Spillerforening råber vagt i gevær: Stress er et stigende problem i Counter-Strike

En stigende mængde Counter-Strike-spillere oplever stressrelaterede problemer.

Markus Kjærbye fra North holder en pause på ubestemt tid fra Counter-Strike, da hans helbred skal på rette køl igen. Foto: Stephanie Lindgren (Foto: © STEPHANIE LINDGREN)

Det er ikke nyt, at elitesportsfolk skal leve med et enormt pres fra omverdenen. Fra fans, omgivelserne og dem selv.

Sådan er livet også, hvis man er en del af eliten i international Counter-Strike. Skydespillet, der over et par år er gået fra at være noget, som foregik på teenageværelser, til at blive sendt fast i tv med seertal, der konkurrerer med traditionel sport som håndbold og fodbold.

På bankbogen ser det godt ud for spillerne, ja, men det er ikke nødvendigvis dét, som opretholder den mentale balance. Presset om at levere kontinuerligt i en verden, hvor der kan være op til 250 rejsedage om året, hvis man ender på toppen, har også en pris.

Indenfor den seneste måned har hele tre spillere besluttet sig for at tage en pause fra deres respektive hold. De to danskere Markus Kjærbye fra North og Lukas Rossander fra Astralis samt svenske Olof Kajbjer Gustafsson fra Faze Clan.

Førstnævnte skrev på sociale medier, at han i de seneste måneder havde oplevet mave- og brystsmerter, kramper i kroppen og at det var tide at få en pause.

På samme måde meldte Lukas Rossander ud få dage senere, at han havde sygemeldt sig fra Astralis i tre måneder, da han i en periode havde oplevet symptomer på stress og udbrændthed.

Nærmest organiseret som tennis

Det strenge program, som Counter-Strike-spillere på internationalt niveau er underlagt, ville tage pusten fra de fleste, lyder det fra Christian Engell, der er performance manager i North. Organisationen, der for nyligt måtte give Markus Kjærbye en pause.

Med konstante turneringer verden over, jetlag og pres for at præstere, så er det ikke overraskende, at de unge spillere til tider kæmper med at holde skruen i vandet.

- Counter-Strike er organiseret meget på samme måde som tennis, når vi snakker turneringsmæssigt. Der er en masse af dem, og der er løbende rangeringer og præmiepenge. Forskellen er bare, hvornår turneringerne ligger, og hvornår der er pauser – den del er meget uorganiseret i Counter-Strike, og det er nærmest en jungle.

- Den struktur er ikke god for spillerne, hvis man tænker på deres helbred, så nogen skal træffe modige beslutninger på deres vegne, hvis de skal kunne holde til det på længere sigt, siger Christian Engell, der også påpeger, at der er sket et skred i Counter-Strike over de seneste år, hvor populariteten er taget til.

Interessen og presset i international Counter-Strike er steget markant med spillets popularitet de seneste år. (Foto: © Wolfgang Rattay, Scanpix)

Den udvikling stiller store krav til spillerne, og dermed barsler flere hold med at udbygge spillertruppen, som eksempelvis de danske verdensettere Astralis har gjort.

I Counter-Strike har man normalt fem spillere på et hold, men Astralis er nu oppe på syv spillere på kontrakt, så det er muligt at give spillere pause, hvis der opstår metaltræthed.

Spillerforeningen holder vågent øje

Spillerforeningen Counter-Strike Professional Players Association (CSPPA) er i høj grad bekendt med, at spillere på eliteniveau henvender sig for at blive bedre rustet til at klare det pressede program.

I en pressemeddelelse skriver organisationen, der er ledet af Mads Øland (tidligere direktør i Spillerforeningen, red.), at de i stigende grad bliver kontaktet af spillere, som har symptomer på stress, angst, depression, søvnproblemer og misbrugsproblemer.

Derfor vil CSPPA i den kommende tid række ud til holdene i international Counter-Strike for at udarbejde nye tiltag, der kan få bugt med den voksende problemstilling.

Blandt andet arbejdes der på at lave en større undersøgelse af trivslen for Counter-Strike-spillere, en hotline, samt individuelle og gruppeløsninger for de, der kunne have brug for det.

Løsninger, som der er brug for, hvis man spørger Christian Engell.

- Spillerne skal modnes tidligere på de her områder, og læringskurven skal være stejl, hvis spillerne skal kunne følge med. Især med ting som at restituere og tage ansvar for deres helbred. Det oplever de her unge spillere i en ung alder at skulle lære. Det er heller ikke tilfældigt, at de tre, vi aktuelt kan se er blevet ramt af udbrændthed og stress, er nogen, som har været med siden Counter-Strike eksploderede.

- De har været med på hele rejsen, så de har prøvet at vinde meget og mærket toppen, men nu handler det om at genfinde sig selv og motivationen, og at kunne håndtere det store pres, den store eksponering og løn. Den slags trykker spillernes psyke, så man kan nemt blive nedtrykt fremfor at vokse med det.

Astralis har hentet to nye spillere til holdet, så de vil have syv spillere at vælge imellem fremadrettet, mens North for nu har hentet en erstatning for Markus Kjærbye.