Maja Alm efter flotte resultater: Vil i OL-finalen

I den seneste uge har orienteringsstjernen Maja Alm forsøgt sig med baneløb og klaret det med bravour.

Maja Alm skal forberede sig på at løbe på noget hårdere underlag end græs. (Foto: Jeppe Ruud © Dansk Orienterings-Forbund)

Normalt er det på skovbunde og med et kort i hånden, at Maja Alm virkelig brillerer. Hun er tredobbelt verdensmester i orienteringsløb, men når drømmen hedder OL, og orienteringsløb ikke er på det olympiske program, må man jo ty til andre midler. I den seneste uge er Maja Alm rykket ind på banen, har skrottet kortet, snøret pigskoene og skal ikke finde vej til nogen poster - udover målstregen.

I sidste uge tog hun til Irland og Belgien for at prøve kræfter af med distancerne 3000 meter og 5000 meter. Og det klarede hun i ganske fin stil. 3000 meteren i Irland blev løbet på ni minutter og fem sekunder. 5000 meteren i Belgien tog 15 minutter og 40 sekunder. Det er 18 sekunder langsommere kravet til VM i atletik, som ofte er en indikator for, hvad kravet til OL vil blive.

- Jeg tror altid, at jeg har haft en drøm om at komme med til et OL. Mine resultater fortæller mig, at OL-drømmen er realistisk. Det kræver nok, at jeg løfter mig endnu et niveau på bane, for hvis jeg vælger at gå efter OL-drømmen, skal det også være, fordi jeg har chancen for at løbe i en finale, siger Maja Alm.

32 sekunder fra 39 år gammel rekord

Den danske rekord i 5000 meters baneløb for kvinder blev sat i 1978 af Loa Olafsson og lyder på 15 minutter og otte sekunder. Selvom det bliver svært at nå helt derned, tror Maja Alm dog på, at det kan lade sig gøre.

- Målet er at kunne løbe deromkring. Hvis jeg skal til OL, så vil det være fedest at kunne løbe i den fart.

Med sine 13 VM-medaljer inden for orienteringsløb sidder Maja Alm ganske stabilt på toppen af orienteringsverdenen. Hvorfor så starte på noget helt andet?

- Jeg har meget respekt for opgaven og ved, at det slet ikke er sikkert, at det kan lade sig gøre. Men når jeg ligger på højt niveau i orienteringsløb og har gjort det i nogle år, er det sjovt for mig personligt at have noget helt nyt at gå efter, siger Maja Alm.

Hårdt for kroppen

Skiftet fra orienteringsløb til baneløb har været krævende. At løbe i pigsko, som man gør på bane, har tæret på læggene og var noget, Maja Alm mærkede under lørdagens løb i Belgien, hvor den ene læg var helt spændt op. Det kræver lidt tilvænning at løbe i pigsko og er noget, hun skal arbejde med frem mod de næste løb, hvis et OL-givende resultat skal i hus.

- Jeg er klar over, at det kræver, at jeg specialiserer mig mere mod baneløb. Så må jeg se, om min krop kan holde til det skifte. Jeg ved godt, at det ikke er noget, man bare lige gør. Men jeg synes jo heller ikke, at man bare lige løber fem kilometer på 15 minutter og 40 sekunder, siger hun.

Men det gjorde hun jo. Og nu har hun tre år til at skære 18 sekunder af den distance. Først gælder det dog en masse orienteringsløb, hvor Maja Alm allerede skal i aktion igen ved World Games fra 25.-27. juli.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk