For nyligt rundede vi årsdagen for Ruslands invasion af Ukraine, som har efterladt store dele af landet i ruiner.
Over otte millioner mennesker er flygtet ud ad landet. Heriblandt mange af landets sportsstjerner.
Fodboldklubben Shakhtar Donetsk har været nødsaget til at flytte sine kampe til et polsk stadion, og klubben er ikke de eneste, der har været nødsaget til at flytte bane for en stund.
Men frem mod de olympiske lege i Paris, der finder sted i sommeren 2024, har ukrainske atleter, der ikke dyrker en holdsport, måske endnu sværere betingelser, hvis deres træningsfaciliteter ligger begravet i murbrokker.
Derfor åbner kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) for, at de ukrainske atleter kan få Danmark som hjemmebane, når de træner frem mod OL.
- Jeg har fredag bedt mit embedsværk om at række ud til idrættens organisationer, så vi kan blive klogere på hvilken hjælp, som vi kan tilbyde til de ukrainske eliteatleter, fortæller kulturministeren til DR Sporten.
- Vi er i dialog med Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark om, hvordan vi kan hjælpe de ukrainske eliteatleter med husly og træningsfaciliteter, så de kan blive klar til OL.
Det var dog ikke Jakob Engel-Schmidts egen ide, at byde atleterne ind i de danske træningshaller. Men når en ide er god, så skal man ikke være for fin til selv at bruge den.
I Tyskland meldte regeringen ud fredag, at man vil tilbyde sine olympiske baser til de ukrainske atleter, der kunne have brug for det i deres forberedelse. Og det var den handling, der fik kulturministeren til at række ud til Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark.
- Der er en situation i Ukraine, hvor de atleter, som ikke er ved fronten for at forsvare deres land eller hjælper med humanitært arbejde, har utrolig svært ved at forberede sig til OL. At Tyskland stiller deres land og træningsfaciliteter til rådighed er utrolig sympatisk.
- Det vil Danmark også gerne bakke op om. Hvordan det bedst kan lade sig gøre, det undersøger vi nu, siger Jakob Engel-Schmidt.
Ukrainere skal ikke hægtes af på grund af russiske bomber
Nu vi er ved det ideens oprindelse, så kan det måske spores tilbage til Danmark igen.
Den danske paraatlet Lisa Kjær Gjessing har gennem sin sport, taekwondo, mødt kæmpere fra hele verden - blandt andet Ukraine.
En af dem er den seksdobbelte verdensmester Vika Marchuk, der med Lisa Kjær Gjessings hjælp nu bor i Aarhus og træner. I alt tyve ukrainere har nu fundet vej til smilets by gennem den danske taekwondo-kæmper.
Og hvis en dansk paraatlet kan gøre det, så kan kulturministeren med de store danske idrætsorganisationer ved også.
- Hun er jo et forbillede til efterfølgelse, og jeg har fået et indtryk af, at idrætslivet allerede har taget godt imod de ukrainske atleter. Danmark har også en utrolig veludviklet sports- og idrætsmæssig infrastruktur, siger Jakob Engel-Schmidt.
Tiltaget om at invitere de ukrainske atleter indenfor følger tråden, som kulturministeren selv bandt første sløjfe på, da Danmark i februar sammen med 35 andre lande underskrev en erklæring om, at man ikke ønskede at se russiske atleter ved OL.
- Rusland kan ikke bombe civile ukrainere og samtidig forvente at stille op til OL, lød ordene.
Derfor er der også noget symbolsk i at hjælpe de ukrainske atleter i den olympiske ånd, så de ikke træder ind på den største scene næste sommer i dårlig form, fordi de har forsvaret deres land.
- OL samler atleter fra hele verden om at konkurrere fredeligt og på lige vilkår i den olympiske ånd. Og det kan være meget vanskeligt at forberede sig til OL, når ens land er krig, og man måske er indkaldt til de væbnede styrker.
- For de atleter, der ikke er det, er det vigtigt, at vi giver dem de bedste muligheder for at forberede sig, så de kæmper på bedst mulige vilkår, siger Jakob Engel-Schmidt.
Kulturministeren kan ikke endnu sige, hvornår han forventer at se ukrainske atleter forberede sig på dansk grund.