Militær femkæmper til VM: ’Drømmen er top tre’

Sara Hjalager kæmper for en podieplads ved VM i Militær Femkamp i Østrig, og hun ligger lunt i svinget til at gå hele vejen.

Sara Hjalager fører ved VM i Militær Femkamp (Foto: Landsholdet i Militær Femkamp)

Vi skal helt tilbage til 1993, før Danmark sidst havde en kvindelig militær femkæmper i verdenseliten, men i disse dage ligger presset på Sara Hjalager, der igen skal skaffe VM-guld til Danmark.

122 militære atleter fra 26 lande er samlet for at kæmpe i en af den militære idræts absolutte kongediscipliner – militær femkamp. Sammen med fire andre danske atleter er Sara Hjalager draget til VM i Østrig, hvor hun efter fire ud af fem discipliner ligger i spidsen af feltet.

Både skydning, forhindringsbaneløb, svømmeforhindringsbane og håndgranatkast er veloverstået, og det tegner allerede godt frem mod konkurrencens sidste disciplin: terrænløb.

- Jeg tangerede faktisk min personlige rekord i både skydning og svømning, så det er et perfekt tidspunkt at gøre det på her til VM, fortæller Sara Hjalager.

Sara Hjalager fik en fjerde plads ved VM i 2016 og 2017, men i år er drømmen en podieplads.

- Det er et drømmemål at komme i top 3 til et verdensmesterskab, men det er nogle dygtige konkurrenter, jeg har. Det bliver ikke større for en pige fra Danmark, der er oppe imod de store nationer som Rusland og Brasilien.

Forventningspresset er stort til VM

Det er ingen hemmelighed, at forventninger til Sara Hjalager aldrig har været større. Ved VM i 2016 og 2017 løb hun med en fjerdeplads, men i år er det podiet, der trækker.

- Jeg kan mærke, at der virkelig er en god chance for en podieplads. Hvis der er et år, hvor jeg skal vinde, så er det i år. Det bliver afholdt i Østrig, hvor jeg har været syv gange, så her er jeg vant til at konkurrere, og jeg kender forholdene. Det føles som hjemmebane.

Presset virker dog ikke til at røre Sara, for ’gameplanen’ er klar.

- Jeg fokuserer på min egen præstation. Rækker det til top tre, så kunne det ikke være bedre. Rækker det til mindre, må jeg acceptere, at jeg er blev slået af mine konkurrenter.

Holdet betyder alt

Det største mål for femkæmperen Sara Hjalager er VM, og det er dét, hun sammen med sit hold har trænet op til hele året.

- Det er helt klart det største, der er. Det er jo hele verden, der er repræsenteret, så det er det ypperste.

I juni blev Sara Hjalager Nordisk Mester, og det er glæden ved sporten, der er drivkraften bag de resultater, hun har opnået.

- Jeg synes virkelig, det er fedt at komme ud og træne. Jeg synes, det er sjovt til træningssamlingerne og i konkurrencerne. Holdet er samlet 70-80 dage om året, så det betyder meget, at man synes, det er sjovt og har det godt på holdet.

Sara Hjalager ligger nummer et efter de første tre discipliner ved VM (Foto: Landsholdet for Militær Femkamp © Landsholdet for Militær Femkamp)

Selvom militær femkamp er en individuel disciplin, så er netop holdet ifølge Sara den vigtigste faktor for, at hun har nået til tops.

- Vi har hver især vores styrker og svagheder, så vi kan hjælpe hinanden. Jeg lærer meget af mine holdkammerater, fordi vi gode til noget forskelligt. Vi kan lære af hinanden. Jeg kan ikke gøre det her alene.

På holdet formår de at gøre hinanden bedre og løfte niveauet, men ved VM er de altså også konkurrenter. Det ændrer dog ikke på det stærke fællesskab.

- Når vi er afsted til VM, så ser vi stadigvæk hinanden som holdkammerater. Vi ser ikke os selv som konkurrenter. Det betyder meget, at der ikke er uenighed eller splid internt på holdet. Vi er et hold, der vil gerne gøre hinanden bedre. Der er stor forskel på vores mentalitet omkring holdet og de andre nationers opfattelse. De ser nemlig hinanden som konkurrenter.

Det skal være sjovt at træne

I lande som Rusland og Brasilien dyrker atleterne femkamp på professionelt plan, men i Danmark er det en hobby, der dyrkes i fritiden.

- Jeg træner 15-20 timer om ugen, så jeg har valgt at ofre nogle ting og prioritere sporten, fordi det de seneste år er gået op for mig, hvor god jeg egentlig kan blive, fortæller Sara Hjalager, som ved siden af sporten arbejder deltid i DIF’s Soldaterprojekt.

Som i enhver anden elitesportsgren kommer man ikke sovende til en podieplads ved VM, så for Sara Hjalager er det variationen i multisportsgrenen, der gør det spændende at træne og konkurrere.

- Det er jo fem discipliner, vi skal træne op til, så det er jo faktisk fem sportsgrene, vi skal kunne præstere i. Når jeg træner, så er det to-tre træningspas om dagen. Det kan være løb, skydning, håndgranatskast eller svømning. Så det handler om at få det hele til at passe ind og få prioriteret de rigtige discipliner.

Sara Hjalager skal dyste i sin sidste disciplin, terrænløb, på fredag. Her bliver det afgjort, om hendes præstation i løbet af turneringen har været nok til at vinde guldmedaljen ved VM.

Konkurrencen kan bland andet følges LIVE på ’Landsholdet i Militær Femkamps’ hjemmeside.

Facebook
Twitter