Mulan, AC/DC og Suspekt: Her er de danske sportsstjerners musik, før de skal i ilden

Fem danske topatleter fortæller, hvilke numre de lytter til før konkurrence.

Du har med garanti et nummer, som sender dig direkte på dansegulvet.

Et stykke musik, som opmuntrer dig, hvis du er nede.

Eller et nummer som minder dig om din første forelskelse.

For musik er i stand til at sætte både krop og følelser i gang - og det gælder også for de danske topatleter. Det forklarer professor Peter Vuust.

Han er hjerneforsker, leder af “Center for Music in the Brain” ved Aarhus Universitet og ved alt om, hvad musik sætter gang i hos os mennesker.

- Musik er et mentalhygiejnisk redskab og kan så mange ting - også når det gælder sport.

- Den kan skabe en betinget refleks i vores krop. Det betyder, at når vi hører et bestemt stykke musik, tager underbevidstheden over og giver signal til kroppen, så den ved, hvad der skal foregå.

- Musik kan aktivere vores hjerner, så vi både kan abstrahere fra smerte og fortrænge kedsomhed. Og det er altså fine egenskaber for mange typer af atleter, fortæller Peter Vuust.

Men hvad hører danske topatleter lige før, de skal konkurrere? Det får du fem svar på herunder.

‘Jeg skal op i det røde felt’

(Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

Mark O. Madsen, MMA-kæmper og olympisk sølvvinder i brydning:

- Jeg bruger musik til at komme i den rigtige stemning, og jeg skal høre AC/DC, når jeg skal i kamp. Alle MMA-kæmpere har en walk-out sang, og jeg har skiftet lidt rundt, men vender altid tilbage til Thunderstruck, som jeg har brugt flere gange.

0:00

- Når jeg er på vej ind, og den sang bliver spillet, så får jeg kuldegysninger. ‘Nu er vi på vej ind til noget, hvor jeg skal give den gas’. Svedperlerne pibler nærmest frem af sig selv, og jeg får højere puls. Jeg føler simpelthen, at jeg kommer i en tilstand, hvor jeg er klar til, at der bliver sagt ‘fight’.

- Som person kan jeg jo normalt godt lide at komme godt ud af det med mennesker, jeg kan godt lide at have en sjov hverdag og lave lidt gas. Men det, jeg skal op og lave i buret til MMA, er jo ekstremsport. Og det kræver, at jeg er lynende skarp og klar fra det øjeblik, dommeren råber ‘fight’. Jeg ryger rundt, hvis ikke jeg er klar.

- Musikken gør, at den udgave af Mark O. Madsen, jeg skal bruge, når jeg skal op i buret, helt automatisk kommer frem.

'For mig er det sundt lige at trække fokusset væk'

(Foto: Liselotte Sabroe © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

Emma Aastrand Jørgensen, kajakroer, tredobbelt OL-medaljetager:

- I mange år hørte jeg meget techno, og det har altid været vigtigt for mig med up-tempo musik til at blive konkurrenceklar.

- I dag hører jeg altid Suspekt, inden jeg skal på vandet. For eksempel numrene “100% Jesus” og “S.U.S.P.E.K.T.”.

0:00

- De har nogle fede beats, og så foregår det på dansk. Hvis jeg er nervøs eller anspændt, betyder det, at jeg kan teksten, at mine tanker kan flyttes til noget andet.

- Jeg kan godt få det lidt ubehageligt i kroppen inden konkurrencer, og det hjælper mig med at deale med mine nerver og bare nyde øjeblikket. For mig er det sundt lige at trække fokusset væk, når jeg er på land. Og så har jeg har 20 minutter på vandet inden mit løb, hvor jeg så kan zoome ind igen.

- Man er oppe på dupperne til deres musik. Og samtidig tænker jeg tilbage på nogle fede koncerter og minder, hvor jeg har skrålet med på sangene.

