Reglerne siger klart nej, men klub i pengenød håber alligevel på hurtig retur til Speedwayligaen

Efter to års levetid må Nordjysk Elite Speedway trække sig fra den danske elite grundet dårlig økonomi.

Efter ni matcher af sæsonens grundspil har Nordjysk Elite Speedway trukket sig fra Speedwayligaen. Foto: Nordjysk Elite Speedway.

For to år siden blev Nordjysk Elite Speedway præsenteret med prompt og pragt. De ville være med i toppen af Speedwayligaen, der er landets bedste række.

I fjor endte de som nummer syv i ligaen, der tæller otte hold. Heller ikke i år bliver de en del af hverken semifinaler og finaler, for Nordjysk Elite Speedway har trukket sig fra ligaen. Klubben har gjort tallene op, og det kan ikke løbe rundt, fortæller direktør Allan Thomsen.

- På en skala fra 1 til 10 ærgrer jeg mig mindst 12.

- Men vi har trukket os for at beskytte vores kørere og vores selskab. Vi vil ikke køre for lånte penge eller sætte kørerne i dårligt lys, siger han.

Nu skal Speedwayligaen derfor på arbejde, for der skal modelleres i programmet for resten af sæsonen.

Nordjyske Elite Speedway kommer ikke til at køre flere matcher, ligesom alle foreløbige resultater bliver fjernet fra stillingen, hvor holdet inden sit exit lå nummer syv. Der bliver lidt af se til for Danmarks Motor Union, DMU, hvor Jørgen Bitsch er formand.

- Det er absolut ikke normalt. Jeg mindes ikke, at et hold tidligere har trukket sig undervejs i sæsonen.

- Det giver den udfordring, at der mangler et hold. Der er en masse administrativt arbejde med point, mens der også er nogle kørere, der skal finde nye hold. Det giver en masse problemer, der skal løses nu, siger DMU-formand Jørgen Bitsch.

I en pressemeddelelse har DMU bekræftet, at Nordjysk Elite Speedway får annulleret samtlige matcher i sæsonen. Der står også, at holdet bliver tildelt en bøde på 15.000 kroner, men hvad vigtigst og værst for klubben er, at de ifølge ligaens reglement ikke må vende tilbage til landets bedste række næste år.

Det er ellers allerede nu et udtalt mål for den nordjyske speedwayklub.

Hans Nielsen, der i dag er dansk landstræner, kørte i 1999 for Brovst Speedway Club, der i dag hedder Nordjysk Elite Speedway. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Danmark)

Afviser ikke retur

Regler er til for at blive overholdt. Derfor ser Allan Thomsen og Nordjysk Elite Speedway heller ikke bort fra det faktum, at de ifølge ligaens reglement ikke må køre med i næste sæson.

- Jeg kan ikke gradbøje reglerne, og det agter jeg heller ikke at gøre. Men tiden må vise, om der er velvilje til, at vi stadig skal køre med, siger klubdirektøren.

Og det er der måske. Selvom reglerne egentlig er tydelige, vil DMU-formand ikke afvise, at den nordjyske klub alligevel får lov til at køre med i landets bedste speedwayliga, når kalenderen siger år 2023.

- Der er plads til otte hold i ligaen, og det kan vi såmænd også have, når vi når frem til næste sæson.

- Der er nogle opgaver, der skal løses. De skal have afviklet deres udfordringer, og så skal der efterfølgende ses på, om de kan være med næste år, siger Jørgen Bitsch.

Når det så alligevel kan lade sig gøre, handler det ifølge DMU-formanden om, at ligaen er bedst stillet med at have de bedste hold til start. Det er selvfølgelig ikke optimalt eller holdbart, at et hold bliver nødt til at trække sig midt under en sæson, men nogle gange sker der noget, man ikke kan forudse.

Klubben, der nu har måttet trække sig, blev grundlagt i 2020, da en global pandemi ændrede på det meste.

- Vi har alle lært, at der er en tid før corona, og der er en tid efter corona. Jeg skal ikke sige, at det aldrig kommer til at ske for et hold i Danmark igen, men jeg lover, at vi alle skal kigge på, hvordan vi kommer mere på forkant. Vi har alle store opgaver foran os, siger DMU-formanden.