Signeret samlerkort blev solgt for 30 millioner kroner. Men er autografen i virkeligheden hans mors?

Eksperter i håndskrivning er uenige om, hvorvidt kortet er signeret af den slovenske basketballstjerne, Luka Doncic.

Til dagligt optræder Luka Doncic for den amerikanske klub Dallas Mavericks i NBA. (Foto: © Jerome Miron, Ritzau Scanpix)

Slovenske Luca Doncic er kendt som lidt af en supermand indenfor basketballverdenen.

Til dagligt forkæler han NBA-fans over hele verden med drilagtige driblinger, afleveringer mellem benene og trepoints-skud, der kan få en propfyldt amerikansk arena til at tabe kæben.

Men trods sine formidable evner med en basketball i hånden mangler han måske lidt, når det kommer til at skrive sit eget navn.

Flere personer, der samler på unikke, signerede NBA-kort, er nemlig af den overbevisning, at sloveneren slet ikke har skrevet under på et af kortene, der sidenhen er blevet solgt for svimlende 29,5 millioner kroner. I stedet skulle det være hans mor, der har skrevet under på kortet. Det skriver avisen New York Times.

Godt nok er det en nærmest umulig opgagve at skulle bevise, at sloveneren ikke selv har skrevet under på kortet. Det ville i så fald kræve, at man havde videobevis for, at den ene af personerne havde fattet blyanten og signeret kortet.

Det ændrer dog ikke ved, at en flok stædige samlere er overbeviste om, at Doncic ikke selv har skrevet under på kortet.

For at bevise at de har ret i deres sag, har flere kortsamlere skruet tiden tilbage til slovenerens karrierestart og undersøgt hans underskrift gennem tiden. Deres helt konkrete anklager går på, at autografen på det dyre kort er skrevet med smallere og mindre kursiverede bogstaver, end den underskrift, Luca Doncic, normalt har været mand for at levere. Faktisk mener de, at der på kortet står 'Lulu' og ikke NBA-stjernens fornavn, 'Luka'. Signaturen, der skulle være skrevet af Doncic mor, anser de også som værende mere feminin end slovenerens øvrige håndskrevne autografer. Det skulle netop være derfor, moren og ikke Doncic selv har skrevet under på kortet.

Spørger man den slovenske NBA-stjernes mor selv, kan der dog ikke herske nogen tvivl om, at hun i hvert fald ikke har skrevet sit navn på noget basketballkort.

- Jeg forstår ikke engang, hvordan folk kan sige sådan noget. Han har sikkert ændret sin håndskrift, siger Mirjam Poterbin ifølge New York Times.

Doncic selv har nægtet at kommentere på sagen, fortæller en talsmand for hans klub, Dallas Mavericks, ifølge New York Times.

Eksperter er både enige og uenige

Den amerikanske avis, New York Times, har fået tre håndskriftsanalytikere uden tilknytning til sportsindustrien til at kigge nærmere på signaturene 'Luca' og 'Lulu'. Her er svarene tvetydige.

Den ene mente, at man udfra almindelig sammenligning ikke kunne tyde, hvorvidt kortet var signeret af Luka Doncic eller hans mor. Den anden var af den overbevisning, at 'Lulu'-kortet helt bestemt måtte være signeret af en anden person, end den, der havde skrevet under på 'Luka'-kortet. Alt imens mente den tredje, at de så forholdsvis ens ud, og at signaturen var konsistent. Dermed kunne eksperterne altså blive enige om at være uenige.

Én ting var de tre eksperter dog enige om: En simpel autograf bestående af blot fire bogstaver er forholdsvis nem at forfalske.

Virksomheden Panini, der printer NBA-kortene med 'Lulu'-signaturen på, har ikke svaret på, hvordan de validerer en autografs autenticitet, og vi finder muligvis heller aldrig ud af, om det er Doncic selv, eller hans mor, der har sat sin autograf på de dyre samlerobjekter.

Slovenske Luka Doncic har taget verdens bedste basketballliga, NBA, med storm. Foto: Cole Burston/Getty Images/AFP (Foto: © Cole Burston, Ritzau Scanpix)

Skal man tro hovedpersonens agent, er den kuriøse sag om underskriften dog ikke noget, der kommer til at få indflydelse på hans spil på banen.

- Han tænker kun på én ting, og det er at vinde. Alt andet er lige meget, sagde Doncics agent, Bill Duffy, tilbage i august.

Luka Doncic har i en alder af 22 år været en del af All-Star-holdet to gange, og er også blevet kåret til årets 'rookie' i NBA. I sommer ledte han Slovenien til en fjerdeplads ved de Olympiske Leges basketballturnering.