Mads Øland rystet over Dansk Svømmeunion: 'Man kan ikke bare feje tingene ind under gulvtæppet'

Direktør i Danske Elitesportsudøveres Forening er rystet over udtalelser fra Dansk Svømmeunions sportschef.

Direktør i Danske Elitesportsudøveres Forening (DEF), Mads Øland er ikke tilfreds med Dansk Svømmeunion.

DR1-dokumentaren 'Svømmestjerner – Under overfladen' viser, hvordan en lang række danske stjernesvømmere er blevet fysisk og psykisk syge efter et trænerregime på landsholdet, der byggede på offentlige vejninger og nedladende kommentarer.

Svømmernes fælles vidnesbyrd om forholdene under de to tidligere seniorlandstrænere, australske Mark Regan og hollandske Paulus Wildeboer, har dog ikke den store effekt på Dansk Svømmeunions sportschef, Lars Green Bach.

- Retningslinjerne er blevet fulgt, og de er blevet efterlevet, sagde Lars Green Bach, der har været sportschef i Dansk Svømmeunion siden 2015, i lørdags til DR Sporten ved unionens generalforsamling.

Kalder atleter løgnere

Udtalelsen fra Lars Green Bach er også nået frem til direktøren i Danske Elitesportsudøveres Forening (DEF), Mads Øland.

På Twitter kalder Øland sportschefens udtalelser for 'ansvarsfralæggelse og uacceptabelt', og til DR Sporten uddyber han.

- Os der repræsenterer atleterne er rystede over den udmelding. Det er ganske klare og detaljerede vidnesbyrd, som er kommet fra nu 23 svømmere. Det skal man tage alvorligt, og det kan man ikke bare feje af banen. Han (Lars Green Bach, red.) siger decideret, at de lyver, og det mener jeg bestemt ikke, at de gør, siger Mads Øland.

Sportschef i Dansk Svømmeunion, Lars Green Bach. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

- Der er atleter, som er kommet ud i alvorlige psykiske problemer, og der er sågar selvmordsforsøg iblandt. Det her er ikke et emne, man bare skal feje ind under gulvtæppet, som sportschefen i Dansk Svømmeunion gør her. Hvis det nu havde været et dopingtilfælde, så ville man heller ikke bare glemme fortiden. Vi er nødt til at undersøge meget nøje, hvad der er sket, og så kigge fremad - men man kan ikke nøjes med kun at kigge fremad, siger Mads Øland.

Må afvente redegørelse

I kølvandet på dokumentaren har kulturminister Mette Bock bedt om en redegørelse fra Dansk Svømmeunion.

En redegørelse, som meget gerne skulle nå en anden konklusion end Lars Green Bachs udtalelser, siger Mads Øland.

- Nu må vi se, hvad den redegørelse indeholder. Jeg håber da ikke, at det er et duplikat af, hvad sportschefen siger. Hvis det sker, så står vi til rådighed for atleterne, for vi kan fra atleternes side ikke leve med, at så alvorlige ting bare bliver fejet væk, lyder det fra Mads Øland.