Skakgeniet Magnus: Fra udstødt til verdenserobrer

Historien om skakgeniet Magnus Carlsens første VM-sejr er en fortælling om at finde sin plads i verden og samtidig have et verdensklassetalent.

(Foto: BABU © Scanpix)

Det minder næsten om et stykke performancekunst, den måde som norske Magnus Carlsen sidder der alene på en stol med bind for øjnene midt i en ekstravagant udsmykket sal på det historiske Harvard University tilbage i 2013.

Foran ham står publikum i fint tøj og med et glas i hånden, mens de betragter kunstneren på stolen.

Bag ham står et langbord med ti forskellige skakbrætter på. Hvert eneste bræt bevæbnet med en af USA´s dygtigste skakspillende advokater.

En efter en laver de deres første træk på det 22-årige skakgeni, der dog lynhurtigt svarer tilbage på hvert eneste af de ti angreb. Stadig uden at kunne se.

- Bord 1, dronning slår h8. Bord 10, tårn slår e6, lyder det roligt fra nordmanden på stolen, mens hans hjælpere har travlt med at flytte rundt på Carlsens brikker på de ti skakbrætter.

På trods af at han har fået fjernet en sans, har Magnus Carlsen - som man kan opleve i den dramatiske dokumentar ”Magnus – det norske skakgeni”, der for tiden kan ses på DRTV - langt fra mistet fornemmelsen for det spil, han mestrer som få. Derfor går der heller ikke længe, før samtlige af de ti amerikanske duellanter bliver mødt med det frygtede ord ”skakmat”.

- Det er det mest imponerende, jeg nogensinde har set, lyder det fra en kvinde blandt det forbløffede publikum.

Manden, der siden teenageårene er blevet kaldt skakkens svar på Mozart, har netop fuldført et af sine største kunststykker til dato, bare måneder inden han skal forsøge at vinde det verdensmesterskab, som alle har forventet, han skulle vinde, lige siden han var teenager.

Men spørgsmålet er, om det 22-årige skakgeni også kan stå for presset, når det virkelig gælder, og vinde den eneste titel han mangler.

Den ultimative finale

Skru tiden frem til november 2013 og skakverdenen er mere end klar til at få svar på netop det spørgsmål i en af de mest ventede VM-finaler nogensinde.

I Chennai i Indien står den norske vidunderdreng overfor den femdobbelte verdensmester og hjemmebaneyndling Viswanathan Anand. To spillere, der ikke kunne være mere forskellige i deres tilgang til skakken.

Magnus Carlsen kendt som den intuitive spiller med et afslappet forhold til træning, mens inderen er berømt for sin store disciplin og brug af computerprogrammer til at planlægge sine kampe.

I den unge nordmands første VM-finale nogensinde, går der dog ikke længe før begivenhedens størrelse begynder at sætte sine spor.

I finalens åbning virker Carlsen rystet og nervøs, og han kommer blandt andet til at vælte brikkerne på skakbrættet flere gange. Det får flere til at spekulere i, om presset er blevet for stort for nordmanden, der selv er frustreret over, at hans normale spil ikke fungerer.

Alt imens sidder Viswanathan Anand pludselig med gode kort på hånden i kampen om verdensmesterskabet.

En hviledag midt i VM-serien skal dog vise sig at blive afgørende for Magnus Carlsen, der med familiens hjælp får lagt de værste nerver på hylden.

I de efterfølgende dage spiller den unge nordmand nemlig noget af sin bedste skak nogensinde, og derfor kan han efter næsten fjorten dages udmarvende konkurrence lade sig hylde som verdensmester for første gang i karrieren i en alder af bare 22 år.

Drømmen om at passe ind

Historien om Magnus Carlsens første verdensmesterskab handler dog om meget mere end blot at opnå store resultater.

Det er også fortællingen om en dreng, der på trods af et gudsbenådet talent, har haft svært ved at passe ind hele livet. Blandt andet da han blev mobbet i skolen i 9. klasse, fordi han ikke interesserede sig for det samme som de andre børn.

- Det er svært at være sej, når jeg spiller skak, konstaterer en bare 13-årig Magnus Carlsen tilbage i 2004.

Følelsen af ikke at passe ind er en, der følger Magnus Carlsen hele vejen ind i voksenlivet, hvor han har svært ved at indgå i sociale relationer med andre, og derfor vil han hellere tackle sine indre dæmoner på egen hånd.

Nordmandens historie handler dog også om en ung mand med nogle helt særlige evner, der langsomt men sikkert finder sig selv, i den sport han elsker.

Hele Magnus Carlsens fortælling kan lige nu opleves på DRTV i dokumentaren ”Magnus – det norske skakgeni”.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter