Nye hårde anklager fra skakstjernen Carlsen: 'Han har snydt mere, end han har indrømmet'

Efter uger med uvished tager Magnus Carlsen bladet fra munden og anklager amerikaner for snyd.

Magnus Carlsen havde lovet at komme med en kommentar i starten af denne uge. (Foto: © Arun Sankar, Ritzau Scanpix)

September måned har været kaotisk for skaksporten.

Den norske skakstjerne Magnus Carlsen har både trukket sig fra en turnering, hvor han tabte til amerikaneren Hans Niemann, og senere opgivet en kamp mod amerikaneren efter bare ét træk.

Først insinuerede nordmanden, der har været verdensmester siden 2013, at Hans Niemann havde snydt ved den første turnering, hvilket amerikaneren afviste.

Men mandag aften skriver Magnus Carlsen på Twitter, at han er af den opfattelse, at Hans Niemann har snydt flere gange, end han har villet stå ved.

Foreløbigt har amerikaneren indrømmet at have taget ufine midler i brug som ung i onlineturneringer.

- Jeg tror, at Niemann har snydt mere – og mere for nylig – end han har indrømmet offentligt, skriver Magnus Carlsen i et opslag på det sociale medie Twitter.

- Vi må alle gøre noget ved snyd, og jeg har fremadrettet ikke lyst til at spille mod folk, der har snydt tidligere, fordi jeg ikke ved, hvad de så kan finde på at gøre i fremtiden.

Siden Carlsens exit efter bare ét træk mod Niemann har der været mere eller mindre stille fra den norske stjernes lejr. Kun i enkelt bidder har han udtalt sig til et fåtal af medier, og at en melding først ville komme efter Julius Baer Generation Cup, som Magnus Carlsen endte med at vinde på trods af, at han trak sig mod Hans Niemann.

I mandagens opslag skriver nordmanden, at han godt er klar over, at det har frustreret mange i skakverdenen. Ligesom han selv er frustreret, for han vil fortsætte med at spille på allerøverste niveau, som han skriver. Men han er "ikke er villig til at spille skak mod Niemann".

Fornemmede snyd

DR’s skakkommentator Morten Runge havde sat sig godt til rette, da det var ventet, at Magnus Carlsen ville komme med en udtalelse i starten af denne uge. Men da meldingen kom, levede den ikke op til forventningerne.

- Jeg er en lille smule skuffet, siger han.

- Det eneste nye er, at han vidste dette på forhånd, og at han overvejede at trække sig inden, og så har han nogle beskrivelser af, hvordan han synes Niemann ser ud, mens de spiller. Og det kan også være en pointe, for når man spiller skak, er der meget kropssprog, der afslører, hvordan man tænker og har det.

31-årige Magnus Carlsen spillede forrygende og vandt den seneste turnering, hvor han ellers trak sig fra opgøret mod Hans Niemann. (Foto: © Anton Vaganov, Ritzau Scanpix)

Det var ret usædvanligt, at de to duellanter skulle mødes igen så kort tid efter første kamp, hvor Magnus Carlsen efterfølgende ytrede sin tvivl om Niemanns uskyld.

To uger gik der, før de igen sad på hver sin side af skakbrættet, men denne gang var det virtuelt, og kampen nåede kun at se tre træk blive foretaget. For Magnus Carlsen fornemmede, at den amerikanske modstander havde snydt ved seneste møde.

- Hans fremskridt har været usædvanlige, og igennem vores kamp i Sinquefield Cup fik jeg fornemmelsen af, at han ikke var anspændt og heller ikke fuldt koncentreret om kampen i kritiske situationer, skriver Magnus Carlsen.

- Samtidig udspillede han mig som sort på en måde, som jeg kun tror, få spillere kan.

DR's skakkommentator, Morten Runge, forstår som udgangspunkt godt, hvorfor Magnus Carlsen finder det besynderligt, hvordan amerikanske Niemann agerede.

- Men han er også så farverig og mærkelig en person, at han sidder på alle mulige måder, når han spiller. Og til syvende og sidst er det ikke nogen dokumentation for, at han har snydt, siger Morten Runge.

Nu kalder Magnus Carlsen på, at der bliver gjort noget for at bekæmpe snyd. Arrangørerne skal være mere opmærksomme med nye sikkerhedsforanstaltninger og metoder, der skal stoppe alle ufine tricks.

For snyd er "en eksistensiel trussel mod sporten", skriver Magnus Carlsen.

Carlsen har mere på hjerte

Man skulle efterhånden tro, at det sidste kapitel i sagaen mellem Magnus Carlsen og Hans Niemann var skrevet. Men det er ikke sagen.

- Det kan ikke slutte her. Gryden er stadig i kog, og der er sikkert nogen, der vil reagere på det her. Carlsen vil have skabt sig nogle fans og nogle fjender, og kløften vil blive lidt større. Og vi er ikke kommet særligt meget tættere på, hvad der egentlig er sket, siger Morten Runge.

Magnus Carlsens bedrifter taler for sig selv. I 2014 blev han verdensmester i både almindelig skak, hurtigskak og lynskak. (Foto: © STAFF, Scanpix Denmark)

Den norske hovedperson skriver også, at den sidste side ikke er skrevet endnu.

- Der er mere, som jeg har lyst til at sige. Desværre er der på nuværende tidspunkter grænser for, hvad jeg kan sige uden tilladelse fra Niemann, skriver han på Twitter.

- Jeg håber, at sandheden kommer ud, uanset hvad den måtte være.

Anklagerne mod Niemann kommer efter Magnus Carlsen i sommer bekræftede, at han ikke vil forsvare sin VM-titel, men nu har den norske skakspiller fået fornyet energi, fortæller Morten Runge.

- Magnus Carlsen har aldrig spillet bedre, end han gør nu. Det lader til, at han bliver tændt af dette, og at han vil vinde alle andre partier, end det han taber med vilje mod Niemann, siger skakkommentatoren.

- Noget af Magnus Carlsens famlen efter, ’hvem er jeg?’, er væk. Nu er han ham, der vil redde skakverden fra at falde sammen i snyd.