Ny skakrapport: Ungt skakfænomen kan have snydt i mere end 100 partier

I en rapport fra Chess.com anslår skak-sitet, at 19-årige Hans Niemann skulle have snydt meget mere, end stormesteren selv har indrømmet.

En opsigtsvækkende historie fra skakverdenen har fået endnu et kapitel tilføjet. (Foto: © Shannon Stapleton/Reuters © Scanpix. Collage: Maria Eriksen Volthers)

Der gik et sus gennem skakverdenen, da den mangeårige verdensmester Magnus Carlsen for lidt over en uge siden beskyldte sin modstander amerikanske Hans Niemann for at snyde.

- Jeg tror, at Niemann har snydt mere – og mere for nylig – end han har indrømmet offentligt, skrev den norske skakspiller på Twitter.

Nu er der muligvis kommet mere vægt bagt Carlsens ord.

Det anerkendte skak-site Chess.com, har udgivet en rapport med en undersøgelse, der kommer til den konklusion, at Hans Niemann skal have modtaget ulovlig hjælp i over 100 skakpartier på deres onlineportal.

Endda så sent som i 2020 og i turneringer, hvor der har været pengepræmier involveret.

Historien melder ikke noget om, hvordan amerikaneren har snydt.

Den amerikanske skakspiller har tidligere indrømmet, at han har snydt to gange. En gang som 12-årig og en gang som 16-årig.

Der er dog et vigtigt hensyn at tage i forbindelse med rapporten fra skakhjemmesiden, forklarer Morten Runge, DR Sportens skakkommentator. Det forholder sig nemlig således, at Chess.com i slutningen af august købte brandet "Play Magnus", der er et online univers, som er en del af norske Carlsens forretning.

- Derfor har Chess.com også en klar økonomisk interesse i at holde Carlsens omdømme rent, siger Morten Runge.

Snyd eller falske anklager

Rapporten kommer i halen på en af de mest opsigtsvækkende sager i nye tid i skakverdenen.

19-årige Hans Niemann har været en af de få, som har fået skovlen under den ellers normalt så suværene nordmand.

En imponerende bedrift af amerikaneren, og et sjældent syn i skakverdenen.

At så ung en spiller besejrer en verdensmester. Det minder unægteligt om Magnus Carlsen egen historie, da han slog igennem i en meget ung alder og besejrede nogle af verdens bedste som teenager.

Selvom Chess.com med ejerskabet af "Play Magnus" på sin vis er part i sagen, er rapporten alligevel interessant, mener Morten Runge.

- Her er tale om mere snyd, end man havde troet og Niemann selv har sagt. Over 100 partier er meget. Det er et interessant første skridt i retningen mod at blive klogere på, hvor stort omfanget af snyd er i skak, siger DR Sportens skakkommentator.

Chess.com har ikke bemyndigelse til at dømme hverken Magnus Carlsen eller Hans Niemann, men det har det internationale skakforbund, Fide, til gengæld. Og forbundet er også selv gået ind i sagen for at undersøge beskyldningerne om snyd.

- Undersøgelsens fokus ville være todelt: At kontrollere verdensmesterens påstande om snyd fra Niemann samt Niemanns selvudsagn vedrørende tidligere onlinesnyd, skriver Fide.

Begge spillere risikerer straf alt efter, hvad konklusionen bliver. For har Niemann snydt, eller har Carlsen skadet sit renomé som skakspiller ved at komme med falske beskyldninger?

- Det er nu, Fide har en mulighed for at vise, at de er en ansvarlig organisation, og at det hele ikke går op i konspirationsteorier. Den her undersøgelse skal sidde der. Der er et straffespark, og det skal ikke misses, for hele verden kigger med, siger DR Sportens skakkommentator.