Store smil på Idrættens Topmøde - endelig medlemsfremgang igen

Det samlede antal danskere, der er medlem af en idrætsforening, har været i tilbagegang i flere år, men den tendens er nu vendt.

Der var mange prominente personer til Idrættens Topmøde i DGI-byen i København. Blandt andre sundhedsminister Ellen Trane Nørby, formand i DGI Charlotte Bach Thomassen, H.K.H. Kronprins Frederik og statsminister Lars Løkke Rasmussen. (Foto: Lars Møller © Scanpix)

Flere års stagnation og mindre tilbagegang i idrætsforeningernes medlemstal er standset. I 2018 voksede medlemstallet i idrætsforeningerne under Danmarks Idræts-Forbund (DIF) og DGI for første gang siden 2013.

Stigningen i medlemstallet var 26.159 personer, svarende til 1,2 procent. Det viser den nyeste opgørelse af medlemstal for de to store organisationer i idrætten. Tallet kom frem under Idrættens Topmøde 2019, som onsdag blev afholdt i DGI-byen i København.

I alt var 2.257.014 danskere i 2018 medlemmer af de cirka 11.000 idrætsforeninger, der er organiseret under DIF og DGI. Fremgangen i medlemstallet glæder formanden i DIF, Niels Nygaard.

- Vi selvfølgelig rigtig glade for stigningen i medlemstallet. Vi vil gerne have flere medlemmer, men især når vi nu har investeret så mange kræfter sammen med DGI på at få igangsat det her store initiativ, at det så ser ud til at bære frugt, det er vi da enormt glade for, siger Niels Nygaard.

- Vi har gennem en længere årrække gjort store indsatser, både DIF og DGI, for at få flere til at dyrke idræt, og har måttet erkende, at vi år for år har været glade for bare at nå de samme medlemstal. Når vi nu oplever markante medlemsfremgange, så hænger det sammen med, at der er gjort en markant indsats, siger DIF’s formand.

Formand i DGI, Charlotte Bach Thomassen, peger også på den målrettede indsats fra DIF og DGI, som den primære faktor bag stigningen i medlemstallet.

- Der er flere forklaringer på det. En af dem er, at vi nu kan se frugten af det arbejde vi har gjort med at arbejde helt målrettet ind i en række idrætter for at skabe gode motionstilbud for den helt almindelige dansker. Vi kan se nu, at det faktisk er lykkedes, og det finder bundklang en række steder, siger Charlotte Bach Thomassen.

Lige nu er cirka 44 procent af danskerne medlem af en idrætsforening. DIF og DGI har en målsætning om, at det tal i 2025 skal være halvdelen af danskerne. Men det er ifølge Charlotte Bach Thomassen de sidste procenter frem mod halvdelen, der bliver sværest.

- Det er her vi er meget ambitiøse. Målsætningen når vi ved at samarbejde, og dagen i dag giver jo et rigtig godt blik på, at foreningerne skal samarbejde med kommunerne og andre aktører, som måske har en lettere adgang til de målgrupper, der ikke nødvendigvis og helt naturligt kommer i foreningslivet af sig selv, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk