OL-guldvinder forsvarer ikke sin medalje - det er ikke sundt for hende

Skihopperen Maren Lundby kan ikke nå at tabe sig nok på en forsvarlig måde til at være konkurrencedygtig ved OL.

Maren Lundby med sin guldmedalje fra VM i skihop i vinter. (Foto: © TERJE PEDERSEN, Terje Pedersen / NTB)

Vinter-OL i Beijing 2022 står efterhånden lige for døren, men legene er blevet en profil fattigere.

Den forsvarende vinder i kvindernes skihop fra vinter-OL i 2018 i Pyeongchang, Maren Lundby, stiller ikke op. Faktisk stiller hun ikke op til noget som helst skihopsrelateret i den kommende vinter, fortæller hun til NRK.

Norske Maren Lundby ønsker ikke at gennemføre et vægttab i et sundhedsmæssigt uforsvarligt højt tempo for at blive konkurrencedygtig. Skihop er en sport, hvor en lav vægt er fordelagtig, så hopperen kan svæve længere.

- Min krop har ændret sig af naturlige årsager på det seneste, og jeg er ikke villig til at ofre hvad som helst for at være på topniveau i Beijing. Jeg vil hellere have en lang karriere. Det er vanskeligt, for jeg vil virkelig gerne være skihopper, men sådan bliver det ikke i år, siger Maren Lundby til NRK.

Maren Lundby er en af de mest succesfulde skihoppere nogensinde, og hendes meritter tæller blandt andet tre samlede world cup-titler, OL-guld og to VM-guldmedaljer.

  • Maren Lundby (i midten) med sin guldmedalje fra det seneste vinter-OL. (Foto: © Frank Hoermann/SVEN SIMON, imago/Sven Simon)
  • Maren Lundby kan ikke nå at tabe sig nok inden OL på en forsvarlig måde. Derfor stiller hun ikke op til legene, der begynder i februar 2022. (Foto: © Frank Hoermann/SVEN SIMON)
1 / 2

Men denne sæson bliver der ikke tilføjet sejre til skihop-cv’et for den 27-årige nordmand.

- Det er meget tungt. Men jeg synes, det er et godt valg, og jeg gør det for at passe på mig selv, ikke for at tage nogen genveje. Jeg ved, at jeg altid har været meget god til at gøre tingene ordentligt, og det har jeg tænkt mig at blive ved med at gøre.

- Jeg har det fantastisk og er meget glad. Mit helbred er godt, jeg har måske aldrig været sundere, end jeg er nu. Men den krop er ikke velegnet til skihop. Det skal være tilladt at sige, og så håber jeg, at folk sætter pris på, at jeg er så åben omkring det, siger Maren Lundby til NRK.

Skihop har tidligere haft store problemer med spiseforstyrrelser blandt atleterne. Jo lavere vægten er, jo længere kan hopperen svæve.

Derfor har Det Internationale Skiforbund (FIS) indført flere regler på området, som stipulerer, at udøvernes BMI ikke må blive for lav i et forsøg på at komme spiseforstyrrelser og stort fokus på vægt til livs i skihop.

Maren Lundby vandt fire medaljer ved det seneste VM i skihop, der blev afholdt i Oberstdorf i begyndelsen af 2021. (Foto: © GEIR OLSEN, Geir Olsen / NTB)

Deltager i 'Vild med dans' i stedet

Maren Lundby valgte at deltage i den norske pendant til 'Vild med dans', 'Skal vi danse', hen over efteråret, da det stod klart for hende, at hun ikke ville kunne nå at tabe nok vægt på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde til at være konkurrencedygtig ved vinter-OL.

Det affødte dog lynhurtigt en meget heftig kritik fra flere kolleger i norsk vintersport. Store dele af det norske langrendslandshold lod forstå, at de ikke var imponerede over, at Maren Lundby ville stille op i programmet. En gik endda så langt at kalde det 'uprofessionelt'.

Siden har Maren Lundby fortalt hvorfor, hun fravælger vinter-OL og i stedet deltager i 'Skal vi danse', og så har piben fået en anden lyd hos hendes kritikere.

- Jeg har hele mit liv ønsket, at jeg havde tænkt over det, før jeg talte. Det går ikke altid lige godt. Men selvfølgelig er situationen nu en anden, og jeg beklager det, jeg sagde, siger en af Lundbys kritikere, Emil Iversen, til NRK.

Efter Maren Lundby havde danset i weekendens udgave af 'Skal vi danse' blev hun hyldet for at fortælle åbent om sine problemer, og hun takkede for støtten.

- Jeg har brugt lang tid, men jeg synes, det er det rigtige valg. Det gør stadig ondt, men det er et godt valg, som jeg er glad for, at jeg tog, sagde hun i weekends 'Vild med dans' ifølge norsk TV 2.