Kulturminister efter svømmedokumentar: 'Man tænker i retning af Kina og Rusland'

Træningsmetoderne fremvist i DR's dokumentarprogram er rystende, siger kulturminister Mette Bock.

Kulturminister Mette Bock (LA) beder Danmarks Idrætsforbund (DIF) om en redegørelse på baggrund af en ny DR-dokumentar, der viser udskammende træningsmetoder på svømmelandsholdet i perioden 2003 til 2012.

Et dokumentarprogram om svømning på DR1 har spredt ringe i vandet, der nu er nået til Christiansborg og kulturminister Mette Bocks kontor.

- Jeg synes, det var rystende at se den her dokumentar, siger Mette Bock (LA).

- Når man ser den dokumentar, så tænker man i retning af Kina og Rusland. Det er forfærdelige måder at træne de her unge atleter på.

DR1-dokumentaren Svømmestjerner - Under overfladen viser, hvordan en træningskultur med offentlige vejninger og nedladende kommentarer fra landstrænere har fået store fysiske og psykiske konsekvenser for en række danske svømmere.

Efter at have set dokumentaren slår kulturministeren fast, at den form for træningskultur ikke hører til i et land som Danmark.

- Vi bliver alle sammen utrolig stolte, når danske atleter modtager medaljer både i Danmark og internationalt, men hvis prisen er, at man via træningen gør atleterne fysisk eller psykisk syge, så er det jo en alt for høj pris, og det er fuldstændig uacceptabelt, siger Mette Bock.

Kræver redegørelse fra DIF

I kølvandet på dokumentaren vil kulturministeren bede Danmarks Idrætsforbund (DIF) om at komme med en redegørelse for, hvad DIF har gjort og agter at gøre i forhold til problemstillingen.

- Det er et klart politisk signal om, at det ikke er acceptabelt, at idrætsforbund, som modtager massiv offentlig støtte, accepterer, at der foregår en træningsfacon og en kultur, som vi ikke vil acceptere i Danmark, siger Mette Bock.

I dag bliver de forskellige idrætsforbund belønnet med midler fra Team Danmark efter en række parametre. Blandt andet hvor mange medaljer det enkelte forbund vinder.

Den struktur vil Mette Bock kigge nærmere på.

- Det er klart, at vi som politikere, der har et ansvar for, hvordan vi forvalter de offentlige ressourcer, vil kigge på, om man arbejder med en kultur, som er acceptabel.

Efter dokumentaren ønsker flere politikere klarhed i sagen.

Kultur-og idrætsordfører for Enhedslisten Søren Søndergaard har bedt kulturministeren om en redegørelse, og det samme har Mogens Jensen, der er næstformand og idrætsordfører for Socialdemokratiet, bedt om fra Dansk Svømmeunion og Team Danmark.

I DR's dokumentarprogram kom det frem, at de træningsmetoder, der foregik på svømmelandsholdet i perioden fra 2003 til 2012, har forårsaget angst, depression og spiseforstyrrelser hos en række af atleterne.