Maja Alm: Drømmer om VM og OL i samme år

Verdensmester i orienteringsløb Maja Alm drømmer om at stille op til både VM i Danmark og OL i Tokyo i 2020. I 2017 vil hun prøve sig af på nye distancer.

Maja Alm vil gerne til både VM og Ol i 2020. (Foto: Jeppe Ruud)

Hun har vundet stort set alt, hvad der er at vinde. Maja Alm er orienteringssportens absolutte verdensstjerne og er blandt andet dobbelt verdensmester fra både 2015 og 2016.

Og nogle år ude i fremtiden, nærmere bestemt i 2020, kan der vente endnu flere store oplevelser i vente for 28-årige Maja Alm og Danmark.

I 2020 er hendes drøm nemlig at stille op til VM i orienteringsløb på hjemmebanen i Danmark, i Vejle, Kolding og Fredericia.

Og lige efter vil hun drage mod Tokyo til OL.

- I 2020 er der VM i orienteringsløb i Danmark, så jeg har en drøm om, at jeg gerne vil løbe VM på hjemmebane først og så rejse til OL i Tokyo bagefter, siger Maja Alm.

- Det har altid været en drøm for mig at komme til OL. Jeg er klar over, at det ikke bliver i orientering, som ikke er en OL-sport, så hvis jeg skal til OL, skal det være i atletik, siger hun og nævner 5000 meter eller 3000 meter forhindringsløb som muligheder.

- For to år siden satte jeg en tid på 5000 meter, der var ét minut fra OL-kravet, og jeg vil vove at påstå, at jeg ved VM i sommer kunne have taget et halvt minut fra den tid.

- Så det er ikke urealistisk, men jeg er klar over, at det er nogle hårde sekunder, når man er oppe i det lag, siger Maja Alm.

Fysisk overskud

At der både er VM i Danmark og et OL i samme år motiverer Maja Alm, selv om hun ved, at det kræver en ekstraordinær indsats at overkomme begge dele.

- Det er klart, at det kræver et kæmpe fysisk overskud for at kunne gøre det. Derfor skal træningerne til det nok gå i gang om måske et års tid, for at jeg kan blive god til det, siger hun.

Maja Alm nummer to fra højre med sine holdkammerater fra OK Pan Aarhus. (Foto: Lehtikuva © Scanpix)

- Men jeg tror også, at der vil være rigtigt meget at hente, hvis jeg omlægger min træning, så jeg kan gøre mig mere gældende på det hårde underlag og ikke så meget på det tunge terræn, siger hun.

At det ikke er helt umuligt beviste den tidligere orienteringsløber Carsten Jørgensen, da han i 1999 klarede kravet på 10.000 meter.

- Ja, det kan realiseres, men jeg tager et år ad gangen. Jeg er nået til et sted i min karriere, hvor jeg skal mærke motivationen helt ude i fingerspidserne og skal ville det hundrede procent. Hvis jeg stadig har den samme motivation om ét til to år, så vil jeg gå efter det i 2020, siger Maja Alm.

- Men det er vigtigt, at man brænder for det, for min primære sport er jo orientering, derfor skal jeg virkelig være motiveret for at gå efter det, siger hun.

Distance-skift

Inden da kan der være flere medaljer i vente for Maja Alm. Mens Maja Alm er fuldstændig dominerende på orienteringssportens korte sprint-distancer vil hun med start fra det kommende år stille op på flere distancer.

Medaljerne på de kortere sprint-distancer skal fra næste år sandsynligvis suppleres med yderligere medaljer på de længere distancer, blandt andet på mellemdistancen.

- Jeg kunne godt finde på at skifte distance til næste år Det kunne være en kæmpe udfordring. Jeg har jo været bedst til de kortere distancer, altså sprint. Det kunne være fedt nok at have fokus på skov-distancerne, de lidt længere distancer, siger hun.

- Men det vil også være et fuldstændigt skift i de kvaliteter, jeg har. Ved VM løb jeg også mellemdistancen (5,1 km, red.) og blev nummer fem. Jeg ligger ikke langt efter, men hvis jeg gør en indsats kan jeg være med på de distancer, siger hun.

- Nu må vi se, om det bliver næste år eller næste år igen, jeg kunne i hvert fald godt tænke mig at blive mere alsidig i forhold til distancer, siger Maja Alm.