Tidligere på dagen kom det frem, at Dansk Cykle Union (DCU) har valgt at stramme deres procedure for vejninger af cykelryttere. Det kan dog meget vel være blot det første af flere forbund, som ændrer på sine regler for brugen af vejning af deres atleter.
Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Team Danmark har nemlig haft alle specialforbundene under DIF inde til en snak om netop brugen af vejninger. Det fortæller direktør i DIF Morten Mølholm til DR Sporten.
- DIF og Team Danmark har haft alle forbund inde til dialog omkring spiseforstyrrelser og vejninger. Det er et af resultaterne af det. Ud over svømning er der en række idrætsgrene, som skal kigge på, hvordan de opfører sig over for atleterne, og hvordan de mest hensigtsmæssigt behandler dem, siger Morten Mølholm.
Dokumentar afslørede problemet
Dialogen med forbundene kommer efter tidligere og nuværende elitesvømmere og svømmetalenter i DR dokumentaren ”Svømmestjerne – under overfladen” afslørede brugen af offentlige vejninger i det danske svømmemiljø. De offentlige vejninger har blandt andet ført til spiseforstyrrelser, angst og depressioner hos flere svømmere.
- Dokumentaren har haft stor betydning. Det er selvfølgelig mere relevant for nogle idrætsgrene end andre, men en lang række af vores forbund går nu ind og laver beredskaber omkring det og følger nogle af vores råd og retningslinjer, siger direktøren.
Den ændrede procedure i DCU betyder konkret, at vejningerne fremover vil blive foretaget individuelt og ikke parvist for ryttere på elite- og U23-niveau.
Det glæder Morten Mølholm sig over.
- Det er et godt eksempel på, at cykling har taget det til sig. Selvom de ikke har oplevet grov træneradfærd i cykling, så kan man aldrig vide, hvad uhensigtsmæssig adfærd kan føre med sig. Så vi synes, at det er positivt at DCU ændrer sine procedurer.
- Jeg er overbevist om, at alle har en interesse i at få styr på denne problemstilling. Vi skylder atleterne, at vi skal have nogle hele atleter – vi skal ikke kun have fokus på resultater. Og man vinder ikke flere medaljer af at få spiseforstyrrelser. Så sportsligt set er det også rigtig dumt at have en forkert adfærd på dette område, lyder det fra Mølholm.
'Klare retningslinjer som skal følges'
Også i Team Danmark er man tilfreds med tiltagene i Dansk Cykle Union.
- Jeg synes, det er rart, at forbundene går sammen og tager vejninger meget alvorligt. Det hører ikke hjemme at køre med offentlige vejninger, siger Lone Hansen, direktør i Team Danmark.
- Vi har helt klare retningslinjer på området. Selvfølgelig indskærpet, at de også skal overholdes. Der er meget på spil for rigtig mange atleter, så vi har et stort ansvar for at passe på dem – især de unge af dem.
I de opstrammede vejningsprocedurer hos DCU hedder det også, at der først bliver talt med rytterne om vægt som et vigtigt konkurrenceparameter, når rytterne når op i U19-aldersklassen, fortæller landstræneren.