OL-stjerne er fri efter kontroversiel fængsling: Fortæller om kummerlige forhold i arresten

I Hviderusland er sportsstjerner i kamp mod præsident Lukasjenko - og de mærker konsekvenserne.

Yelena Leuchanka har sammen med en lang række andre sportsstjerner meldt sig på banen i de folkelige protester i Hviderusland. (Foto: Shannon Stapleton © Scanpix)

Med sine lige knap to meters højde rager Yelena Leuchanka op i folkemængden i Hviderusland.

Her har basketballstjernen med en fortid i verdens bedste liga, WNBA, og to olympiske lege på sit cv fået en nøglerolle i de politiske protester mod præsident Aleksandr Lukasjenko.

Hun har udtrykt sin utilfredshed med styret og deltaget i demonstrationerne, som efter valget i august har præget landet, og det er hun ikke sluppet ustraffet fra.

Yelena Leuchanka blev for 15 dage siden fængslet, og torsdag blev hun så endelig løsladt, efter myndighederne ellers truede med at forlænge tilbageholdelsen med tre dage.

Ved torsdagens retsmøde fortalte Leuchenka ifølge det hviderussiske medie Tribuna om kummerlige forhold i arresten:

- Jeg har sovet på kolde metalbjælker i 13 dage, for de konfiskerede mit sengetøj. Vi har ikke fået et brusebad i to uger, da de slukkede for vandet. Jeg har også fået lus, siger Leuchanka, som foruden fængslingen har fået en bøde svarende til cirka 2.000 danske kroner for at deltage i demonstrationerne.

DR Sporten har talt med Aliaksandra Herasimenia, som er tredobbelt olympisk medaljevinder i svømning og formand i sammenslutningen “Belarusian Sport Solidarity Foundation”, der yder juridisk og psykologisk støtte til de hviderussiske atleter.

Aliaksandra Herasimenia (th) tog OL-bronze i 2016, da Pernille Blume vandt guldet. (Foto: Stefan Wermuth © Scanpix)

- Vi er glade for, at Yelena er på fri fod igen - det er hendes familie og venner også.

- Men vi har også brug for at undersøge, hvordan forholdene var for hende under anholdelsen. Vi vil gøre alt for at komme til bunds i sagen, siger Aliaksandra Herasimenia.

Her kan du se, hvorfor præsidentvalget i Hviderusland har skabt så meget uro.

Lukasjenkos sportsmagt

For den kontroversielle præsident Aleksandr Lukasjenko er det en helt ny situation at blive konfronteret af nationens sportsstjerner som Yelena Leuchanka og Aliaksandra Hereasimenia.

Han har selv brugt sportens største navne til at føre sig selv og Hviderusland frem, hvilket blandt andet kom til udtryk med dansk hjælp i 2012.

Her spillede Caroline Wozniacki en opvisningskamp med den hviderussiske stjernespiller Victoria Azarenka, og undervejs fik de selskab af Lukasjenko, som også skulle slå et par bolde.

Men nu har 700 hviderussiske sportsnavne - heriblandt netop løsladte Yelena Leuchanka - underskrevet et åbent brev, hvori de tager afstand fra præsidenten og politiets håndtering af protesterne.

Alexander Lukasjenko elsker at promovere sig selv og sit land gennem sport. Her ses han på vej på isen til en venskabskamp i starten af 2020, hvor den russiske præsident Vladimir Putin i forgrunden også medvirkede. (Foto: Alexander Zemlianichenko)

Det sætter Lukasjenko i en ny situation, mener seniorforkser ved Dansk Institut for International Studier, Flemming Splidsboel Hansen.

- Lukasjenko ved, at sportsstjerner kan være med til at opbygge en nation, og lige nu erfarer han, at de også kan være med til at nedbryde en stat.

- Staten støtter normalvis de her atleter og er med til at skubbe dem frem, og derfor er det også bemærkelsesværdigt, at atleterne nu går imod styret.

En kamp med konsekvenser

De seneste år har verden set et utal af store sportsstjerner, som blander sig i politiske spørgsmål.

