Supercomputer skal hjælpe russer til sejr over stormester Carlsen ved VM

Fredag bliver det første af 14 partier spillet ved verdensmesterskaberne i det ternede brætspil.

Ian Nepomniachtchi (tv.) har vundet fire ud af fem opgør mod norske Magnus Carlsen. (Foto: NTB Scanpix & Anton Vaganov/Reuters/Scanpix)

Når den regerende verdens- og stormester i skak, Magnus Carlsen, tager første træk ved verdensmesterskabet, er favoritværdigheden på norsk side.

Det kan man ikke komme uden om. Til trods for at russeren Ian Nepomniachtchi har to esser i ærmet.

Det ene af esserne er et højteknologisk af slagsen. En såkaldt supercomputer, der hjælper den russiske skakspiller med at evaluerere millioner af træk, og som oprindeligt var bygget til at arbejde med maskinlæring og kunstig intelligens.

Nu er den i stedet med i russerens forberedelser i Dubai, hvor den skal hjælpe ham med at tage fusen på den 30-årige stormester, der er født lidt uden for Oslo.

- Den kan ikke skade mine chancer, siger Ian Nepomniachtchi til det britiske medie The Guardian.

- Og denne specifikke supercomputer, er forhåbentlig mere effektiv end andre, da den er et kæmpe datacenter, der kan blive brugt for videnskabelige forsøg, siger 'Nepo' som han bliver kaldt.

- Du er mere sikker på, at analysen er god, når du får 500 millioner knyttede resultater end 100 millioner, siger Ian Nepomniachtchi og understreger, at det at have en supercomputer kan være til stor hjælp for alle topspillere. En teknologi alle topspillere har til rådighed.

Den russiske stormester Ian Nepomniachtchi indtog onsdag scenen ved åbningsceremonien i Dubai. (Foto: Ali haider © Ritzau Scanpix)

Rivaliseringen startede for knap 20 år siden

Hvis supercomputeren ikke er nok til at overliste nordmanden, kan russeren trække sit andet es op af lommen. Historikken.

De to spillere har mødt hinanden fem gange. Kun en enkelt gang har Magnus Carlsen vundet.

Første opgør var ved Europamesterskabet for U12-spillere, hvor nordmanden ifølge russeren ikke lignede en kommende stormester.

- Han spillede ganske udmærket, men jeg følte ikke, at han var ekstraordinær. Og så var han fra Norge, der ikke er et 'skakland', så jeg lagde ikke rigtig mærke til ham. Men da vi mødtes kort tid efter og sluttede i top-to ved U12 VM, stod det klart, at han var en stærk spiller, siger 'Nepo'.

Og selvom de fleste pile ville pege på Carlsen som verdensmester, når der midt i december skal kåres verdensmesteren i skak anno 2021, så mener russeren at statistikken kan være til en smule hjælp.

- Generelt tror jeg, at det gør en forskel, om du har spillet mod en person før og været succesfuld. Men nogle af vores kampe ligger næsten tyve år tilbage, så selvom det er godt, at historikken er til min fordel, ville det være ret dumt at sætte sin lid til den alene, siger han.

Forberedelse over film og serier

31-årige Ian Nepomniachtchi, der lige nu er på en delt fjerdeplads på verdensranglisten, var som yngre for overmodig og doven sammenlignet med konkurrenterne.

- Tidligere var jeg måske den i top-20 i verden, der arbejdede mindst hårdt. Hvis skakspillere har en uge eller to mellem turneringer, er det normalt at forberede sig på den næste. Men jeg ville tage til fodbold tre gange om ugen eller se Marvels tegnefilm, siger 'Nepo'.

Onsdag blev der holdt åbningsceremoni og pressemøde i Dubai, hvor VM afholdes. (Foto: Ali haider © Ritzau Scanpix)

Men som de fleste mennesker, der runder et skarpt hjørne, gjorde russeren status, da han nærmede sig de 30.

- På et tidspunkt er du nødt til at vælge, om dit liv skal være fyldt med glæde, uden måske at opnå det helt store, eller ofre noget og rykke sig. Men det tog mig en del tid at få denne nye tilgang ind under huden, siger han og erkender, at han udover manglende arbejdsiver også var for selvsikker.

- Det var et problem, der hjemsøgte mig i årevis. Jeg havde det sådan, at jeg var ligeglad, hvem jeg mødte, jeg skulle nok slå dem. Nogle gange havde jeg mangel på respekt for mine modstandere, men efter jeg ændrede mit mindset har mine resultater forbedret sig, siger Ian Nepomniachtchi inden fredagens første parti.

Hvis stillingen efter de 14 partier er 7-7, vil der blive spillet tiebreaks på tid. 14. parti bliver spillet den 14. december.

FacebookTwitter