meget dansk. Men der er også dage, hvor jeg slet ikke føler mig som dansker. Hvis jeg får sagt noget uforståeligt, forsvinder min selvbevidsthed som dansker. Derfor er det vigtigt, at jeg bliver tolereret, hvis jeg snubler og falder på hovedet i sproget, siger han og fortsætter.

Kassa Korley har sagt sit job op for at dedikere sig til skak. (Foto: Malte Nørgaard)

- På det punkt oplever jeg særligt en forskel på kulturen i Danmark og i USA. Uden at det skal blive for politisk, så er det amerikanske samfund mere omfavnende. Derfor kan jeg til tider godt føle, at der er mindre plads til forskellighed i Danmark. Hvis du ser anderledes ud eller opfører dig på en anden måde end flertallet, bliver der hurtigt set skævt til dig.

Danskhed er nyttigt ved brættet

Alligevel er der mange ting fra den danske kultur, som Kassa Korley tager med sig, når han sidder og sveder ved skakbrættet.

For danskheden har også lært ham mange ting, der kan være nyttige, når brikkerne skal rykkes, selvom duellen har været timelang.

- I Danmark er kulturen mere afslappet. Og det bruger jeg, når jeg er under pres. Den danske mentalitet har lært mig, at skak trods alt kun er et spil. Selvfølgelig vil jeg altid vinde for nærmest enhver pris, men jeg er blevet klar over, at et enkelt nederlag ikke definerer mig som person. Det betyder også, at jeg har nemmere ved at komme videre, hvis jeg taber en kamp. Så længe jeg har det i baghovedet, at tingene nok skal gå uanset hvad, så kan jeg bedre håndtere de meget intense momenter ved brættet.

Kassa Korley oplever, at der er forskel på skak-spillestilen i USA og Danmark. Han forsøger at kombinere det bedste fra begge nationer. (Foto: Malte Nørgaard)

Samtidig forsøger Kassa Korley også at kombinere den amerikanske skakstil med den danske. På den måde håber han, at han kan løfte sit niveau til at blive en mere komplet skakspiller.

- I Danmark bliver der tit spillet mere henholdende og defensivt, hvorimod amerikanerne ofte spiller meget frembrusende. I Danmark handler spillet derfor meget om positionering, mens mange amerikanske kampe hurtigt kommer i ubalance og bliver afgjort tidligt. Kan jeg få det bedste trukket ud af begge kulturer, så kan jeg komme virkelig langt, forklarer han som det sidste, inden han forlader kælderlokalet i skakklubben på Østerbro.

Med drømmene om en stormestertitel pakket i rygsækken, låser han den grønne trædør og går videre ud i det københavnske mylder af mennesker.

I første omgang efter en vegansk frokost.

Der er ingen grund til at være som de fleste.

Facebook
Twitter