Nu er der ikke længere forskel på sort og hvid, når tidligere NFL-spillere testes for demens

Det skal være slut med at skelne mellem sorte og hvide spillere, når tidligere spillere testes for demens.

Over 70 procent af de nuværende NFL-spillere er sorte. Nu får de bedre mulighed for at ansøge om kompensation for potentielle hovedskader forbundet med deres aktive karriere. Foto: Scott Galvin-USA TODAY Sports (Foto: Scott Galvin © Ritzau Scanpix)

En demensdiagnose er en demensdiagnose, uanset om man er mørk eller lys i huden. Og den skal stilles ud fra de samme kriterier - uagtet ens hudfarve.

Det har verdens bedste liga for amerikansk fodbold, NFL, besluttet.

Det tidligere testsystem var ellers bygget op på en måde, der antog, at mørke spillere som udgangspunkt havde en lavere kognitiv funktion end hvide spillere.

Derfor var det sværere for de mørke spillere at bevise, at deres hovedskader var kommet som følge af deres karriere i NFL. For at opnå kompensation for deres hovedskader skulle mørke spillere derfor i testsystemet demonstrere en større kognitiv tilbagegang, end hvad en hvid spiller skulle demonstrere.

Men det bliver der gjort op med i en ny aftale, som kan ende med at betyde, at flere tusinde spillere nu får ret til erstatning.

Med den nye aftale får de mange mørke spillere nemlig nu mulighed for at få taget en ny test på lige vilkår med de hvide, hvilket så giver dem bedre chancer for at få kompensation for hovedskader.

- Ingen racenormer eller racedemografiske estimater - uanset om de er sorte eller hvide - skal bruges i forligsprogrammet fremover, skriver NFL i det 46 sider-lange dokument.

Den nye aftale møder selvsagt opbakning blandt flere mørke tidligere spillere. En af dem er Ken Jenkins, der i sin aktive karriere optrådte for Philadelphia Eagles, Detroit Lions og Washington Redskins.

- Det er klassisk systematisk racisme. Bare fordi jeg er sort, er jeg ikke født med færre hjerneceller, sagde den tidligere NFL-spiller i juni til the Hill.

Tidligere har NFL ellers forsvaret deres testsystem med forklaringen, at det var baseret på 'bredt accepterede og veletablerede konitive tests og scoringsmetoder'.

Hvorfor brugte man testsystemet?

Verdens bedste liga for amerikansk fodbold har mødt stor kritik for deres tidligere testsystem. Som udenforstående kan det da også virke mærkeligt, at man overhovedet har brugt testsystemet indtil nu.

I begyndelsen af 90'erne udviklede den amerikanske neurolog, Robert Heaton, et system til forstå, hvordan socioøkonomiske og racebaserede forhold påvirker hjernen og helbredet.

Systemet var udarbejdet på grundlag af kognitive tests fra sorte og hvide mennesker i den amerikanske by San Diego i Californien, og blev hurtigt anvendt til at betale kompensationer for demens.

Det er netop den metode, der dannede grundlag for NFL's tidligere testskema til kompensation for hovedskader.

Den tidligere NFL-spilleren Colin Kaepernick et af mange kendt som et amerikansk et symbol på kampen mod racisme og diskrimination. Med den nye aftale tager NFL et skridt mod udligning af forskelsbehandling baseret på race. Foto: REUTERS/Robert Hanashiro/USA TODAY Sports/File Photo MANDATORY CREDIT (Foto: USA TODAY SPORTS © Ritzau Scanpix)

Testsystemets kritikere har sidenhen påpeget, at et lille udpluk af sorte mennesker i San Diego i start 90'erne ikke fuldt ud repræsenterer alle sorte mennesker i USA. Og nu lader det altså til, at NFL har lyttet til kritikken.

Ud af de omtrent 2.000 tidligere NFL-spillere, der har ansøgt om kompensation for en demensdiagnose forbundet med hovedskader under deres aktive karrierere, er blot 30 procent indtil nu blevet godkendt.

FacebookTwitter