Presset hviler på verdens bedste stifinder: Alm skal sikre dansk VM-metal

Når et skadesramt orienteringslandshold i weekenden drager til VM i Letland, er forventningerne store til den forsvarende verdensmester Maja Alm.

Orienteringsløber Maja Alm tager til VM for at forsvare sin guldmedalje på sprintdistancen. (Foto: 9200 Björn Larsson Rosvall / TT © Bjorn Larsson Rosvall)

Man kan godt give sig til at tælle orienteringsløber Maja Alms medaljer, men man løber ret hurtigt tør for fingre.

Danmarks absolut bedste over stok og sten drager sammen med resten af det danske orienteringslandshold i weekenden til VM i Letland, og Alm er udset til at gøre, som hun plejer, kunne man let fristes til at sige. Hente metal.

Men presset på Maja Alm, der har vundet guld på sprintdistancen ved de seneste tre års mesterskaber, er større end normalt.

Fire af de danske løbere, som var med ved VM sidste år, er ude med skader.

- Det er selvfølgelig hårdt, at det store medaljepres hviler på mig. Jeg har prøvet det før, men dermed ikke sagt, at det er nemt. Jeg synes virkelig, det er svært, det her med at få præstationen til at sidde på dagen. Men det er også noget, jeg er rigtig fascineret af. Og jeg har jo gjort det de andre år. Dermed ikke sagt, at det bare er noget man gør, fortæller Maja Alm.

Hendes helt store mål er er genvinde guldet på sprintdistancen for fjerde år i streg og samtidig at kunne forsvare den sølvmedalje, hun sikrede sig på den lange distance i fjor.

Og hos Dansk Orienterings-Forbund er de da også rimelig klare i spyttet omkring det kommende VM. Alm er medaljehåbet.

- Det bliver lidt et overgangs-VM for os i og med, at mange af dem, der har været med de seneste mange år og taget medaljer, ikke er der. Vi håber på, at vi kan vinde et par medaljer, og de forhåbninger hviler klart på Majas skuldre. De øvrige er yngre løbere, som forhåbentlig kan få en masse erfaring med videre mod vores VM på hjemmebane i 2020, siger Lars Lindstrøm, sportschef i Dansk Orienterings-Forbund.

Løb ind i en stolpe

Det lyder måske en kende ironisk. At en orienteringsløber ikke lige får, ja orienteret sig om forhindringerne. Ikke desto mindre var det tilfældet, da Maja Alm i foråret var til fællestræning med landsholdet.

- Vi løb spurter, og der så jeg ikke, at der stod en stolpe i siden af gangstien. Den løb jeg så lige ind i, men nåede heldigvis at hoppe og landede så ned på mit højre knæ. Og det satte mig nogen uger tilbage i forhold til træningen, fortæller Alm, der generelt har haft et halvkaotisk år på skadesfronten.

Tilbage i foråret mistede hun balancen under en konkurrence og slog sit venstre knæ hårdt ned i en sten. Derefter fulgte episoden med stolpen, hvorefter hun på bagkant af en atletikkonkurrence i slutningen af juni fik en inflammation på ydersiden af højre fod.

- Så det har været lidt op ad bakke, men heldigvis er jeg klar, kan løbe og formen er fin. Det er mere hovedet, der skal indstille sig på, at forberedelserne har været anderledes, end de har været de andre år, siger verdensmesteren.

Hos orienteringsforbundet er sportschef Lars Lindstrøm imidlertid ganske fortrøstningsfuld i forhold til Alm chancer ved VM i Letland.

- Vores vurdering er, at hun formentlig er på cirka samme fysiske niveau, som hun var sidste år. Så det er okay, for at sige det på jysk, fortæller sportschefen.

Her kan du få et overblik over programmet for VM I Letland:

  • Lørdag 4. august – kvalifikation og finaler på sprintdistancen

  • Søndag 5. august – Sprintstafet

  • Tirsdag 7. August – Mellemdistance

  • Torsdag 9. August – Stafet

  • Lørdag 11. August - Langdistance

Facebook
Twitter