'På en enkeltstart handler det om at glemme smerten'

(Foto: Stephane Mahe/Reuters © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

Magnus Cort, cykelrytter, etapevinder i Tour de France og seksdobbelt etapevinder i Vuelta a Espana:

- Jeg bruger musikken mest aktivt, når jeg skal køre enkeltstart. Den disciplin afviger så meget fra linjeløb. Enkeltstarten er en lang kraftudladning, hvor du skal være helt klar fra start, og det kræver en anden mental forberedelse.

- På en enkeltstart handler det om at glemme smerten, så det kræver et særligt mindset.

- Jeg hører noget med gang i. På det seneste har jeg hørt playlisten 'HurtigJoakim' på Spotify. Det er elektronisk musik med pep i, og kommer der et enkelt nummer, jeg ikke kan lide, springer jeg bare hurtigt videre.

0:00

- Man skal være koncentreret og aggressiv - og også gerne forsvinde lidt væk, når man kører enkeltstart, og det mindset hjælper musikken mig til at finde frem.

- Vi må ikke høre musik under løb. Men så kan man jo altid håbe, at musikken under opvarmning har været så høj, at den fortsætter inde i hovedet.

- De sidste to år har jeg fået bedre enkeltstarter. Det skyldes blandt andet noget bedre udstyr på mit hold. Men jeg er også blevet bedre til at æde smerten og forsvinde ind i mig selv. Jeg tror ikke, vi kan give 'HurtigJoakim' hele æren - selvom folkene bag den sikkert gerne ville.

'Det er stemningen fra Mulan, som får mig til at fokusere på opgaven'

(Foto: Ulrik Pedersen/Zuma © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

Mathilde Kramer, sprinter, tidligere dansk mester på 100 og 200 meter, OL-deltager på 4x100 meter:

- Når vi er tæt på konkurrence, vil jeg gerne høre noget aggressivt. Det-er-nu-det-gælder-musik.

- Jeg har en specifik playliste, jeg bruger, og med den kan jeg også komme i gameday-humør uden for sæsonen.

- Jeg plejer at starte min opvarmning med Eye of the Tiger fra Rocky-filmen. Og under opvarmningen hører jeg alt fra Tessa til glade Disney-sange. Men lige før vi går i call room hører jeg nummeret “Hair Cut” fra Mulan. Sådan et optakts - we go to war-nummer. Der er ingen tekst, og det er bare stemningen fra Mulan, som får mig til at fokusere på opgaven.

0:00

- Jeg er normalt ikke så god til at have skyklapper på. Jeg er meget opmærksom og går og kigger alle mulige steder hen. Så jeg har arbejdet meget med ikke at bruge så meget energi på at hive omverdenen ind, men i stedet for at fokusere på min opgave. Og der hjælper musik i høretelefoner mig rigtig meget.

'Musikken hjælper på ens tankemylder'

(Foto: Liselotte Sabroe © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

Cathrine Dufour, dressurrytter, dobbelt OL-deltager og flerdobbelt World Cup-vinder:

- Før konkurrence skal jeg selvfølgelig være fokuseret, men jeg skal også være et glad sted. Jeg skal være “let” og i godt humør.

- Og der hjælper sangen “A good night” med John Legend mig - blandt andet fordi den minder mig om en masse gode oplevelser sammen med min kæreste. Så slipper jeg mine bekymringer, hvis de skulle være der før et stævne.

0:00

- Musikken spiller en kæmpe rolle for mig, og til vores freestyle er det jo en integreret del af konkurrencen. Så der nørder jeg virkelig musikken og får det til at spille sammen til en helhed.

- På 'DUFOURS’s FAV' på Spotify har jeg samlet en masse numre, som minder mig om gode stunder og tager mig lidt tilbage til glade minder. Det kunne også være sådan en sang som Crazy med Gnarls Barkly.

- Musikken hjælper på ens tankemylder. Så går jeg måske og synger lidt med og tænker ikke på alt muligt andet crap.