Stjernes uhyggelige kollaps genstarter diskussion om hovedskader i NFL

Miami Dolphins-quarterbacken Tua Tagovailoa blev i nat ramt af en uhyggelig hovedskade, der har tændt op i diskussionen om hovedskader i NFL-verdenen.

Holdkammeraterne fra Miami Dolphins samlede sig omkring deres quarterback, Tua Tagovailoa, efter han blev ramt af en hovedskade i nattens kamp mod Buffalo Bills. (Foto: © Emilee Chinn, Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.)

For fem dage siden kollapsede benene under NFL-stjernen Tua Tagovailoa, efter han blev ramt af en hård tackling i kampen mod Buffalo Bills og slog hovedet.

I nat var Miami Dolphins-spilleren igen hovedpersonen, da han blev tacklet og knaldede hovedet ned i jorden.

Denne gang rejste han sig dog ikke op.

I stedet blev Tagovailoa liggende og rystede med hænderne i flere minutter, hvorefter NFL-quarterbacken blev båret ud og indlagt på hospitalet.

Hele situationen rystede holdkammeraterne og Dolphins-cheftræner Mike McDaniel.

- Det var et skræmmende øjeblik, sagde McDaniel ifølge CNN.

Episoderne har skabt stor debat om, hvorvidt den 24-årige quarterback overhovedet skulle have været i aktion i nat, da han potentielt spillede med en hovedskade. Han blev dog hurtigt udskrevet fra hospitalet efter det første kollaps. Nattens uhyggelige scener var imidlertid ikke til at tage fejl af, mener NFL-eksperten Claus Elming.

- Når man ligger på den måde, så ved man, at det er rigtig slemt, siger han.

Miami Dolphins-quarterbacken lå og rystede i flere minutter, efter han slog hovedet ned i jorden. (Foto: © JEFF DEAN, Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved)

Det kan virke besynderligt, at en spiller, der forlader banen med indikationer på en hovedskade, få dage senere får lov til at gå ind på banen igen. Det er der dog en helt særlig grund til.

I NFL er det nemlig op til en uvildig lægestab at vurdere, om spilleren er klar til at blive kastet for løverne igen. Det gjorde Miami Dolphins, hvor en hjernespecialist uden tilknytning til klubben havde clearet Tagovailoa, lyder det.

Claus Elming har dog sin tvivl om, hvor troværdige det lægefaglige personale har været i denne situation.

- Lægestaben konkluderede, at det ikke var en hovedskade, men noget med ryggen. Når man så Tua Tagovailoa forlade banen, gik han jo meget vakkelvornt og lignede en, der havde fået en på skallen, siger NFL-eksperten.

Spillere og stab lavede en rundkreds rundt om Tua Tagovailoa, da han natten til fredag fik en grim hovedskade mod Cincinnati Bengals. (Foto: © Katie Stratman, Ritzau Scanpix)

Spillerforeningen i NFL, NFLPA, iværksatte søndag en undersøgelse, der skulle klarlægge, hvorvidt der var tale om en hoved- eller en rygskade. De nåede dog ikke at blive færdige med undersøgelsen, inden Tua Tagovailoa blot fire dage senere skulle i aktion igen.

NFLPA har efter gårsdagens uhyggelig hændelse udsendt en pressemeddelelse, hvori NFL-spillernes talerør gjorde det klart, at der kigges nærmere på forløbet.

(Foto: © Foto: NFLPA's Twitter-profil)

- Spillernes sundhed og sikkerhed er kernen i foreningens arbejde. Vores bekymringer i aften er for Tua og vi håber, at han kommer sig hurtigt. Vores undersøgelse af den potentielle protokolovertrædelse er i gang, skrev NFLPA på Twitter.

Og den undersøgelse kan være med til at ændre proceduren i NFL, forklarer Claus Elming.

- Hvis undersøgelsen viser, at han fik en hovedskade i søndags, så kan den uvildige lægestab blive afsat, så man i stedet i fremtiden flyver læger ind fra andre byer end de dem, holdene er fra.

- Men hvis alt er fulgt til punkt og prikke, så er der ikke noget at komme efter. Amerikansk fodbold er en voldelig sport, og det må vi ikke se bort fra, siger NFL-eksperten.

Ramaskrig i NFL-verdenen

Selvom NFL-spillerne tjener millioner af dollars og virker til at leve den amerikanske drøm, er det ikke helt uden risiko for grimme skader.

Førhen har der været utallige eksempler på slemme hovedskader i NFL-verdenen, men efter filmen Concussion fra 2015 har spillerne fået sparket døren ind og sikret sig bedre rettigheder, når det gælder deres sikkerhed.

- NFL har lavet nogle tiltag, som helt sikkert har gjort sikkerheden bedre. De har blandt andet fået bedre hjelme. Men når man ser tilfældet med Tagovailoa, kan man ikke lade være med tænke: "Hvordan kan det her ske?", siger Claus Elming.

Derfor kan det også virke hovedløst, at klubben smider ham på banen fire dage efter en skade. NFL er dog mere end bare en sport. Det er også big business.

- Der er nogle spillere og klubber, der tjener styrtende med penge, siger Claus Elming.

- Den vare bliver sat på banen i form af unge mænds kroppe, der tjener millioner af dollars ved at sætte deres liv på spil, og det var lidt det, Tua Tagovailoa gjorde i nat, siger NFL-eksperten.

Miami Dolphins topper den amerikanske fodboldliga, og de skal i aktion igen mod New York Jets 9. oktober. Det vides dog ikke, om deres stjernespiller er klar til opgøret.