Store nationer overvejer boykot af vinter-OL: 'Det vil være en streg i regningen for Kina'

Storbritannien og USA overvejer et diplomatisk boykot af vinter-OL i Beijing.

Magtkampen mellem USA og Kina fortsætter i dagen op til vinter-OL i Beijing. (Foto: © Ritzau Scanpix, Ritzau Scanpix)

Hvis overtrædelser af menneskerettigheder var et kapløb, ville Kina nogenlunde være på omgangshøjde med Qatar.

Sidstnævnte skal være vært for VM i fodbold i slutningen af året, men har fået massiv kritik for behandlingen af landets migrantarbejdere. Men allerede til februar afholdes der vinter-OL i Beijing, og Kina har også været i modvind for utallige brud på menneskerettigheder.

Særligt Kinas behandling af det religiøse mindretal uighurerne har affødt stor kritik internationalt og har blandt andet ført til fordømmelse fra 39 FN-medlemslande, mens NGO’ere som Amnesty og Human Rights Watch udtrykker skarp kritik.

Utilfredsheden har nu nået regeringsgangen i nogle af verdens største nationer.

I torsdags fortalte præsident Joe Biden, at USA overvejer et såkaldt diplomatisk boykot af vinter-OL i Beijing. Lørdag er det så premierminister i Storbritannien Boris Johnson, der følger trop.

- Der er en aktiv diskussion i regeringen, siger Boris Johnson ifølge Reuters.

Det vil betyde, at repræsentanter fra det officielle Storbrittanien og USA ikke tager til eksempelvis åbningsceremonien, men at britiske og amerikanske atleter altså stadig deltager.

Men hvad rykker et diplomatisk boykot fra Johnson og Biden overhovedet?

  • Foruden den hårdhændede behandling af det muslimske mindretal har den kinesiske annektering af Tibet i mange år været en politisk varm kartoffel. Billedet her er fra en protest i Lausanne i 2015. (Foto: © Ruben Sprich, Scanpix Denmark)
  • Også ved sommer-OL i 2008 i netop Kina var Tibet et glohedt emne. Her ses en repræsentant for protestbevægelsen under legene i august 2008. (Foto: © © Nir Elias / Reuters, Scanpix Denmark)
1 / 2

En streg i regningen for Kina

Det er svært at spå om, mener Jens Sejer Andersen, der er international chef i Play the Game. Det er dog kritisk for Kina, hvis Joe Biden og Boris Johnson holder sin officielle repræsentanter væk, mener han.

- Det vil ikke have effekt på det sportslige. Men det er klart, at for Kina er det utrolig vigtigt, at legene sender et signal til hele verden om, at Kina er respekteret og accepteret over alt.

- Og i den forbindelse vil det være en streg i regningen, hvis Biden holder alle officielle amerikanske repræsentanter væk, siger Jens Sejer Andersen.

Diskussionen omkring vinter-OL i Beijing er dog blot det seneste tilfælde i den symbolske magtkamp mellem USA og Kina, forklarer Jens Sejer Andersen.

- Det kommer til at indgå i den almindelige politiske slagudveksling mellem Kina og USA. Kina skal nok gøre en passende gengældelse på et tidspunkt, hvor USA måske har brug for lidt hjælp fra kineserne.

Den internationale chef for Play the Game nedtoner dog konsekvenserne af magtspillet i forbindelse med legene.

- Vinter-OL varer trods alt kun 14 dage. Og så er man nødt til at lægge det bag sig og komme videre. Det ved præsidenterne godt, siger han.

Men hvor står Danmark i forhold til deltagelse ved vinter-OL i Beijing?

I videoen herunder kan du se mere om undertrykkelsen af Kinas muslimske mindretal:

Danmark har endnu ikke taget stilling

Ifølge Dansk Idrætsforbund (DIF) er det voldsomt problematisk, at store sportsbegivenheder finder sted i kontroversielle lande som Kina. Det har DIF's formand Hans Natorp fortalt i et tidligere interview med DR Sporten.

- Jeg er betænkelig ved, at vores atleter med deres deltagelse i Kina bliver politiseret. Vores atleter er til stede for at dyrke idræt – de er der ikke for at tage stilling til, hvorvidt Kina er en god eller en dårlig stat. Den enkelte atlet har ikke det ansvar og den rolle, sagde Hans Natop i oktober.

Ifølge DIF-formanden vil forbundet markere sin utilfredshed med Kina gennem dialog med blandt andet Amnesty og politkere, og et boykot er altså umiddelbart ikke en løsning. Hans Natorp håber, at de store sportsbegivenheder som vinter-OL og VM vil blive placeret andre steder, men at det er svært at navigere i.

- Sport er det, der samler verden. Og det betyder også, at vi vil komme til at befinde os steder, hvor vi ikke bryder os om deres værdigrundlag eller deres tilgang til menneskerettigheder, og det er det, som vi skal finde ud af at håndtere.

I begyndelsen af oktober forsøgte DR Sporten også at spørge kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen om Danmarks deltagelse i vinter-OL. Hun ønskede ikke at medvirke i et interview.

Derimod fik DR Sporten via ministeriets pressetjeneste et skriftligt svar på, hvorvidt ministeren regner med at repræsentere Danmark i Kina.

- Regeringen har endnu ikke taget stilling til, om man vil sende officielle repræsentanter til vinter-OL i Beijing. Regeringen vil tage stilling til dette, når vinter-OL nærmer sig, lyder svaret fra kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen.

DR Sporten har kontaktet kulturministeriet for at få en opfølgende status, men de oplyser, at man stadig ikke har truffet en beslutning.