Senest har især kampen mod racisme fået store navne som LeBron James og Lewis Hamilton til at gå på barrikaderne og dele deres synspunkter.

Det har skaffet dem både mange venner og fjender, som enten hylder deres tydelige stillingtagen, eller som tager afstand fra en unødvendig sammenblanding af sport og politik.

  • Basketball-megastjernen LeBron James i midten har været markant i Black Lives Matter-bevægelsen. (Foto: Mike Ehrmann © Scanpix)
  • Her har også Formel 1's største navn, Lewis Hamilton, markeret sig adskillige gange. (Foto: Bryn Lennon © Scanpix)
1 / 2

Det kan i sig selv være svært at balancere i, men for de hviderussiske atleter er situationen ifølge Flemming Splidsboel endnu mere alvorlig.

- Der er helt klart mere på spil for de hviderussiske atleter, for de hører hjemme i et stærkt autoritært styre. Og selv hvis de lever som professionelle i udlandet, kan de have familie eller venner i Hviderusland, hvor risikoen for repressalier er helt reel, siger seniorforskeren.

Formanden for Danmarks Idrætsforbund, Niels Nygaard, følger situationen i Hviderusland nøje.

- At styret fængsler atleter og ikke lader dem have deres ytringsfrihed og forfølger dem, når de giver udtryk for deres uenighed… Det er jo forfærdeligt, at situationen er sådan, siger han.

Skal Hviderusland straffes?

Den Internationale Olympiske Komité, IOC, har igangsat en undersøgelse af situationen for de hviderussiske atleter.

Får atleterne den fornødne opbakning fra eksempelvis den nationale komité? Det er mere end tvivlsomt, eftersom præsident Lukasjenko selv er formand for den.

Det kritiserede DIF-formand Niels Nygaard i sidste uge, og tirsdag udsendte han også et statement i sin funktion som præsident for den fælleseuropæiske olympiske komite (EOC).

Her lyder det blandt andet, at Nygaard er glad for IOC-undersøgelsen og “appellerer den hviderussiske regering til at respektere atleternes rettigheder og trivsel”.

Niels Nygaard, det er jo fint at sende et signal, men gør det overhovedet en forskel? Og er signalet ikke lidt vagt?

- Jeg er enig i, at det er et vagt signal, og jeg kunne da godt ønske at gå meget mere markant på banen. Men for at kunne lykkes med noget, er det vigtigt med en koordineret indsats.

- Som sportsorganisation kan vi jo ikke gå ind og diktere, hvordan et styre i et land skal opføre sig. Vi kan appellere til, at de skal behandle atleterne ordenligt, men derudover har vi ikke redskaberne til at påvirke regeringen.

Niels Nygaard, formand for Danmarks Idrætsforbund, følger situationen i Hviderusland og udelukker ikke konsekvenser i olympisk sammenhæng. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Bliver man aldrig træt af de langsommelige politiske processer? Savner du ikke en tydeligere markering?

- Det har jeg i en række situationer voldsomt meget lyst til. Men der er vi også nødt til at være pragmatiske og finde ud af, hvad der gavner sagen bedst. Hvis vi fra dansk side står helt alene med en holdning, flytter vi ikke noget som helst. Derfor skal vi massere os frem og sikre, at der er opbakning fra andre lande til at tage mere drastiske skridt, siger Niels Nygaard.

Han ved ikke, hvad IOC-undersøgelsen fører til. Kan det ske, at Hviderusland som nation bliver udelukket fra OL, og at atleterne derfor må stille op under neutralt flag? Det er tidligere sket, hvis reglerne i det olympiske charter ikke overholdes, lyder det fra DIF-formand og EOC-præsident Niels Nygaard.

I første omgang håber han, at forholdene for Yelena Leuchanka og de øvrige atleter forbedres, så de kan udtrykke sig uden frygt for repressalier.

- I det omfang, at det ikke lykkes, er det min tro og mit håb, at skal have nogle konsekvenser.

Facebook
Twitter