Mens soldater i Ukraine kæmper for livet og fædrelandet, så trækker krigen tråde ind i skakverdenen, hvor et slag skal udkæmpes søndag den 7. august.
Her er der valg til præsidentposten i det internationale skakforbund, FIDE. Russeren Arkadij Dvorkovitsj har siddet på posten de sidste fire år, og forventes at vinde.
Modkandidaten er ukraineren Andrey Baryshpolets, der tog beslutningen om at stille op, efter Rusland invaderede hans hjemland.
- Det er en russer og en ukrainer, der kæmper mod hinanden. Det handler ikke decideret om krigen, men det er en forlængelse af krigen. Det er tydeligt, fordi Baryshpolets var ikke stillet op, hvis ikke det var for krigen, siger Morten Runge, der er journalist og skakekspert i DR.
Som sin nærmeste støtte har Andrey Baryshpolets en dansker. Peter Heine Nielsen, der er træner for verdensetteren Magnus Carlsen, stiller op som ukrainerens vicepræsident med det overordnede mål om at fjerne den nusiddende russer fra skakverdenens top.
Andrey Dvorkovitsj var nemlig indtil 2018 vicepræsident i Rusland, hvor han stoppede, da han blev valgt som præsident for FIDE.
- Det giver ikke mening at beholde ham som præsident. Han var i regeringen under annekteringen af Krim-halvøen. Hans bånd til det russiske styre er tæt, så jeg mener ikke, at han kan sidde som præsident.
- Praktisk giver det heller ikke mening. Skak er nødt til at vende sig mod Rusland. Kæmpe russiske firmaer eget af staten har postet penge i skak. Det vil vi ikke længere, og så giver det ikke mening at have en mand med hans fortid som præsident, siger danskeren.
Én russisk spiller er udelukket
Peter Heine Nielsen har selv titlen stormester og har igennem mange år været den bedste skakspiller i Danmark.
Skaktræneren har selv deltaget ved adskillelige skakolympiader siden halvfemserne og har derfor været fast inventar i skakverdenen.
Den 49-årige dansker har været tilfreds med Dvorkovitsj indsats som præsident de sidste fire år.
- Han har gjort det godt og har gjort meget for skak, men det giver ikke mening, at han fortsætter, siger skaktræneren.
Peter Heine Nielsen er udelukkende utilfreds med russeren tilknytningen til nationens politiske top. Han tror nemlig ikke, at Dvorkovitsj kan udelukke sin tilknytning til den russiske stat i hans embede som præsident.
- Dvorkovitsj er en Kreml-mand. Han har arbejdet for den russiske stat i 18 år. Vi taler om en mand, der har været tæt på inderkredsen. Han har lavet mange gode ting for skak, men vi synes, at hans verdenssyn er forkert, og det skal ikke være en del af skak, fortæller Peter Heine Nielsen.
Da krigen i Ukraine brød ud, reagerede Dvorkovitsj ellers prompte. Russiske spillere måtte ikke stille op under det russiske flag. Samtidig skulle de tage afstand for krigen.
Sådan har man set det gjort i flere sportsgrene, men DRs skakekspert kalder det for en "semiløsning."
- 50 russiske stormestre har sagt, at de er mod krigen, og så fik de lov at spille. En erklæret Putin-tilhænger blev udelukket fra at spille, så der har været konsekvenser, men ikke alverden. Dvorkovitsj har forsøgt at distancere sig fra det russiske styre. siger Morten Runge.
Den danske vicepræsidentkandidat mener, at Dvorkovitsjs løsning for de russiske spillere ikke er god nok.
- Han har taget sine forbehold og taget en afstand til krigen, men efter min mening er det ufuldstændigt. Dvorkovitsj siger, at krig generelt er dårligt, men han har ikke taget afstand til det russiske styre. Alle synes jo krig er dårligt, siger Peter Heine Nielsen.
Et præsidentskifte vil være sensation
Hvis Baryshpolets og Heine Nielsen vinder valget den 7. august, er planen klar. Der skal gøres noget ved ledelsen i det russiske forbund. Sidenhen skal der kigges på, om der skal yderligere sanktioner på russiske spillere.
- Så længe det russiske skakforbund har så tætte bånd til den russiske top, så skal de udelukkes. Vi kan ikke have folk, der har noget med krigen at gøre i et nationalt forbund, og så mødes vi over et spil skak, fortæller danskeren.
Peter Heine Nielsen regner dog ikke med, at han og Baryshpolets kommer til at udføre den plan.
- Vi er overhovedet ikke favoritter. England, Tyskland og Holland støtter os. Det er store vestlige lande, men på verdensplan fylder det ikke meget. Det er usandsynligt, at vi vinder. Det ville være en sensation, siger han
Med de ringe odds og Ruslands dominans i skakverdenen har Peter Heine Nielsen svært ved at forestille en skaksport uden russere.
- Det svarer til et VM i fodbold uden Brasilien - Nej det er endnu værre. Det er en sport domineret af russere. Det russiske forbund har et større budget end det internationale forbund.
Præsidentvalget finder sted i Chennai i Indien.