Overvåget og forfulgt i kampen for ren sport: Hun kalder sportens magtelite ’beskidt og kriminel’

Norsk toppolitiker er blevet overvåget af 'russiske interesser' i sin kamp mod doping.

Var der sket noget med hendes børn? Tanken var uudholdelig.

Politiets sikkerhedstjeneste i Norge, PST, havde hasteindkaldt Linda Hofstad Helleland til et møde. Men hun vidste ikke om hvad. Beskeden overraskede og skræmte hende og forplantede sig som fysisk ubehag. Kvalme, trykken for brystet, svedige håndflader.

Hun mødtes straks med to folk fra PST på et hotelværelse i Oslo. De gik lige til sagen:

- Du og din familie bliver overvåget af norske selskaber på vegne af russiske interesser.

Linda Hofstad Helleland, som er norsk politiker og næstformand i Det Internationale Antidopingagentur, Wada, var først lettet over beskeden. Børnene var okay. Men så ramte virkeligheden hende.

- Jeg blev trist. Jeg troede ikke, den slags spionage foregik med hjælp fra norske selskaber. Og så fik jeg det dybt ubehageligt. Tankerne begyndte at køre som en bisværm i hovedet på mig. Samtaler, møder og mails. Hvem havde videregivet hvad? Jeg følte mig truet og bange, fortæller Linda Hofstad Helleland til DR Sporten.

Det var i sommer, at Linda Hofstad Helleland af PST fik at vide, hun blev overvåget af 'russiske interesser.' Siden hun i 2016 indtrådte i Wada, er det bare én af mange hændelser, der har chokeret hende.

Det beskriver hun i sin nye bog 'Ren idræt, beskidt spil'. Her rejser hun en syleskarp kritik af Den Internationale Olympiske Komité, IOC, og dele af Wada-toppen. Hun beskriver den globale ledelse i international idræt som 'beskidt og kriminel', og hun kalder sin bog 'et varsel'. Et varsel om, hvor slemt det står til i kampen mod doping og kampen om magt, penge og politik i kulissen. Om alt det, vi ikke får lov til at se.

- Jeg mener, det er på tide, at nogen indefra står frem og fortæller den hele, sande historie. Folk skal have at vide, hvordan international idræt styres. Det fremstår som et reelt demokrati, men det er det ikke. Beslutningerne tages i baglokalet.

- Lige nu er der nogle få herrer på toppen, ringenes herrer, der styrer alt. Og det meste foregår i mørke. Der foregår organiseret, økonomisk kriminalitet. Uafhængighed og transparens er ikke-eksisterende, og i dag fremstår IOC og Wada som antidemokratiske organisationer.

Ruslands sportsminister, Pavel Kolobkov, taler til en antidoping-konference hos Wada. (Foto: Denis Balibouse © Scanpix)

Et system, der er gået i stykker

Linda Hofstad Helleland gik ind i Wada og internationalt antidoping-arbejde med ambitionen om at kæmpe for en renere sport. Men det system, hun er blevet en del af, har rystet hende.

Der er store huller i det net, som egentlig burde være fintmasket og opfange doping, fortæller Linda Hofstad Helleland. Hun kalder det 'et dysfunktionelt og antikvarisk system.'

De seneste års skandale om det statsstyrede russiske dopingprogram blev opdaget, fordi den tidligere chef for Ruslands antidoping-laboratorium, Grigory Rodchenkov, valgte at gå i eksil i USA og afsløre, at der foregik systematisk doping i Rusland. Og sidste års dopingafsløring om langrendsløberen Max Hauke kom frem på baggrund af østrigsk politis arbejde.

Begge sager var indtil da gået uopdaget under radaren hos Det internationale Antidopingagentur, Wada.

- Antidopingsystemet formår ikke at opfange doping. Det internationale antidoping-arbejde bevæger sig nærmest baglæns. Og det er dybt bekymrende. Det er bare toppen af isbjerget, vi nu har set. Jeg er bange for, at der er rigtig meget, som stadig foregår, som ikke bliver opfanget.

