Norske Halvor Egner Granerud husker, at højre ski forsvandt. Resten af turen ned ad skihoppet i Lillehammer skete i mørke, så at sige.
- Jeg ved ikke, om det var adrenalinen, der fik det til at gå i sort, eller om hovedet bare blev sort, sagde skihopstjernen til NRK, da han tidligere på ugen evaluerede sit første møde med en ny dragt under en træning, som du kan se øverst i artiklen.
Outfittet bliver hverdagskost efter en række regelændringer i sporten, oplyser det norske landshold til NRK, og vil derfor i fremtiden være smallere end tidligere.
Skridtsømmen kryber tre centimeter, og det giver en mindre overflade til at bære atleterne, når de rammer bunden af hoppet og begiver sig ud på den lufttur, som ofte er over 100 meter.
Resultatet er højere hastigheder og højere svæv.
Sidste sæsons samlede World Cup-vinder slap nådigt fra styrtet uden brækkede knogler. Eneste synlige bevis var de krykker, Granerud støttede sig til, da NRK mødte ham dagen derpå. Alligevel havde oplevelsen sat sig.
- Det bliver farligere at springe langt. Vi får mere fart på, flyver højere og lander hårdere (på grund af den nye dragt, red.). Til de samme længder. Det er jeg ikke særlig tilfreds med. Jeg vil gerne have, at det er så sikkert som muligt for mig selv, så jeg kan springe så mange spring som muligt, siger Halvor Egner Granerud til NRK.
Ikke set det sidste styrt
Selv er nordmanden ikke meget for udelukkende at give dragten skylden, men landstræner Alexander Stöckl mener, at den bærer en del af ansvaret. Stöckl kalder det "skræmmende" og forudser, at den nye dragt bliver en udfordring.
Det er skihopekspert hos Viaplay, Christian Borch, enig i.
- Det bliver ikke det sidste styrt, vi kommer til at se, siger Christian Borch.
- Mange af hopperne er så rutinerede omkring det balancepunkt, de har i luften, at når der pludselig ændres på en stor del af opdriften omkring maven, får det en indflydelse.
Altså kan en lille fejl, ligesom Halvor Graneruds, give udfordringer.
- Skihopperne har pludselig ikke vindmodstanden til at rette op og genfinde balancen, fordi de bliver mere aerodynamiske og glatte i luften, siger Christian Borch.
Derfor vil de kommende måneders tilvænning også sætte selv sportens største stjerner på prøve.
- Det bliver farligt, hvis folk ikke er koncentrerede. Det svarer til at indstille sensitiviteten på sin computermus. Hvis den er høj, flyver den fra side til side på skærmen, indtil man vænner sig til det, siger skihopeksperten.
- Hvis du satser på at køre på rutinen og ikke er bevidst om, at tingene har ændret sig, sker der fejl. Og selv en lille fejl, du normalt ville kunne redde, kan få store konsekvenser, siger Christian Borch.
Den nye dragt er ikke den eneste ændring, Det Internationale Skiforbund (FIS) i maj varslede ved et årligt møde i skihopkommiteen. Fremadrettet vil man for eksempel gøre brug af en kropsscanner, der måler, om udstyr og dragter lever op til de gældende regler.
Derudover bliver det også forbudt at bruge fluor i det voks, hopperne smører deres ski med.