Sand, mudder og Moesgaard: Aarhus lægger ryg til 'løbernes mekka'

Lørdag afholdes VM i terrænløb i Aarhus på en rute, der er usædvanligt hård.

De hurtigste løbere kommer til at løbe med 30-35 kilometer i timen nedad bakken.

Området omkring Moesgaard Museum i Aarhus danner lørdag rammen om verdensmesterskabet i terrænløb, der bliver betegnet som 'VM i Cross'.

På en rute, der går over græs, sand, vand, mudder og ikke mindst ryggen af førnævnte Moesgaard Museum, skal verdenseliten dyste i det, som løbeeksperten Henrik Them kalder 'løbernes mekka'.

Terrænløb er nemlig en disciplin, der stiller enorme krav til løbernes alsidighed. Det er ikke nok bare at være hurtig. Det er heller ikke nok at være udholdende. Og det er heller ikke nok at være mental stærk. I terrænløb skal man kunne det hele på én gang.

- På landevej handler det om at komme ind i en god fornemmelse og rytme, hvor man laver den samme bevægelse hele tiden. Men i terrænløb er der hele tiden rytmebrud. Der er så mange udfordringer, fordi underlaget og ruten hele tiden ændrer sig, så det er både en fysisk og mental udfordring at løbe terrænløb, siger den tidligere mangedobbelte danmarksmester i langdistanceløb Henrik Them og tilføjer:

- For at være god til cross skal man have god udholdenhed, en god topfart, en ekstremt god løbestil, og så skal man også mentalt være virkelig stærk. På den måde er det løbernes mekka, hvor de viser, at de kan mestre det hele.

Ruten

Foto: Jan Kejser Kilde: www.aarhus2019.dk

VM-ruten er i år særdeles udfordrende. Arrangørerne har nemlig indlagt stykker med sand, vand og mudder, som alle løbere skal forcere. Læg dertil, at løberne undervejs også skal løbe op og ned ad taget på Moesgaards Musuem, og så har du en løbecocktail, der virkelig vil give syre i benene på verdenseliten:

- Ruten er hård, fordi løberne ligger med maksbelastning nærmest fra start til slut. Allerede efter 100 meter vil løberne være oppe i nærheden af deres makspuls, og det ser man ikke, når de løber på landevej.

- Det er usædvanligt, at løberne udfordres på så mange forskellige måder, som de kommer til at blive i Aarhus. Ruten er teknisk udfordrende, og man skal være god til sving, god til at løbe op og ned af bakke og god til at løbe på skiftende underlag. På den måde er det en rute, der stiller de samme krav til løbernes alsidighed, som man især så i cross i gamle dage, siger Henrik Them.

Moesgaard Museum

Det skrånende tag på Moesgaard Musuem, der har en stigningsprocent på 10, er en del af VM-ruten. Løberne skal løbe 125 meter op ad taget og 125 meter ned igen.

Henrik Them ser taget på Moesgaard som et nøglepunkt på VM-ruten, hvor det hele kan blive afgjort.

- Det er ekstraordinært, at løberne skal op af Moesgaard. Og jeg har sjældent set en stigning på 10 procent i et crossløb, og det gør løbet endnu mere interessant. Det skaber et drama, som er godt for publikum.

- Løberne er vant til at løbe opad, men det er de færreste, der træner på at løbe nedad, så jeg tror, at løbet bliver afgjort dér. De skal satse, når de skal løbe nedad, mens de har syre i benene til op under begge ører, fordi de lige har løbet op ad Moesgaard, så det er en virkelig hård udfordring.

- De hurtigste kommer til at løbe med 30-35 kilometer i timen nedad bakken, mens de mere forsigtige måske kun løber med 20 kilometer i timen, så dér kan man tabe mange meter.

Underlaget

I terrænløb består underlaget overvejende af græs og rus. Men for at bidrage til underholdningen er der på ruten indlagt passager med sand, vand, grus.

- Det er sjældent, at arrangørerne bevidst indlægger sådan nogle områder med forskelligt underlag. Det gør, at løberne konstant skal være vågne. De kan ikke på noget tidspunkt slappe af og komme ind i en rytme, men skal hele tiden være opmærksomme på underlaget, så de undgår at snuble, siger Henrik Them.

Skoene

For at få ordentlig greb i underlaget, der jo kan være særdeles glat, er der pigge under atleternes løbesko.

- Løberne sætter typisk pigge på, der er mellem seks og 18 millimeter under forfoden. Jo, vådere forholdene er, desto længere pigge vil løberne vælge. Især i svingende er det vigtigt at kunne stå fast. Piggene gør, at de kan løbe ekstremt stærkt, fordi de kommer endnu mere op på forfoden, end de gør på landevej.

Du kan følge VM i Cross i LIGA på P3 eller i tv på TV 2.

Facebook
Twitter