Mens gymnastikdronningen stadig er bange for sin sport, sætter russer sig på tronen

I Simone Biles fravær ved VM i idrætsgymnastik har russiske Angelina Melnikova vundet guld i allround-disciplinen.

Simone Biles og Angelina Melnikova omfavner hinanden under sommerens OL (Photo by Lionel BONAVENTURE / AFP). (Foto: © LIONEL BONAVENTURE, AFP or licensors)

Efter et uheld under sommerens OL, måtte hun udgå af en stribe af konkurrencer.

Og ved verdensmesterskaberne i idrætsgymnastik er den amerikanske gymnastikdronning, Simone Biles, heller ikke at finde. I stedet indtager russiske Angelina Melnikova nu tronen som verdens bedste kvindelige gymnast, da hun i går sikrede sig guldet i allround-disciplinen.

Med svimlende 25 VM-medaljer - heraf 19 af guld - er Simone Biles ellers den mest vindende kvindelige gymnast i VM-regi. Og at det netop er den mest dekorerede gymnast, russeren vipper af pinden, har derfor stor betydning.

- Jeg føler, jeg har skabt historie, sagde Melnikova umiddelbart efter triumfen.

Den firdobbelte europamester anerkendte dog også på forhånd, at hendes chancer for succes ved verdensmesterskaberne blev forhøjnet gevaldigt af, at amerikaneren ikke ville være til stede.

- Det er en god mulighed. Jeg skal 100 procent prøve at udnytte den, sagde russeren mandag.

Biles derimod er ikke rejst til Kitakyushu i Japan, hvor verdensmesterskaberne i idrætsgymnastik afholdes. Hun sidder i stedet hjemme i USA. Årsagen til hendes fravær ved konkurrrencen er, at hun fortsat kæmper med at komme over 'skruesygen', der ramte hende under OL. Det fortæller hun i et interview med NBC.

- Skruerne skal nok komme tilbage. Men jeg er stadig bange for at lave gymnastik.

- Jeg kan stadig lave dobbelt strakt baglæns salto. Det påvirker mig ikke. Men alt andet vejer tungt, og når jeg ser de andre piger gøre det, er det ikke det samme, siger Simone Biles.

Simone Biles måtte udgå af flere konkurrencer under sommerens OL. Foto: Mike Blake/Reuters/Ritzau Scanpix

Men udover skruesygen har andre ting også naget amerikaneren.

I 2018 fortalte Biles, at hun var en af dem, der var blevet seksuelt misbrugt af Larry Nassar, der gennem sit virke som holdlæge på USA's gymnastiklandshold begik adskillige seksuelle forbrydelser og siden er blevet dømt til livstid i fængsel.

Og i september fortalte Biles så, at hun blev ramt af angst, da hun ankom til Tokyo, og at Nassars forbrydelser mod hende havde øget presset, hun følte til legene.

- Jeg skulle have trukket mig lang tid før Tokyo, mens Larry Nassar var i medierne i to år. Det var for meget, siger hun til New York Magazine, sagde gymnasten i slutningen af september.

- Men jeg ville ikke lade ham tage noget fra mig, som jeg har arbejdet for, siden jeg var seks år. Så jeg kæmpede videre, så længe mit sind lod mig.

'Kan sagtens komme tilbage'

Skal Biles tilbage til verdenstoppen, kræver det, at hun får styr på de mentale udfordringer, hun døjer med. Som 24-årig er hendes fysik fortsat fænomænal, og derfor er det nu 'skruesygen', Biles skal forsøge at komme sig over. Det vurderer DR Sportens gymnnastikkommentator, Helge Vammen.

- Når man har en fysik som Biles, vil det virkelig være nemt at komme tilbage fysisk. Det mentale er så noget helt andet.

- Det er svært at vurdere i hvilket omfang, Biles har været ramt, så vi må vente og se, om hun kommer tilbage engang, siger Helge Vammen.

Et tidsestimat kan dog være svært at putte på Biles vej tilbage til verdenstoppen. 'Skruesyge' kommer nemlig i forskellige former og afskygninger.

- Det varrirerer utroligt meget. For nogle er det et problem, der varer i et par uger, mens det for andre aldrig ophører. Der er nogle, der døjer med det altid i større eller mindre grad, siger Helge Vammen.

Det kan derfor være svært at spå om, hvis og hvornår gymnastikdronningen skulle gentage sin trone. Men det er langt fra umuligt, at vi igen en dag får hende at se med en guldmedalje om halsen, vurderer gymnastikkommentatoren.

- Vi så tidligere, at hun holdt et helt år fri i 2017, og kom tilbage i 2018. Så hun kan sagtens komme tilbage, det er jeg slet ikke i tvivl om.

- Hvis hun kan få styr på de mentale issues, er jeg slet ikke i tvivl om, at hun stadig er den bedste.