NFL-hold bliver i omklædningsrummet efter bredside fra Trump

NFL-spillere, holdejere og ligachefer danner front mod Donald Trump.

(Foto: Paul Childs © Scanpix)

Da NFL-holdet Pittsburgh Steelers i dag mødte Chicago Bears, nægtede de at komme ud af omklædningsrummet under nationalsangen. Seattle Seahawks har meddelt, at de heller ikke vil deltage i nationalsangen, og ifølge nyhedsbureauet AP valgte over 100 spillere at knæle under nationalsangen i forbindelse med søndagens kampe.

Flere sorte spillere har i den seneste sæson knælet under nationalsangen – en protest mod behandlingen af sorte i USA. Fredag serverede Donald Trump en bredside mod spillerne og krævede, at de blev fyret.

- Ville I ikke elske at se, hvis en af ejerne af en NFL-klub, når en af hans spillere udviser manglende respekt for det amerikanske flag, gik ud og sagde: Få den "son of a bitch" af banen, ud med ham, han er fyret?

- Det bliver en af ejerne nødt til. De bliver nødt til at fyre dem, der ikke viser respekt for flaget og nationalsangen. Ejeren ved det måske ikke, men han ville blive den mest populære i landet, hvis han gjorde det, sagde Donald Trump.

Kommentarerne blev for meget for både spillere, holdejere og ligabosser, der i anledning af dagens kampe dannede fælles front mod udtalelserne.

Træner: Politik og sport skal adskilles

På grund af Donald Trumps kritik af knælende fodboldspillere er medier, kommentatorer og fans meget opmærksomme på, hvilke spillere der knæler, og hvilke der står. For står spillerne op, er de så dermed enige med Trump? Og knæler de, bringer de pludselig politik ind på fodboldbanen?

De bekymringer bør spillerne slet ikke beskæftige med, mener Pittsburgh Steelerss træner, Mike Tomlin. Og derfor valgte holdet altså helt at holde sig væk under nationalsangen.

- Folk burde ikke være nødt til at vælge. Hvis man bare vil passe sig selv og deltage i nationalsangen, skal man ikke tvinges til at vælge side. Hvis en mener, at han er nødt til at gøre noget, så bør han ikke separeres fra sine holdkammerater, der ikke vælger at gøre det samme, siger han.

Seattle Seahawks har også meddelt, at de som hold heller ikke vil deltage i nationalsangen i protest mod behandlingen af sorte i landet.

Ejere stod arm i arm med spillere

New York Jets valgte at lave en særlig markering, men ikke ved at knæle – hele holdet dannede i stedet en kæde arm i arm og delte et billede opå twitter med ordet ”forenet”.

Det samme gjorde Miami Dolphins.

Flere spillere valgte i dag at trodse Donald Trump, da Baltimore Ravens og Jacksonville Jaguars spillede mod hinanden på Wembley Stadion. I alt knælede 27 spillere – et rekordstort antal.

Og det er ikke kun sportsudøverne, der siger fra over for Donald Trumps seneste udfald. Ejeren af Jacksonville Jaguars støttede holdet ved at stå arm i arm med spillerne under nationalsangen.

- Jeg mødtes før kampen med vores kaptajner for at udtrykke min støtte til dem, alle NFL-spillere og ligaen efter de splittende og omstridte udtalelser fra præsident Trump, og jeg var beæret over at stå arm i arm med dem, deres holdkammerater og vores trænere under nationalsangen, siger Shahid Khan.

Jacksonville Jaguars vs Baltimore Ravens med Shahid Khan i venstre side. (Foto: Paul Childs © Scanpix)

NFL-holdet New Orleans Saints og basketballholdet New Orleans Pelicans, der begge ejes af veteranen Tom Benson udsendte også en fælles udtalelse, hvori Trumps kommentarer blev kaldt skuffende og upassende.

NFL-chef Roger Goodell gik også i dag i rette med Donald Trump i en pressemeddelelse.

- Splittende kommentarer som denne viser en uheldig form for manglende respekt for NFL, vores fantastiske spil og vores spillere, og at det mislykkes at forstå, hvad klubberne gør for deres lokalsamfund.

NFL har i anledningen også støvet en gammel tv-reklame af, der spillede under Super Bowl. Budskabet er, at det særlige ved fodbold er, hvordan sporten kan bringe folk sammen.

Basketball-hold får ikke lov at besøge Det Hvide Hus

Sideløbende med NFL-konflikten har Donald Trump også startet et større slagsmål med basketballverdenen.

I årevis har det været kutyme, at amerikanske sportshold besøger Det Hvide Hus. Men de amerikanske mestre i basketball, Golden State Warriors, får ikke til lov at komme på besøg. Holdets store stjerne, Stephen Curry, har tidligere sagt, at han ikke ville møde op, og efter Trumps fodbold-kommentarer fredag sagde Curry, at hele holdet overvejede at melde afbud. Det fik Donald Trump til at fare ud på Twitter.

- At besøge Det Hvide Hus anses som en stor ære for et mesterskabshold. Stephen Curry tøver, derfor er invitationen trukket tilbage, skriver Donald Trump på sit foretrukne medie Twitter.

Holdet skriver i en pressemeddelelse, at de er skuffede over, at de ikke kunne have en dialog med præsidenten, men at de stadig vil besøge Washington D.C, hvor de vil hylde lighed og diversitet.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Sporten med dig

Få dagligt nyt fra DR Sporten.

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve