Sand mellem tæerne: Danmarksmester dropper sommerferien for at spille strandhåndbold

Nul harpiks, men masser af flyvende piruetter. Strandhåndbold er en speciel størrelse, som Aalborg-spilleren Frederik Bech ikke kan holde sig fra.

Frederik Bech (Venstre) ses her under det seneste VM i 2018. (Foto: © Stephane Pillaud)

Håndboldspilleren Frederik Bech får ikke brug for harpiks for at dyrke sin sport denne sommer. Til gengæld kan han forvente at få sand mellem tæerne.

Forvirret? Det forstår vi godt.

Modsat mange af sine holdkammerater i Aalborg Håndbold, der vandt danmarksmesterskabet i sidste sæson, har den 18-årige fløj nemlig ikke planer om at holde sommerferie med fødderne oppe i restitutionens navn. I stedet er han rejst med det danske landshold i strandhåndbold til EM i Polen.

Det unge fløjtalent ser ingen problemer i at bruge sommerpausen på at stille op ved en officiel slutrunde med farer for at blive skadet:

- Jeg kan ikke mindes nogen, der er kommet alvorligt til skade i strandhåndbold. Men selvfølgelig er jeg mere påpasselig, nu hvor jeg spiller i en stor klub. Spillet er ikke så fysisk som indendørs håndbold. Det minder om basket, hvor man ikke rigtigt må røre hinanden, siger Frederik Bech og tilføjer:

- Strandhåndbold er en sjov sport. Det giver mig noget i forhold til at holde min krop ved lige. Og så kan jeg godt lide det sociale. I stedet for at ligge på en strand hele sommeren kan jeg være sammen med mine kammerater, mens jeg rører mig.

Bliver mere eksplosiv

I strandhåndbold spiller mand fire mod fire. Hver halvleg varer ti minutter, og nogle mål tæller dobbelt, for eksempel hvis en spiller laver en piruette i luften og tyrer bolden i mål, eller hvis man scorer efter et vip.

Harpiks bruger spillerne ikke, for det er noget bøvl med alt det sand.

Det lyder jo som en både sjov og underholdende håndboldform, men for Frederik Bech er der flere elementer af spillet på stranden, som han kan tage med sig ind i håndboldhallen.

Som fløjspiller må han ofte hoppe højt og langt ind i feltet for at gøre vinklen større, når han skal skyde, og spillet i sand udvikler netop hans springkraft.

- Jeg kan tydeligt mærke forskel, hvis jeg har været afsted og spillet strandhåndbold midt i en sæson, i forhold til at jeg er meget mere eksplosiv i mit spring ind i feltet.

De danske herrer er kommet i gruppe med Rusland, Serbien, Portugal og Slovenien ved EM.

Frederik Bech vurderer, at landsholdets chancer for at gå videre fra gruppen er gode, og hvis alt flasker sig, kan medaljer også komme på tale.

- Det er ikke en gruppe, som bliver en ren walkover. Men hvis vi spiller, som vi har gjort i vores træningssamlinger hidtil, så kan vi håbe på at komme på podiet, siger han.

Ved EM i 2013, der blev afholdt i Randers, blev danskerne nummer tre. Året efter blev det til en fjerdeplads ved VM, mens herrerne sidste år endte som nummer otte ved verdensmesterskaberne.

Du kan følge EM, hvor det danske kvindelandshold også stiller op på hjemmesiden her.