At verdens internationale antidoping-organisation ikke formår at varetage sin fornemmeste opgave skyldes ifølge Linda Hofstad Helleland primært én ting: Den Internationale Olympiske Komité, IOC.

Linda Hofstad Helleland forklarer, hvordan hun har oplevet, at IOC direkte modarbejder Wada. I Wadas eksekutivkomité, som Linda Hofstad Helleland er en del af, sidder IOC-medlemmer på halvdelen af pladserne.

- IOC har på mange måder fuld kontrol over Wada. Og det er en frygtelig udvikling, fordi IOC er mere optaget af at undgå dårlig omtale, der kan skade sponsorkronerne, end at fange dopingsnydere.

- Hvis systemet ikke bliver lavet om, kommer det til at ødelægge idrætten. Pengene er i dag så store, at mange i toppen ikke ønsker mere åbenhed, men derimod at holde problemerne skjult. Vi lever i 2019, hvor vi stiller store krav til 'good governance' i internationale samarbejder og udenrigspolitik, men idrætten er helt sluppet uden om, og det kan jeg ikke forstå.

IOC er blevet for mægtig, mener Linda Hofstad Helleland. Så mægtig, at organisationen ikke kun har magt til at svække Wadas antidoping-arbejde, men også intimidere de nationale idrætsforbund.

Det har hun oplevet, når hun har forsøgt at få Det Norske Idrætsforbund til at støtte op om officielle udtalelser, der skulle lægge pres på IOC's arbejde.

- Jeg oplevede det som skrækkeligt, at Norges Idrætsforbund ved flere lejligheder var mere optaget af at forsvare IOC og af at IOC skulle tage sig pænt ud end at deltage aktivt i kampen for en ren idræt.

På grund af den store dopingsag risikerer Rusland ikke at kunne stille op som nation ved de kommende olympiske lege i Tokyo næste år. En beslutning, som Wada skal tage stilling til i december. (Foto: Andrej Isakovic © Scanpix)

Spion i forklædning skulle skræmme til tavshed

I sit antidoping-arbejde har hun været en af de mest åbenmundede og markante kritikere i Wada af statsstyret fusk i Rusland. Da Wada i september i fjor skulle afgøre, hvorvidt organisationen skulle ophæve udelukkelsen af Ruslands Antidopingagentur, Rusada, efter længere tids karantæne, var hun imod.

Mødet foregik på Seychellerne, og til frokosten på hotellet oplevede hun igen, hvordan hendes insisteren på kampen for en ren sport gav hende en helt særlig form for opmærksomhed.

- Lad være med at vende dig om. Der sidder en mand og filmer os, sagde Linda Hofstad Hellelands rådgiver pludselig til hende henover frokosten.

- Hvordan kan du se, at han filmer? Spurgte Linda Hofstad Helleland.

- Han lader, som om at han er i et videoopkald, men jeg kan se, at telefonen ikke følger hans blik. Kameraet har været rettet mod os hele tiden, svarede rådgiveren.

Linda Hofstad Helleland tog en dyb indånding og drejede sig så naturligt som muligt i stolen for at kigge sig bagover.

- Der var ingen tvivl. Han filmede os. Men vi opdagede ham ikke, fordi han var en dårlig spion. Det var for at skræmme mig. Han ville have, vi skulle opdage ham. Ellers havde han ikke gjort det så klodset.

De rejste sig langsomt fra bordet og gik tilbage på Linda Hofstad Hellelands værelse. De gennemsøgte værelset for kameraer og mikrofoner. De løftede puder og madrasser. Kiggede under sengen, i skufferne og i skabene. Tjekkede lamper og badeværelset.

De fandt ingenting, der kunne ligne overvågningsudstyr. Alligevel bad Linda Hofstad Helleland sin rådgiver om at flytte ind på hendes værelse, fordi hun var utryg ved at være der alene.

