OL-guldvinder inden skæbnedag: Forbunds påstand er usand

Det tidligere medlem af guldfireren, Victor Feddersen, langer ud efter det internationale roforbund, der skal afgøre letvægtsfirerens OL-skæbne.

Letvægtsfireren kan vise sig at være fortid på det olympiske program fra i morgen. Her er Victor Feddersen med guldmedaljen fra OL i Atlanta længst til højre i billedet (Foto: Andy Clark © Scanpix)

Lørdag kan meget vel gå hen og blive en skæbnedag i nyere dansk idrætshistorie.

På en konference i Tokyo afgøres det nemlig, hvilke bådtyper det internationale roforbund (Fisa) vælger at pege på som værende den, der skal pilles af det olympiske program i fremtiden.

Og der er flere indikationer på, at pilen peger i retning af letvægtsfireren - bådklassen der har sikret dansk roning tre olympiske guld-, en sølv- og to bronzemedaljer siden 1996.

Frygten for letvægtsfirerens olympiske fremtid har fået tidligere medlemmer af båden til at organisere sig og kæmpe for 'guldfireren'. En af forkæmperne er Victor Feddersen, der selv var med til at vinde guld i Atlanta i 1996 og bronze i Sydney i 2000.

- Vi ved faktisk ikke andet end, at det ser svært ud. Tanken er, at der skal være lighed mellem mændenes og kvindernes olympiske bådtyper, og det bakker vi 100 % op omkring. Vi synes bare ikke, at det er mændenes letvægtsfirer, der skal pilles af programmet, lyder det fra Victor Feddersen.

Vigtigt dokument

Og den tidligere OL-guldvinder er ikke imponeret over det internationale roforbunds udmeldinger, som han kalder direkte usande.

- Det internationale forbund (Fisa) siger, at den olympiske komités (IOC) holdning er, at det er en dårlig idé, at der er letvægtsroning på programmet. IOC skulle ifølge Fisa være af den overbevisning, at opdeling i vægtklasser kun hører sig til i kampsport. Det er forkert. Det har IOC aldrig sagt, fortsætter Feddersen.

Victor Feddersen og de andre initiativtagere til kampen for bevarelsen af letvægtsfirerens olympiske status er nemlig kommet i besiddelse af et dokument fra IOC, som modsiger Fisas udmeldinger:

-...det er op til de internationale forbund at komme med overvejelser og forslag til det olympiske program og antallet af deltagende atleter indenfor de enkelte sportsgrene. IOC har ikke tidligere og vil ikke i fremtiden diktere ændringer i det olympiske program eller i de specifikke sportsgrene, hvad angår inklusion og eksklusion, siger et dokument fra IOC, som er stilet til det internationale sejlforbund.

Dokumentet kan ses i sin helhed her.

Udemokratisk proces

Fra dansk side har man i lang tid arbejdet i kulisserne på at skabe så stor opbakning til bevarelsen af letvægtsfireren på det olympiske program som muligt.

Et arbejde, som man indledningsvis havde stor succes med, men som har mistet momentum efterhånden som skæbnedagen nærmer sig.

- Umiddelbart vil jeg sige, at det er 50/50, om vores forslag bliver vedtaget. For to uger siden troede jeg, vi var foran, men nu kommer der nogle tilkendegivelser fra nogle lande, der egentlig har været med os, men efter at have været i dialog med FISA har de meldt ud, at de bakker noget andet op, har sportschefen i Dansk Roforbund, Lars Christensen, forklaret om udviklingen.

Spillet på de indre linjer, hvor der er mange forskelligrettede interesser på spil, har skabt en proces, der kan være svært gennemskuelig og langt fra er ideel, mener Victor Feddersen.

- Vi krydser fingre for, at det falder ud til vores fordel og dermed den internationale ronings fordel. Forbundene køber stemmer af hinanden, og det er absolut ikke, hvad vi forstår ved en demokratisk proces, men det er sådan, det foregår, siger han.

Præsidenten er modstander

Den tidligere OL-guldvinder har heller ikke meget til overs for præsidenten i det internationale roforbund, franskmanden Jean Christophe Rolland, som han mener spiller en aktiv rolle i modstanden mod letvægtsroning.

- Præsidenten for det internationale roforbund er franskmand, og han har selv tidligere deltaget ved OL i den tunge firer. Han har desværre fået skabt sig en del medspillere, som han har fået overbevist om, at det er den helt rigtige beslutning for sporten at droppe letvægtsfireren, lyder kritikken fra Victor Feddersen.

Det forventes, at den endelige beslutning om letvægtsfirerens fremtid på det olympiske program, offentliggøres i løbet af lørdagen.

Facebook
Twitter