René Holten i afgørende karrierevalg: 'Det er blevet en sur pligt'

Danmarks bedste kajakroer er i mental krise efter et skuffende VM og overvejer lige nu, om det er tid til at stoppe karrieren.

Lørdag d. 24. august - VM-semifinale i 1.000 meter enerkajak i Szeged i Ungarn

Kajakken ligger stille i den ungarske flod. Side om side med verdens bedste sidder René Holten Poulsen og afventer startskuddet. Ligesom han i tiden op til VM har ventet på det mentale overskud til at præstere. For i dag kan han kvalificere sig til OL i 2020.

René Holten Poulsen har prøvet at være optimistisk op til mesterskabet. Tænkt, at overskud og fokus nok skulle henvende sig, når først han lå i vandet mellem de orange bøjer. Nu sidder han her så - og venter stadig.

Stemmen fra højtaleren begynder at tælle ned. ”Ready. Set…” – og punktligt går startskuddet af.

Men det kommer aldrig.

- Det har det ikke gjort i mange år efterhånden. Mit mentale overskud kan ikke håndtere at præstere, og tanker om tidligere dårlige oplevelser og resultater i min sportskarriere tager over, siger René Holten Poulsen.

Han slutter sidst i løbet og misser OL-kvalifikationen. I stedet skal René Holten Poulsen i C-finalen næste dag. Men beslutningen er allerede blevet taget midt under semifinalen.

- Jeg lå derude og havde en fornemmelse af, at det var forkert, det jeg lavede. Uanset om OL-kvalifikationen havde været i hus, mærkede jeg, at jeg ikke kunne blive ved med at stå op om morgenen og tænke: ”Puha, hvorfor skal jeg nu det her?” Det er blevet en sur pligt, hvor presset overstiger lysten til at præstere.

Efter VM-skuffelsen er René Holten Poulsen i dag taget ud til Bagsværd Sø. Han skifter til træningstøj, og med én arm bærer han kajakken ud af skuret og går ud på broen. Efter at have brugt utallige timer på sportspsykologer, life coaches og selvhjælpsbøger for at finde en løsning på sin sportslige nedtur, vil han tage det med ro og genoverveje karrieren.

- Hovedet er fyldt op med alt for meget pres, stress, dårlige resultater, dårlige oplevelser, bekymringer og alt, hvad du kan forestille dig. Hold kæft, hvor er det deprimerende hele tiden at føle, at man er middelmådig. At jeg i mit livs bedste form leverer dårligere resultater end nogensinde før. Det er… Puha… Det er hårdt, siger den 30-årige eliteroer.

Rene Holten Poulsen fik heller ingen medalje ved OL i London 2012. (Foto: Henning Bagger) (Foto: henning Bagger © Scanpix)

En krop fyldt med angst

Som bare 19-årig vandt René Holten Poulsen sølv i toerkajak i 1.000 meter ved OL i Beijing. Syv år senere i 2015 toppede karrieren, da han blev dobbelt verdensmester og kvalificerede sig til OL i Rio de Janeiro i 2016.

- Da jeg krydsede stregen til VM i 2015, følte jeg, at jeg havde kontrollen over løbet. Det er en følelse, der er umulig at få igen, men alle mine resultater efterfølgende er blevet målt op imod det VM. Så jeg ville vinde OL. Fysiologisk var jeg god nok, men så begyndte mit hoved at blive fyldt med pres og negativitet.

I Rio var han Danmarks største medaljehåb. Men den danske guldfavorit sluttede på sjettepladsen, og det blev begyndelsen på karrierens største krise.

- Nederlaget gav mig en form for angst, der fyldte hele min krop. Som en virus eller giftstoffer, der buldrede rundt inden i mig. Jeg havde det dårligt hele tiden og fik voldsomme udbrud af psoriasis, siger René Holten Poulsen.

Se interviewet med en skuffet René Holten Poulsen efter en sjetteplads i 1000 meter ved OL i Rio 2012.

Ville danse sig ud af Rio-fiasko

I tiden efter Rio besluttede René Holten Poulsen at få et afbræk fra elitemiljøet. Blandt andet kunne hele Danmark se med, da eliteroeren deltog i Vild med Dans i 2017.

Men på trods af nye input i hverdagen har han holdt fast i OL-skuffelsen og mistet troen på, at han er god nok til at præstere, når det gælder.

- Det kan godt føles som en form for præstationsangst. Jeg har så store forventninger til, hvad jeg burde kunne. Det er et antiklimaks for mig, at jeg bliver tynget af den store scene, når det er det, jeg netop træner hen imod. Jeg leverer mine bedste resultater nogensinde under testene. Men når jeg roer løbet, præsterer jeg langt under det, jeg kan, siger René Holten Poulsen.

Når den tredobbelte verdensmester i dag ser tilbage på de overspringshandlinger, han lavede efter Rio, ved han, at han flygtede fra et stort tab, der skulle have været bearbejdet.

- Det, jeg havde brug for, var at sætte mig ned og mærke, hvor ked af det, jeg i virkeligheden var efter OL i Rio. Hvor tomt det egentlig føltes at have arbejdet på noget i så lang tid og så ikke lykkes med det. Nu har jeg endnu mere, der skal bearbejdes mentalt.

Afgørelsens time

Efter skuffelsen ved VM er næste års OL i Tokyo lige nu ude af syne. Sidste mulighed for at kvalificere sig er i maj. Men først skal han tage stilling til, om han overhovedet skal fortsætte med at ro.

Hør René Holten Poulsen fortælle om, hvordan hans psoriasis gik i udbrud efter nederlaget ved OL i 2016.

- De her dage er meget afgørende for min karriere. Enten pakker jeg tasken nu og finder noget andet at lave, eller også er det på med arbejdshandskerne og få ryddet ud i alle de her mentale ting.

René Holten Poulsen går tavst hen til kanten af broen, lægger kajakken i vandet og sætter sig til rette. Så tager han det første tag med pagajen – så det næste. Langsomt og præcist. Kajakken flyder let og lydløst over Bagsværd Sø.

Blikket er fokuseret og rettet fremad. Ved hvert armtag æder kajakken sig mere ind på søen, som er det derude, svaret findes.

Du kan se René Holten Poulsen fortælle om sin karrieres største krise i Fodboldmagasinet i aften kl. 21.40 på DR1.

Facebook
Twitter