- Jeg var blevet advaret af PST om, at det kunne ske. At folk i forklædning kunne finde på at filme mig for at skræmme mig til tavshed. Og det lykkedes dem også at skræmme mig. Jeg blev bange.

- Jeg har da nogle gange tænkt, om det hele var prisen værd. Jeg er blevet udsat for overvågning og forfølgelse, fordi jeg har stået op for værdier, som handler om en ren idræt. Men jeg vil ikke lade deres trusler vinde. Og det er derfor, jeg nu også har besluttet mig for at dele mine oplevelser med offentligheden.

Hun er blevet skræmt af det, der har mødt hende i idrættens verdenstop, indrømmer hun. Men det gjorde hende ikke tavs. Tværtimod. Hun fastholdt sit synspunkt i Wada om, at Rusada ikke skulle genoptages tidligere end ellers planlagt. Men hun blev nedstemt.

- Det er verdens største dopingsag, den har kørt i over fire år, og den trækker tråde helt til statstoppen, men Wada har ikke klaret at komme helt til bunds endnu. I stedet har Wada valgt at bøje af og lukke Rusland ind i varmen igen. Det beklager jeg dybt, fordi det svækker Wadas position og troværdighed.

Linda Hofstad Helleland mener, at sportens internationale særforbund bør nedprioritere OL for at udfordre IOC. (Foto: ALEXANDER NEMENOV © Scanpix)

'Vi skal nedprioritere OL'

Sidste år forsøgte Linda Hofstad Helleland at tage skridtet fra næstformand til formand i Wada for at styrke sin platform i antidoping-arbejdet.

Den norske regering indstillede hende som officiel kandidat i spillet om formandsposten, men modvinden var for stor i organisationen.

Det lyder åbenlyst paradoksalt, at Linda Hofstad Helleland skulle være for dedikeret i sit antidoping-arbejde til at blive valgt som formand for en antidoping-organisation. Ikke desto mindre mener hun, at det var dét, der skete.

- Jeg blev set på som en rød klud, en fare for systemet, fordi jeg ønskede ændring. Bestemte kræfter mente, at det værste, der kunne ske for dem og deres magt, var, at jeg blev formand. Hver gang jeg tog ordet på møder eller snakkede med pressen om systemændringer og behovet for styrket antidoping-arbejde, svækkede det mine chancer som formandskandidat.

I stedet blev den polske kandidat Witold Banka ny formand, og nu er Linda Hofstad Helleland på vej ud af Wada. Hendes tid som næstformand udløber d. 1. januar 2020.

Polske Witold Banka (tv.) vandt formandsvalget i Wada foran Linda Hofstad Helleland. (Foto: Agencja Gazeta © Scanpix)

Med sin nye bog og beskyldninger om beskidt spil i kampen om ren sport smækker hun med døren.

- Jeg elsker idræt og gik ind i Wada, fordi jeg tror på den kraft, idrætten har for hvert enkelt individ og vores samfund. Idrætten kan bygge fællesskaber og tillid mellem folk, men det kræver, at idrætten er ren.

Selvom hun snart er fortid i Wada, har hun ingen planer om at opgive antidoping-arbejdet. Hun vil fortsætte arbejdet for en renere sport igennem andre kanaler, fortæller hun.

Blandt andet opfordrer hun idrættens særforbund til at opprioritere VM-slutrunder og nedprioritere OL, sådan som man blandt andet kender det fra fodbold.

- IOC har et monopol på OL. De olympiske ringe er et af de største varemærker i hele verden. Det giver dem en utrolig magt. Men hvis flere særforbund begynder at opprioritere VM til fordel for OL, kan det være en vej til at tvinge mere åbenhed ind i IOC, som der så hårdt er brug for.

Linda Hofstad Helleland vil ikke kommentere på sin nuværende sikkerhedssituation.

DR Sporten har givet Det Norske Idrætsforbund og IOC mulighed for at kommentere på kritikken, men de er ikke vendt tilbage.