Maja Alm skiftede sko og blev skadet: Det var det værd

Danmarks største orienteringsstjerne er ikke med til det forestående DM grundet en skade.

Maja Alm har 17 DM-medaljer på CV'et, men får altså ingen i år. (Foto: Jeppe Ruud © Dansk Orienterings-Forbund)

Lørdag bliver der afholdt DM i orienteringsløb, men det absolut største navn, den tredobbelte verdensmester på sprintdistancen, Maja Alm, er ikke med på grund af en skade.

Skaden er i hendes venstre læg, og den er kommet, fordi Maja Alm de seneste måneder sideløbende med orienteringsløbet har dyrket atletik.

Omstillingen er hård for kroppen, men den har ikke fået hende til at overveje at droppe atletikken igen.

- Jeg vidste godt, at jeg ville skulle tage en pause bagefter. Det er meget forventeligt, fordi jeg blev nødt til at skifte så hurtigt til pigsko, siger hun.

Skulle jagte OL-drømmen

Grunden til, at hun blev nødt til at skifte til pigsko, var for at udnytte sin gode form hen over sommeren. Deltage i nogle baneløb og se, hvor realistisk drømmen om OL i 2020 er.

Orienteringsløb er nemlig ikke på det olympiske program, så hvis Maja Alm skal med til Tokyo i 2020, skal det være i enten 3000 meter forhindringsløb eller 5000 meter løb.

Det skulle prøves af, og det blev det.

Og resultatet blev godt – så godt, at hun nu går og drømmer om at komme helt til en OL-finale.

- Hvis man vil for meget på for kort tid, er der bare en større risiko. Og det vidste jeg også godt, men det var det værd, fordi det ville give en hurtigere tid til konkurrencerne.

Men nu betaler hun prisen.

Pigsko giver riv

Til orienteringsløb løber man i almindelige sko, og udover at skulle løbe på et hårdere underlag end de sædvanlige skovstier, er der også det med baneløb, at pigsko hænger en lille smule fast i underlaget, så man bliver udsat for en større belastning, fordi man får et lille riv, hver gang man sætter foden i.

Og så har de mange konkurrencer hen over sommeren også skubbet til grænsen for, hvad kroppen kan holde til.

- Min krop været belastet efter VM. Jeg har ligget på grænsen og præsteret i mange konkurrencer i træk. Og når det skift til pigsko kommer oveni, er der mange ting, der spiller ind, siger hun.

Godt med pause

Maja Alm regner med at være klar igen om en måneds tid, og den kommende vinter har hun planlagt at løbe mere på bane for at vænne sin krop til belastningen.

- Jeg tror egentlig, at det er meget sundt at få denne påtvungne pause. Både for motivationens skyld, men også så kroppen kan få tid til at genopbygge sig selv. Jeg tror ikke, at man skal undervurdere, hvad motivationen gennem en vinter har at sige i forhold til, hvordan man kommer ud på den anden side, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter