Skiløbere bruger doping under skiene, men det kan ikke bevises

Selvom de fluorerede stoffer har været forbudt i skisporten siden 2020, er der endnu ikke fundet en sikker testmetode frem mod OL.

Flere norske skiløbere er bekymret for at smøringsproduktet fluor vil blive brugt til OL (Foto: ANDREA SOLERO © Ritzau Scanpix)

Der er under én måned til at den olympiske ild bliver tændt i Beijing, og nu får en ny bekymring ski at stå på.

Det OL-forberedende langrendsløb Skandinavisk Cup, hvor norske og svenske langrendshåb får lov at vise, hvad de kan, er netop blevet afholdt. Men efterfølgende afslører en rapport, at der er mistanke om brug af den ulovlige smørelse C8-fluor.

- Rapporten fastslår, at der var rygter, og at rygterne blev bekræftet. Nogle har indrømmet, at de brugte C8-produkter. Men hvorfor de gjorde det og hvordan, står der ikke i rapporten, siger løbsleder i det internationale skiforbund, FIS, Pierre Mignerey til NRK.

Den helt rigtige smørelse har altid været afgørende for et godt resultat i både landrend og skiskydning, og når temperaturen ligger omkring frysepunktet, kan smøringsproduktet fluor give et stort forspring.

- Vi snakker fart. I ekstreme tilfælde taler vi 10 til 20 procent fartoverskud sammenlignet med konventionel smørelse, forklarer Christian Borch, som er sportschef for langrend og skiskydning i Danmarks Skiforbund.

Man har i mange år brugt fluorbaseret smøremiddel i skisporten, da det kan afvise vand og smuds. Men i 2020 blev fluor ulovliggjort i EU, da det blandt andet er miljøskadende, kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.

Derfor fulgte Det Internationale Skiforbund og Det Internationale Skiskytteforbund trop, og gjorde det ulovligt i skisporten.

Bygger på tillid

Men selvom stoffet er ulovligt, kan det stadig ikke registreres som snyd. Det skyldes, at Det Internationale Skiforbund endnu ikke har fundet en sikker testmetode. Derfor har de nationale forbund underskrevet en tillidsbaseret aftale om, at der ikke vil blive brugt smørelse med C8-fluorid.

Ifølge de to norske skiløbere Håvard Solås Taugbål og Sindre Bjørnstad, der begge er klar til OL, er det et problem, at konkurrencerne skal baseres på tillid.

- Jeg har ikke hørt noget. Men både jeg og Sindre blev i lørdags enige om, at vi ikke havde helt optimale ski. Men ikke noget andet end at man bemærker, at de andre havde bedre ski. Man skal ikke spekulere i, om det var ulovligt fluor. Der vil lige meget hvad, være forskel på skiene, siger Håvard Solås Taugbøl.

- Men det er klart, vi står på ski hele året, og jeg er, efter samtaler med smørerne blevet overrasket over, at skiene ikke er blevet testet. Det er et system baseret på tillid, og man kan kun håbe, at folk forholder sig til det, fortæller Håvard Solås Taugbøl.

Det har tidligere været almindeligt at bruge flour som smøremiddel, men det er det ikke længere, da det er miljø og sundhedsskadelig (Foto: ANDREA SOLERO © Ritzau Scanpix)

Kan blive en udfordring til OL

Ifølge Christian Borch er det ikke tilfældigt, at der i løbene måneden op til OL, muligvis er blevet snydt.

- OL vejer selvfølgelig rigtig tungt for skiløbere, og Skandinavisk Cup er en af de sidste chancer for løberne til at markere sig inden OL-udtagelserne. Så jo tættere på deadline man kommer, jo flere tricks og kneb vil der blive brugt.

Da fluor-stofferne kun er ulovlige inden for EU, er det ikke sikkert, at alle landene vil overholde reglerne i Beijing. Derfor kan der opstå gisninger og beskyldninger ved skisports-konkurrencerne til OL.

- Det kommer an på vejrforholdene. Hvis temperaturen er lige omkring frysepunktet, vil det være oplagt at bruge C8 fluor, og derfor kan vi få en situation, hvor der måske vil blive snydt, siger Christian Borch.

FacebookTwitter