OL-guldvinders skæbne efter testosteron-dom: ’Tag medicinen eller drop karrieren’

Sydafrikanske Caster Semenya skal efter CAS-dommen afgøre, om hun vil medicinere sig selv og bringe sit testosteron-niveau ned for at deltage i fremtidige løb.

Caster Semenya skal afgøre med sig selv, om hun vil medicineres for at dyrke sin sport. (Foto: Dylan Martinez © Scanpix)

Løbestjernen Caster Semenya fik i dag en nedslående meddelelse.

Sydafrikaneren fik nemlig afvist sin appel hos Den Internationale Sportsdomstol, der gav Det Internationale Atletikforbund (IAAF) medhold i, at kvindelige mellemdistanceløbere med høj produktion af testosteron skal tage medicin, hvis de vil konkurrere med de øvrige eliteløbere.

Semenya har nemlig selv et højt niveau af mandlige kønshormoner på grund af den medfødte tilstand hyperandrogenisme.

Og det er en tilstand, der har givet hende unfair fordele i konkurrencer, mener IAAF - og altså også Den Internationale Sportsdomstol efter dagens afgørelse.

Og det er en dom, der nu får alvorlige konsekvenser for Caster Semenya og andre kvindelige løbere, der har samme tilstand, understreger DR Sportens kommentator, Henrik Liniger.

- Det er en trist meddelelse for Semenya og andre atleter, der står samme sted. De står over for et alvorligt valg, der dybest set handler om at tage medicinen, der bringer testosteronniveauet ned til det acceptable – eller droppe deres sport, siger han.

Det Internationale Atletikforbund har vedtaget, at hvis atleter som Semenya skal deltage i løbediscipliner fra 400 meter og op til 1.500 meter, skal de tage medicin, som hæmmer deres testosteron -niveau, så det kan komme ned under 5 nmol/L, som af forbundet er fastslået som grænsen.

Atleter med hyperandrogenisme har normalt en testosteron-niveau mellem 7.7 og 29.4 nmol/L som de fleste mænd, mens kvinder har et niveau mellem 0.12 til 1.79 nmol/L.

Forbundet giver dog lov til, at Semenya kan løbe længere distancer på 3.000 meter indendørs eller 5.000 meter udendørs med det nuværende testosteron -niveau.

Og det valg skal Semenya til at tage den kommende tid.

- Det er i 800 meter, hun er allerbedst. Og jeg tror da også, hun ville være en rigtig god atlet på 800 meter med mindre testosteron.

- Måske kan hun blive en god løber på 5.000 meter, men jeg tror, at hun er for tung. Det er normalt de lidt lettere løbere, der er bedst i de distancer. 3.000 og 5.000 meter er helt andre discipliner for specialiserede løbere, siger Henrik Liniger.

Sydafrikaneren har dog en sidste desperat mulighed for at få juraen på sin side.

Hun kan gå til den schweiziske føderale domstol og appellere inden for de næste 30 dage. Men Liniger understreger, at han vil blive overrasket, hvis Semenya og hendes forsvar går så langt, da der er en tradition inden for idrætten, at man som atlet er tilbageholdende med at gå til civile retssystemer.

Der er en konsensus om, at CAS er instansen, der afgør sportssagerne.

Derfor er det mest sandsynligt, at Caster Semenya og andre atleter i lignende situationer nu skal afgøre med sig selv, om de er parate til at medicinere deres kroppe for stadig at blive ved med at dyrke deres sport.

Reglerne bliver indført om en uge, og derfor kan sydafrikaneren faktisk godt deltage i weekendens Diamond League i sin nuværende forfatning med det høje testosteron -niveau.

Men derefter er det slut.

Flere idrætsudøvere og menige sportsfans har kritiseret sagen og beslutningen, som er blevet fremstillet som et personligt angreb på Semenya.

Henrik Liniger mener dog ikke, at CAS og IAAF har været ude efter personen Semenya, men hendes præstationer.

- Det har været tydeligt, at hun har haft en stor fordel, og der har man ment, at man var nødt til at gøre noget ved for at opretholde en form for fair konkurrence.

-Det er en frygtelig skæbne for hende, for hun kan ikke gøre for, at hun er født sådan. Men man er nødt til at se bort fra personen og kigge på præstationen. Og der har bare være noget, der ikke har stemt i de klassedelinger i atletik mellem mænd og kvinder, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk