Teknik over kontakt: Danske klubber kæmper for at undgå hjerneskader i amerikansk fodbold

Hovedskader har de senere år fået meget opmærksomhed i amerikansk fodbold, men i de danske klubber arbejder man hårdt for sikkerheden.

Amerikansk fodbold er en sportsgren, som mange har en holdning til. For mange neutrale iagttagere er det en voldsom sport, hvor det kun går ud på at ødelægge hinanden, mens det for de inkarnerede fans er en smuk taktisk sport, hvor de fysiske egenskaber bliver foldet strategisk ud.

Men uanset hvor man sidder i de stole, så er alle enige om, at sportsgrenen kan være rigtig farlig, hvis den ikke bliver spillet ordentligt.

Det har undersøgelser de senere år bekræftet, hvor hjerneskaden CTE (kronisk traumatisk encefalopati) er blevet fundet hos et stort antal afdøde spillere fra den bedste liga i verden – den amerikanske NFL.

Det er derfor også en snak, som er nået helt til National Ligaen i Danmark, og snakken har ledt til en intensiv indsats i de danske klubber for at undgå lignende situationer. Her handler det om bedre teknik og mindre kontakt.

- Der er kommet en enorm opmærksomhed omkring det. Da jeg spillede for 20 år siden var der slet ikke noget, som hed hovedskader. Man tog ikke sig selv ud, fordi man havde hovedpine. Det var ikke fordi, man ikke tog det alvorligt, men man vidste ikke, at man skulle tage det alvorligt, forklarer Peter Herbild, der er cheftræner hos Copenhagen Towers.

Diagnosen CTE eksisterede heller ikke før begyndelsen af dette årtusinde. Det var nemlig først, da den afrikansk-amerikanske læge Bennet Omalu undersøgte den tidligere Pittsburgh Steelers’ center Mike Websters hjerne, at han opdagede noget mærkværdigt.

Webster havde kæmpet med mange psykiske problemer, siden han stoppede karrieren i starten af 90’erne, og da han døde i 2002, valgte Bennet Omalu at undersøge ham og fandt altså CTE.

Siden er mange flere afdøde NFL-spillere blevet undersøgt og har fået konstateret CTE, men det var først, da den tidligere NFL-profil Dave Duerson tager sit eget liv ved at skyde sig selv i brystet i 2011, at snakken tog til.

Duerson har nemlig inden sit selvmord sendt en besked til sin familie, hvor han beder folk om at analysere hans hoved. Det var derfor, at han skød sig selv i brystet og ikke hovedet. Man undersøger hjernen, og ikke overraskende får han også konstateret CTE.

Stort arbejde i Danmark

Det startede et større fokus i NFL for at nedbringe muligheden for hovedskader, men det er bestemt også noget, som har sat et stort aftryk i Danmark.

- Vi går meget efter at ramme med brystet og så også ramme deres krop. Så vi går ikke efter at ramme hoved- eller halsregionen, siger Magnus Bitsch, der både er landsholdsspiller og lederen på Copenhagen Towers’ forsvar.

- Den her sport handler ikke om at skade hinanden. Det handler om at lave en solid tackling, og det gør man ikke ved at ramme hovedet, forklarer han.

Og hvordan undgår man så lige, at der kommer hovedskader? Selvfølgelig er det aldrig sikkert, men for Copenhagen Towers bliver der arbejdet utrolig meget med teknikken i spillet, forklarer en af deres store forsvarsspillere.

- Der er sket meget de seneste 20 år i amerikansk fodbold. Man har ændret reglerne, så man slet ikke bruger hovedet i tacklinger. Nogen siger, at det ødelægger spillet, hvis man spørger dem, som sidder og ser det på TV, siger Kristoffer Brun Hansen.

- Man har også ændret teknikken rigtig meget. Så man bruger hænderne noget mere i stedet for hovedet. Hjelmteknologien er også forbedret virkelig meget, siger han.

Det er derfor slut med jokes omkring folk, som slår hovedet eller oplever de store rystelser, som også kan fremprovokere CTE på sigt. Hvis man føler sig det mindste utilpas, så stopper man med at spille.

- I dag træner vi også meget med den forståelse af, at de ikke må få for meget kontakt. Vi kan ikke stå herude otte måneder om året og støde hovederne sammen, siger Peter Herbild

- Nu er spillere og trænere enormt opmærksomme på det, men vigtigst af alt er lægestaben både til træning og til kampe meget opmærksomme på det, lyder det fra ham.

Problemer i andre sportsgrene

Der er derfor ikke nogen tvivl om, at sporten er blevet gjort meget mere sikker end tidligere. Undersøgelser viser da også, at det langt fra kun er amerikansk fodbold, hvor der er en risiko for hovedskader.

Alene i USA har man også haft specielt fokus på den amerikanske ishockey-liga NHL, og Danmarks Idrætsforbunds ekspertgruppe konstaterede i en undersøgelse sidste år, at der sker cirka 800 hovedskader om året samlet i de tre sportsgrene håndbold, fodbold og ridning, hvor af cirka halvdelen er i den sidstnævnte.

Det er indtil videre kun muligt at spore CTE på folk, som ikke er i live, fordi det kræver en fuld undersøgelse af hjernen. Det betyder, at der ikke er nogle nulevende, som har fået konstateret hjerneskaden, men flere atleter har selv fortalt om symptomer, som kunne pege på, at de var ramt af den.

Tidligere NFL-spillere har talt om mangel på balanceevner og hukommelsestab.

Hos Copenhagen Towers følger man med i udviklingen af sikkerheden og tager deres egne forholdsregler i kampe og til træning. For forsvarsspilleren Kristoffer Brun Hansen, der tidligere har spillet elitehåndbold. mener han dog ikke, at der skal tages flere forholdsregler i amerikansk fodbold end i andre sportsgrene.

- Jeg har haft flere hjernerystelser i håndbold, end jeg har haft i amerikansk fodbold, siger han.

Copenhagen Towers spiller Mermaid Bowl mod Triangle Razorbacks lørdag aften klokken 18.00. Du kan se kampen på DRTV fra klokken 17.45.

Facebook
Twitter