Landsholdsroer var lammet af blodprop – nu er hun i finalen ved EM

I 2014 blev roeren Mette Dyrlund pludselig ramt af en blodprop, der sendte hende helt tilbage til start. Nu er hun tilbage for fuld styrke ved EM i Glasgow.

Mette Dyrlund har kæmpet sig tilbage på fuld styrke efter en blodprop og duellerer lige nu ved EM i roning. (Foto: Claus bech © Scanpix/Claus Bech)

Når finalen ved EM i roning søndag løber af stablen, bliver det med dansk deltagelse.

Medajlehåbet for de danske roere var ellers spinkelt, men fredag tog single sculler-roeren Mette Dyrlund fusen på hele Danmark, da hun kæmpede sig til en imponerende finaleplads ved EM i Glasgow.

- Det er bare helt vildt. Jeg forstår det stadig ikke helt, men det er så dejligt siger Mette Dyrlund.

Mette Dyrlund roede 2000 meter på syv minutter og 41 sekunder, hvilket sikrede hende en andenplads i heatet, og dermed en direkte plads i finalen.

Resultatet er ikke blot en overraskelse, men også en sand pragtpræstation fra den 29-årige roer, der for fire år siden blev ramt af en blodprop, der betød, at hun måtte lære at gå, tale og bevæge sig normalt helt forfra.

Kæmpede sig tilbage på rekordtid

Mette Dyrlund roer til daglig i De Danske Studenters Roklub på Østerbro, men dengang for fire år siden var hun fast inventar på landsholdet.

Hun var en af landets bedste roere, og før blodproppen ramte hende var det OL i Rio 2016, der var den unge roers helt store mål.

Hun trænede benhårdt for at nå sine mål, og i august 2014 var hun sammen med resten af landsholdt rejst til Østrig for at træne op til efterårets VM.

Forberedelserne gik som smurt, men en tidlig morgentime den 11. august ændrede alt sig for den dengang 25-årige Mette Dyrlund.

- Jeg vågnede for at gå på toilet, og så faldt jeg pludselig. Jeg har åbenbart kravlet tilbage i sengen, hvor min tidligere makker finder mig. 'Hallo hallo Mette, er du der?' spørger hun, og jeg kunne ikke sige noget som helst, siger hun.

Mette Dyrlund havde fået en stor blodprop i hjernen, og med ét ændrede alt sig for den unge roer.

Hun var halvlammet og ude af stand til at tale, og hun måtte vinke farvel til både træningslejren, VM og det forstående OL i Rio 2016.

Mette Dyrlund blev straks hastet til hospitalet i Østrig, hvor hun blev liggende på intensiv afdeling i 10 dage, før hun kunne vende hjem til Danmark og påbegynde sin genoptræning.

Det så sort ud for den unge roers sportskarriere, men Mette Dyrlund nægtede at lade sig slå ud, og med hjælp fra landsholdets fysioterapeut fik hun kæmpet sig tilbage på rekordtid. Blot syv uger efter blodproppen var hun tilbage i båden, og netop hendes comeback i båden var vigtig for roeren.

- Det betød alt. Jeg var så glad, da jeg kunne ro første gang. Og så tænker jeg jo: 'okay, jeg kan sagtens komme tilbage!', siger hun.

I dag, fire år senere, er Mette Dyrlund tilbage i sin båd, stærkere end nogensinde før.

- Jeg synes bestemt, at jeg er tilbage både fysisk og teknik, og især mentalt. Jeg synes, at jeg mentalt er stærkere, fordi jeg har kæmpet den kamp, så nu føler jeg, at nu kan jeg bare alt. For hvis jeg kan det her, så kan jeg alt, siger Mette Dyrlund.

Drømmer igen om OL

Kampen tilbage til det normale liv har ikke været let, men Mette Dyrlund har alligevel formået at finde de positive sider.

- Det har selvfølgelig været hårdt, men det har også været en rejse. Jeg kan mærke, at jeg har udviklet mig markant, fordi jeg oplever, at jeg kan flere ting; gå, ro, cykle og løbe. Det gør, at jeg bliver endnu mere motiveret, siger hun.

Med finalepladsen i hus har Mette Dyrlund sat streg under, at hun er tilbage på fuld styrke efter blodproppen, der slog hende ud for fire år siden.

Én ting kan dog stadig drille hende af og til.

- Det har taget lang tid med sproget. Det er lidt svært med det danske sprog – til at starte på synes jeg, det var svært med en og et, et hus og en hus, siger Mette Dyrlund.

De små sprogfejl tager hun dog ikke så tungt.

Hun forsøger i stedet at holde fokus på de positive ting i livet, og så er hun igen, som før blodproppen, begyndt at drømme om de helt store sportseventyr.

- Jeg tænker på OL, selvfølgelig gør jeg det. Men jeg vil bare gerne dygtiggøre mig og ro endnu hurtigere.

Lige nu holder hun dog fokus på den forestående EM-finale.

- Østrig og Schweiz er gode, men jeg tror det bliver tæt fra nummer tre til seks. Jeg vil gøre alt hvad jeg kan for at få den bronzemedalje. Det bliver hårdt, men alt kan ske, siger hun.

Finalerne i EM i roning afvikles søndag d. 5. August klokken 10.45. Mette Dyrlunds klasse single sculler roes klokken 13.30.

Finalerne kan følges live på DR.dk/tv.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter