OVERBLIK Skandale med organiseret bloddoping ryster sportsverdenen

Afsløringerne bliver ved at komme i stor dopingsag. Få overblikket her.

Østrigske Georg Preidler er den seneste atlet, der har indrømmet sine synder. (Foto: LIONEL BONAVENTURE © Scanpix)

Afsløringerne bliver ved at komme, efter østrisk og tysk politi under VM i de nordiske skidiscipliner i slutningen af februar iværksatte den såkaldte ’operation åreladning’.

21 atleter er nu involveret i den store dopingsag.

Her er en tidslinje over forløbet.

Onsdag 27. februar

Østrigske Max Hauke er blandt dopingsynderne. (Foto: GEORG HOCHMUTH © Scanpix)

Østrigsk politi gennemfører en dopingrazzia under VM i langrend i den østrigske by Seefeld. Fem atleter bliver anholdt – to fra Østrig, to fra Estland og en fra Kasakhstan.

En af østrigerne er Max Hauke, der bliver taget på fersk gerning, mens han doper sig. En video viser, at han sidder med en nål i armen, da politiet anholder ham på et hotelværelse. Alle fem atleter indrømmer dopingmisbrug og bliver senere løsladt.

Aktionen er koordineret med tysk politi, der samtidig anholder fire personer på en lægepraksis i den tyske by Erfurt. Ejeren er den tyske læge Mark Schmidt, der menes at være en af hovedmændene i et internationalt dopingnetværk.

I en specialfryser i sin garage har han opbevaret omkring 40 poser med blod. De stammer angiveligt fra atleter. Mark Schmidt risikerer nu en fængselsstraf på op til ti år.

Fredag 1. marts

Stefan Denifl har indrømmet brug af bloddoping. (Foto: jose jordan © Scanpix)

Norske Trond Nystad, der er træner for de østrigske langrendsløbere, siger sin stilling op efter afsløringerne.

Samme dag spreder den omfattende tysk-østrigske dopingaktion sig til cykelmiljøet, da østrigske Stefan Denifl bliver arresteret. Han vandt i 2017 en etape i Vuelta a España, men er kontraktløst.

Cykelrytteren erkender brug af bloddoping og forbindelse til dopinglægen Mark Schmidt. Efterfølgende bliver han løsladt.

Mandag 4. marts

Groupama-FDJ-rytteren Georg Preidler er tredobbelt østrigsk mester i enkeltstart. (Foto: GREG BAKER © Scanpix)

Endnu en østrigsk cykelrytter går til bekendelse. Georg Preidler, der kører for franske Groupama-FDJ, siger til Kronen Zeitung, at han har forbrudt sig mod dopingloven.

Han fortæller i det østrigske medie, at han to gange i 2018 har fået tappet blod hos Mark Schmidt, men at det endnu ikke er ført tilbage i kroppen. Det franske storhold meddeler, at Preidler stopper med øjeblikkelig virkning.

Også den 33-årige estiske langrendsløber Algo Kärp indrømmer, at han har bloddopet sig med hjælp fra den Mark Schmidt. Til norske VG siger han:

- Jeg vælger at stå frem, selv om jeg risikerer at ødelægge mange relationer. Jeg kan ikke leve med mig selv, hvis ikke jeg fortæller dette. Jeg angrer dybt, at jeg tog så dum en beslutning, siger Algo Kärp.

Onsdag 20. marts

Kai Gräber til venstre fortæller, at efterforskningen er blevet større. (Foto: Michaela Rehle © Scanpix)

Statsadvokaten i Tyskland oplyser, at 21 atleter nu efterforskes for brug af bloddoping.

Atleterne, som er fra Tyskland, Østrig, Italien, Sverige, Finland, Estland, Kroatien, Slovenien, Sydkorea og USA, er alle mistænkt for dopingsnyderi.

I en periode fra 2011 til 2019 skulle atleterne samlet have fået foretaget et trecifret antal blodtransfusioner.

Atleterne skulle komme fra fem forskellige vinteridrætsgrene, bliver det oplyst videre.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk