(Foto: Frederic J. BROWN © Ritzau Scanpix)

Se billederne: Et symbolsk knæ tog fokus, da årtiers hiphop-historie væltede Super Bowls halftime show

Hvert år får nogle af musikkens største navne et kvarters optræden midt i en af verdens største sportsbegivenheder.

Super Bowl, den gigantiske finale i verdens bedste liga i amerikansk fodbold, NFL, handler selvølgelig mest af alt om, ja, amerikansk fodbold.

Men en efterhånden lige så stor del af en af USA's største årlige kulturelle begivenheder er pausen.

For når sportens topatleter forlader banen, bliver den i stedet indtaget af toppen af poppen. En række af musikkens allerstørste navne har nemlig gennem årene brugt de 15 minutter med millioner af tv-seere til at fyre op under enorme shows. Halftime shows.

En begivenhed så stor, at den har fået sin helt egen sponsor, Pepsi.

I år var det dog ikke popmusikken, der fik en tur i manegen. Hiphoppen, der ellers i mange år har domineret hitlisterne verden over, har ikke for alvor fået plads i pauseshowet tidligere - men det blev der rådet bod på i år med et show, der havde store navne, hyldester og et omdiskuteret knæ.

Et rent nostalgi-trip for alle, der har lyttet til navne som Snoop Dogg, Eminem eller Kendrick Lamar de seneste 30 år. Eller bare har hørt lidt af det enorme katalog over numre, som Dr. Dre har været bagmand til.

 • Som en slags hiphop-maestro åbnede producer og rapper Dr. Dre showet, siddende og stående bag en enorm, hvidmalet mixerpult. En direkte henvisning til hans enorme betydning for hiphoppen, særligt som producer. (Foto: Mario Anzuoni)
  1 / 14
 • Dre fik hurtigt følgeskab af en anden af hiphoppens bogstaveligt talt gamle drenge - Snoop Dogg. Og når man til et helt show kun har omkring 15 minutter at gøre godt med, bruger man ikke tid på svinkeærinder og unødvendigt fyld. Først bragede de deres fælles 'The Next Episode' fra 2001 ud over SoFi Stadium, efterfulgt af 2pac og Dr. Dres 'California Love'. (Foto: Rob Carr © Ritzau Scanpix)
  2 / 14
 • Super Bowl blev i år spillet på det relativt nybyggede SoFi Stadium i Inglewood i det sydlige Los Angeles. Og at det netop er her, hiphoppen får lov at hylde nogle af sine største navne er givetvis ikke tilfældigt. For det store stadion ligger blot et stenkast fra byen Compton, hvor Dr. Dre himself grundlagde den legendariske gruppe N.W.A. Hele scenen var da også bygget som en hyldest til netop Compton med hvide bygninger, der repræsenterede en række af byens ikoniske steder - og med et stort kort over byen som underlag. (Foto: VALERIE MACON © Ritzau Scanpix)
  3 / 14
 • Efter Dr. Dre og Snoop Doggs optræden dukkede 50 Cent op, hængende fra loftet i en af scenens bygninger. Ud over stadion bragede hans kæmpehit 'In Da Club' fra 2003. Og pludselig var det som at se musikvideo-programmet 'Boogie' på DR1 i starten af 00'erne, i et flashback til nummerets musikvideo, hvor han også hænger ned fra et loft. (Foto: Mike Segar © Ritzau Scanpix)
  4 / 14
 • 50 Cent omdannede en af scenens mange bygninger til sin egen club. Med sine efterhånden 46 år på bagen er han også begyndt at komme op i årene. Og selvom stemmen måske ikke har så meget punch som tidligere, så fejler overarmene stadig ingenting. (Foto: Mike Segar © Ritzau Scanpix)
  5 / 14
 • Hårde trampelyde fra loftet fik dog afbrudt 50 Cents club, da R&B-sangerinden Mary J. Blige tog over. Som en rød tråd i det store show var det endnu en solist, som Dr. Dre har produceret musik for. (Foto: Mike Segar © Ritzau Scanpix)
  6 / 14
 • Mary J. Bliges store stemme åbnede settet med hendes første store hit, 'Family Affair' fra 2001 og lukkede det igen med 'Family Affair'. (Foto: Kevin C. Cox © Ritzau Scanpix)
  7 / 14
 • Næste mand i manegen var et af genrens nyere - men alt andet end uerfarne - navne i Kendrick Lamar. Nærmest på hjemmebane (Lamar er selv fra Compton) bankede han et medley af numrene 'm.A.A.d City' og 'Alright' afsted, omgivet af vredt udseende mænd med teksten "Dre Day" skrevet hen over overkroppen. Et set, der sluttede med en version af Dr. Dre og Eminems 'Forgot About Dre' (Foto: Wally Skalij © 2021 Los Angeles Times)
  8 / 14
 • Når man selv er færdig med sit set, kan det være rart at nyde de andres optræden i afslappende omgivelser. Mary J. Blige og 50 Cent tog i hvert fald plads i hvide sofaer midt i den store kulisse. (Foto: Kevin C. Cox © Ritzau Scanpix)
  9 / 14
 • Dr. Dre er i bogstaveligste forstand manden bag Eminem, der fortsatte det enorme show. Han opdagede ham, signede ham til sit pladeselskab og gjorde ham til en af sin generations største navne. Først rappede showets eneste hvide indslag videre på 'Forgot About Dre' efter at have fået en af kulissens hvide bygninger til at eksplodere. (Foto: Rob Carr © Ritzau Scanpix)
  10 / 14
 • Og efter den korte indledning fortsatte han med monsterhittet 'Lose Yourself' fra 2002. Et nummer, der vandt ham en Oscar for bedste sang i en film samme år. Som gæsteindslag havde sangeren og rapperen Anderson .Paak fundet vej til trommesættet ved siden af Eminem. (Foto: Ronald Martinez © Ritzau Scanpix)
  11 / 14
 • Og så til showets nok mest omdiskuterede øjeblik. "The opportunity comes once in a lifetime", rappede han, for som afslutning at gå ned på knæ med en hånd foran ansigtet. En handling, der i NFL-sammenhæng har en enorm symbolik. For tilbage i 2016 skabte quarterbacken Colin Kaepernick enorm debat, da han i en protest mod politivold nægtede at stå op under afspilningen af den amerikanske nationalsang for at gå ned på det ene knæ. (Foto: Kevin C. Cox © Ritzau Scanpix)
  12 / 14
 • Knæet fik dengang Donald Trump, USA's daværende præsident, til at kræve ham fyret, og den symbolske handling gav Kaepernick enorme problemer med NFL. Altså netop den liga, der i nat kulminerede med den store finale. (Foto: Mario Anzuoni © Ritzau Scanpix)
  13 / 14
 • Og med et var det hele slut. Med Dr. Dre, den store bagmand, i front for foretagendet lukkede stjernerne i fællesskab showet ned med Dr. Dre og Snoop Doggs 'Still D.R.E'. Flere årtiers hiphop-historie kogt ned til cirka 14 minutter, inden spillerne igen indtog banen for at færdiggøre en af verdens største sportsbegivenheder. (Foto: Mark J. Rebilas © Ritzau Scanpix)
  14 / 14