Selvom det 'begyndte at nive i hele kroppen', genvandt Mads VM-guldet

Mads Brandt Pedersen forsvarede lørdag sit verdensmesterskab i maratonkajak.

Mads Brandt Pedersen forsvarede lørdag sit verdensmesterskab i maratonkajak. (Foto: © Bo Amstrup, Bo Amstrup)

Efter næsten 30 udmattende kilometer på vandet i Pitesti i Rumænien kunne Mads Brandt Pedersen rejse sig i sin kajak, løfte armene, hoppe i vandet og juble over, at han havde forsvaret sit verdensmesterskab i maratonkajak.

- Det var fuldstændig vildt. Nu er der gået to år siden sidst, fordi der ikke var VM sidste år på grund af corona, så det har været lang tid at træne og hver dag tænke på, at gøre alt, hvad man kan for at genvinde titlen. Så det er virkelig fedt, at det lykkes, siger Mads Brandt Pedersen.

I 2019 vandt Mads Brandt Pedersen sit første verdensmesterskab, og derfor var det som regerende mester også en anden udfordring, han stod overfor i lørdagens finale. Pludselig blev der holdt øje med danskeren.

Derfor var taktikken lørdag også en anelse anderledes, fortæller Mads Brandt Pedersen. Tempoet skulle i vejret fra start, og danskeren skulle tage de gode positioner forrest i feltet.

- Det har været en lang periode uden konkurrencer, og vi har arbejdet med mange ting. Det har vist sig at være det rigtige, for det er noget andet at skulle genvinde, for så ved alle, hvem man er. De ved godt, at jeg er en, de skal holde øje med. Så det er virkelig stort, siger Mads Brandt Pedersen.

Den plan lykkedes i lørdagens løb, men det gjorde også, at der blev brugt vanvittigt mange kræfter undervejs på de knap 30 kilometer.

- Det var virkelig hårdt. Gennemsnitsfarten var rigtig høj, for allerede tidligt i løbet fik vi splittet feltet rigtig godt ad. Vi måtte holde et højt tempo for at holde de andre bagud, og der faldt flere og flere af vores gruppe, og så var vi kun tre tilbage og måtte klø hårdt på for at øge forspringet. Der begyndte det virkelig at gøre ondt i armene, siger Mads Brandt Pedersen.

Mads Brandt Pedersen kom i mål i tiden to timer, tre minutter og 38 sekunder. (Foto: © Bo Amstrup, Bo Amstrup)

Det handler om at bluffe

Da løbet nærmede sig afslutningen, sad Mads Brandt Pedersen i front med to andre. Spanieren Ivan Alonso og franske Stephane Boulanger.

Franskmanden blev dog hurtigt sorteret fra, da den næstsidste overbæring med 200 meters løb skulle overstås.

- Efter det løb begyndte det virkelig at nive i hele kroppen. Men der vidste jeg også, at spanieren så rigtig skidt ud. Det var en trøst at vide, at han havde det nok mindst lige så hårdt, siger Mads Brandt Pedersen.

Og netop det psykiske spil mellem duellanterne i løbets afslutning kan blive altafgørende.

- Det er meget vilje, men jeg prøvede også at bluffe lidt, sådan at spanieren ikke kunne se, at jeg var rigtig træt, så jeg håbede, at jeg psykisk kunne påvirke ham på den måde.

- Man prøver at kigge hinanden ud og se, hvad man kan. Jeg kunne se, at når spanieren var oppe og trække, så kørte han lavere fart. Men det bekymrede mig, om han prøvede at bluffe mig og til sidst ville trække forbi, men jeg synes, han så træt ud, siger Mads Brandt Pedersen.

Heldigvis for Mads Brandt Pedersen var det ikke et spansk bluff, og helt til sidst trak danskeren fra sin spanske konkurrent, som kom i mål 25 sekunder efter danskeren.

Med VM-guldet har Mads Brandt Pedersen sikret en plads til World Games i Alabama i sommeren 2022, og så er kikkerten også så småt begyndt at pege mod EM i maratonkajak, som foregår på Mads Brandt Pedersens hjemmebane i Silkeborg i 2022.