Når landsholdet lyser med lygten, træder gammel batmand til

Jonathan Groth og Anders Lind er med, når VM i bordtennis begynder tirsdag.

Michael Maze har hjulpet Jonathan Groth i forberedelserne frem mod VM i bordtennis. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix Denmark)

Nogle gange må alderdommen bare træde til.

Det gælder, når posen med Werthers er ved at være tom, eller når man bare inderligt brænder for et spil uno.

Men for de danske landsholdsspillere i bordtennis gælder det også, når de i forberedelser frem mod VM ikke kan skaffe de rette sparringspartnere.

For bedst som Jonathan Groth stod der og skulle finpudse de sidste ting frem mod verdensmesterskabet i amerikanske Houston, manglede der én vigtig ting.

Én modstander til at slå bolden tilbage.

Flere af de udenlandske spillere, som skulle have presset tempoet op i træningsforberedelserne kunne nemlig ikke deltage.

Og hvad gør man så?

Man spørger da en af Danmarks mest vindende bordtennisspillere gennem tiderne, Michael Maze, om han ikke kan komme og agere sparringspartner til Groth.

Og det kunne han godt. For selvom landsholdet er et overstået kapitel, er battet endnu ikke lagt på hylden af 40-årige Maze, som stadigvæk spiller liga- og Champions League-bordtennis for Roskilde.

- Det er jo en sport, jeg elsker, og jeg føler stadig, jeg har nogle ting, jeg kan give videre, siger Maze, som tilføjer at han jo trods alt stadigvæk kan få bolden over nettet.

Returspillet driller

Men hvad er det, en garvet batmand som Maze, kan give videre til en næsten lige så garvet Jonathan Groth, som trods alt er 29 år og lige har vundet EM-bronze for hold med det dansk landshold?

- Selvfølgelig har jeg noget erfaring, jeg kan dele ud af. Jeg kan komme med nogle fif til Groth, som på det sidste har haft lidt udfordringer i nogle faser af sit spil, siger Maze.

Og fif fra en mand hvis bordtennisdug prydes af blandt andet EM-guld, VM-bronze og OL-bronze siger man ikke nej til. Heller ikke Groth, som havde et helt specielt ønske til den danske bat-veteran.

Jonathan Groth var eneste dansker ved den olympiske bordtennisturnering i Tokyo, hvor han røg ud i tredje runde. (Foto: © Thomas Peter, Ritzau Scanpix)

For selvom Groth, ifølge Maze, er så dygtig, at den rutinerede batsvinger ikke skal komme og fortælle ham, hvad der er rigtig og forkert, så kan rutinen måske alligevel godt bruges i visse situationer.

- Han har haft lidt udfordringer i sit returspil, og det var der, han primært godt kunne tænke sig lidt input, så det har vi arbejdet med, og jeg synes faktisk, det hen mod slutningen af ugen så rigtig fornuftig ud, lyder det fra Maze.

Så må man bare håbe, at returspillet er godt nok til ikke at leve op til sit navn allerede i Groths første kamp ved VM, hvor alle kampe er vind eller forsvind.

Kommer med selvtillid i bagagen

Jonathan Groth udgør sammen med Anders Lind det danske landshold til VM-turneringen, som spilles i den amerikanske by Houston.

Og det har været et bordtennis-efterår med rakerfart, for de danske batmænd. For med både et OL, EM og VM efter sommerferien, har sidste halvdel af 2021 nærmest kun stået på kampe for bordtennisspillerne.

Men hvad gør mange kampe, når de ender med succesoplevelser? Ikke noget, andet end det højner humøret i landsholdslejren. I hvert fald hvis man spørger den danske landstræner Linus Mernsten.

For danskerne kommer til VM med et ordentligt smil på læben. Ved EM for hold i oktober sluttede Danmark med en fornem bronzemedalje og det bedste danske bordtennisresultat i mere end ti år.

Og det gode resultat har ifølge landstræneren betydet, at stemningen har været rigtig god frem mod et VM, hvor danskerne trods alt kommer som underdogs.

- Der er hundrede spillere i verden, som på dagen kan slå hinanden, så hvis Jonathan eller Anders rammer dagsformen, er alt muligt, lyder det fra Mernsten.

Men der har dog også været lidt grus i maskineriet frem mod VM-turneringen. Jonathan Groth har været plaget af lidt sygdom, som dog har lagt sig igen, men det har tæret på kræfterne hos Danmarks bedste bordtennisspiller. Det er dog en fit Groth, som landstræneren har set på træningsbanen de seneste dage.

- Det ser godt ud med Groth, men hvor han er, når det kommer til en lang kamp, det er umuligt at sige. Vi har gjort alt, hvad vi kunne, under de forudsætninger, vi har haft, siger landstræneren.

Der er take-off i Houston tirsdag, hvor Anders Lind er første dansker i aktion, når han møder østrigske Robert Gardos klokken 17.20 dansk tid. Jonathan Groth spiller klokken 18.40 mod Siu Hang Lam fra Hong Kong. Alle kampene ved VM er knald eller fald.