Overraskende god VM-optakt for dansk orienteringsstjerne

Maja Alm er dobbelt verdensmester på sprintdistancen i orienteringsløb, og i weekendens testløb vandt hun til sin egen overraskelse overbevisende på langdistancen.

Til EM sidste sommer hentede Maja Alm to medaljer. Nu gælder det snart VM. (Foto: Jeppe Ruud © Dansk Orienterings-Forbund)

Det var uventet, at den danske orienteringsløber Maja Alm i weekendens testløb vandt på langdistancen med over fem minutter ned til andenpladsen. Specielt for hovedpersonen selv.

- Da jeg nåede i mål, tænkte jeg, at det var utroligt, at jeg ikke engang havde nået at hente nogen af danskerne. Men så stod jeg og ventede på, at de andre kom ind. Jeg havde tænkt, at hvis jeg blev slået med et par minutter, var det fint nok. Det var meget overraskende, at jeg vandt så stort, siger hun.

Udover førstepladsen på langdistance, hev den 28-årige sønderjyde også en førsteplads hjem på den korte sprintdistance samt en fjerdeplads på mellemdistance. Der deltog cirka 100 kvinder på hver distance.

Selvom løbene i weekenden blot var testløb og derfor ikke betyder noget, er det en god indikation på, hvordan det kommende VM med start 30. juni kommer til at forløbe. Dels er Estland ramme for begge begivenheder, og dels deltog langt de fleste af de atleter, der også deltager i sommerens VM.

Af den grund er Maja Alm heller ikke bleg for at drømme om medaljer på langdistancedisciplinen, men hun ved, at det bliver svært.

- Testløbet giver en indikation på, at jeg formentlig godt kan. Jeg har ikke en forventning om at kæmpe med om guldet, men snarere medaljer, siger hun.

Pres på, pres på, pres på

En af de helt centrale ting i orienteringsløb er evnen til at presse sig selv, og det kom Maja Alm til gode i weekenden.

- Jeg løb ikke så godt på mellemdistancen og var langt efter, så derfor havde jeg ikke så høje forventninger til langdistance. Men jeg gik ind til løbet og tænkte pres på, pres på, pres på, for jeg ville ikke stå i mål og tænke, om jeg mon fik givet det hele, siger hun.

Evnen til at presse sig selv bliver også væsentlig, når VM i orientering går i gang den 30. juni, for Maja Alm ved, at manges øjne vil hvile på hende, fordi hun er forsvarende verdensmester på sprintdistancen.

- Alle kigger på mig. Det er mig, alle vil slå, og alle forventer, at det er mig, der vinder, siger hun.

Men når forberedelserne over overstået, og det virkelig gælder, er det nemmere at for hende at abstrahere fra omgivelsernes pres.

- Det gode ved orienteringsløb er, at vi løber derude alene, og det eneste, jeg kan, er at fokusere på at gøre det så godt, som jeg kan, siger hun.

Allerede i næste uge fortsætter VM-optakten, når Maja Alm og det øvrige danske orienteringslandshold tager til Finland til den første af i alt fire World Cups i 2017.

FacebookTwitter