Semenya-dom åbner for mange spørgsmål:'Hvad skal der ske i andre sportsgrene?'

Det kan få betydning for andre sportsgrene, at IAAF onsdag vandt en sag mod kvindelig løber, der har et unaturligt højt testosteron-niveau.

Caster Semenya skal nu medicineres for at deltage i løb med kvinder. (Foto: Eric Gaillard © Scanpix)

Kvindelige mellemdistanceløbere med høj produktion af testosteron skal tage medicin, hvis de vil konkurrere med de øvrige eliteløbere.

Sådan lyder Det Internationale Atletikforbunds (IAAF) regler, der onsdag blev blåstemplet af Den Internationale Sportsdomstol (CAS) i en sag mod den sydafrikanske løber Caster Semenya.

Men selv om der nu er vished om juraen omkring de omdiskuterede regler, er det stadig uklart, hvordan de skal håndteres.

Caster Semenya vil ikke lade sig udnytte af det internationale atletikforbund, siger hun. (Foto: Jean-Christophe Bott © Scanpix)

Det mener Karsten Munkvad, der er formand i Dansk Atletik Forbund.

- Hvordan følger man op på det? Hvordan håndterer man det i praksis? I hvor mange detaljer skal man gå? Jeg kan sagtens have en bekymring for, at det åbner en masse ting, der bliver sværere at håndtere.

- Nogle etiske ting, som er problematiske, for vi har hele tiden identificeret vores egen idræt som en idræt, hvor alle kunne være med. Skal man nu til at tage en pille for at være med? Det åbner for en masse spørgsmål, siger han.

Medicinering af kvindelige atleter har været diskuteret, siden IAAF i 2011 vedtog retningslinjer om, at kvindelige atletikudøvere med hyperandrogenisme kunstigt skulle nedsætte det mandlige kønshormon.

Siden fulgte ad flere omgange juridiske tovtrækkerier, før Caster Semenya og Det Sydafrikanske Atletikforbund onsdag tabte sagen ved CAS.

Er det etisk i orden at sige til kvinder, der er født med den tilstand, at de skal tage medicin for at få lov til at konkurrere?

- Det er det, CAS forholder sig til og siger, at det er det. Og det er klart, at vi tager det til efterretning, siger Karsten Munkvad.

- Det medfører nogle andre spørgsmål. Det åbner for en masse forskellige ting, vi skal tage stilling til i idrætten. Afgørelsen kommer formentlig også til at række ind i andre idrætsgrene.

- Der må være andre idrætsgrene, hvor det samme gør sig gældende, konstaterer formanden.

DR Sportens kommentator, Henrik Liniger, er også sikker på, at Semenyas dom nu får betydning for andre forbund.

Gense semifinalen fra OL i Rio, hvor Caster Semenya deltog.

- Jeg kan ikke forestille mig andet. Det må skabe præcedens for andre idrætsgrene. Jeg tror, at mange forbund har siddet med tilbageholdt åndedræt og ventet på denne afgørelse. De har spurgt sig selv om, hvad de skal gøre, hvis de ender i en tilsvarende situation.

- Men det har CAS nu slået fast. Forbundene må gerne sætte egne regler omkring dette emne, siger Liniger til DR Sporten.

Han har ikke et oplagt bud på, hvilke andre forbund der oplever samme udfordringer og vil tage fat i regelsættet som det næste. For det er i atletikkens verden, at de fleste udfordinger har været.

Men han understreger, at det kunne være tilsvarende idrætsgrene, hvor det også handler om den individuelle kraftpræstation – sportsgrene som svømning og banecykling som de mest oplagte.

/ritzau/DR Nyheder

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter