Therese græd på skandaløst pressemøde efter fatal læbepomade-fejl: I dag kan hun vinde VM for 14. gang

Langrendsløberen Therese Johaug har vundet guld i alt, hvad hun har stillet op i ved VM i år. Men en dopingdom fra 2016 hænger stadig over hovedet på den norske skistjerne.

Therese Johaug missede vinter-OL i 2018 efter en dopingdom. (Foto: Ruud)

- Jeg skal vise alle, at jeg er SÅ uskyldig i den her sag.

Therese Johaug banker næven i bordet, mens tårerne løber ned ad hendes kinder.

Hendes ansigt gløder i adskillige blitzlys fra en kæmpe klynge af norske og internationale pressefotografer.

Langrendsdronningen er en af Nordens allerstørste sportsstjerner, men på et splitsekund har hun mistet alt.

Video: En fortvivlet Johaug fortæller om sin dopingskandale på et pressemøde d. 13. oktober 2016.

Det er efterhånden ved at være godt fire år siden, de norske tv-seere fik eftermiddagskaffen galt i halsen, da landsheltinden Johaug tonede frem på skærmen for at forsøge at forklare, hvorfor hun netop var blevet testet positiv for et anabolsk steroid.

De 18 måneders karantæne er for længst overstået, og Therese Johaug er tilbage, hvor hun begyndte. På tronen som verdens suverænt bedste kvindelige langrendsløber.

Ved det igangværende VM i langrend i tyske Oberstdorf har Johaug snuppet guld i alle tre discipliner, hun har stillet op i.

Især hendes guldmedalje på 10 kilometer fristil fik roserne til at vælte ned over den nu 32-årige langrendsdronning.

Video: Johaug vinder VM-guld i skiatlon ved dette års VM i Oberstdorf

Nordmanden førte fra start til slut, smadrede konkurrenterne og kørte over stregen med næsten et minut ned til den nærmeste konkurrent.

- Det var definitivt mit bedste langrendsløb nogensinde, sagde Johaug til norske NRK efter magtdemonstrationen.

I dag er Johaug så storfavorit til at tage sin fjerde guldmedalje ved dette VM, når hun fatter stavene og kaster sig ud på sin sidste disciplin, 30 kilometer langrend.

Der var ellers ikke meget, der tydede på, at Johaug ville generobre langrendstronen, da hun sad der og vred sig i stolen foran den samlede verdenspresse på pressemødet i oktober 2016.

- Jeg havde overhovedet ingen grund til at tro, at cremen stod på dopinglisten. Jeg har ingen skyld i den her sag, lød det fra den fortvivlede nordmand på pressemødet dengang.

Johaug var blevet testet positiv for det forbudte præstationsfremmende stof Clostebol – et anabolsk steroid.

Hun forklarede, at hun måtte have fået stoffet gennem cremen Trofodermin, som hun havde fået af landsholdets læge til at behandle sine solbrændte læber.

  • Therese Johaug ankommer til pressemødet d. 13. oktober 2016. (Foto: NTB Scanpix)
  • Johaug havde svært ved at holde tårerne tilbage under pressemødet. (Foto: NTB Scanpix)
  • Landsholdslæge Fredrik S. Bendiksen tog på pressemødet hele skylden for læbepomade-affæren. (Foto: HAKON MOSVOLD LARSEN)
1 / 3

Den norske landsholdslæge Frederik S. Bendiksen blev derfor lynhurtigt udpeget som syndebukken.

Han tog hurtigt skylden på sig, trak sig fra sin stilling og forklarede, at det var ham, der fejlagtigt havde fortalt Johaug, at læbepomaden ikke stred mod dopingreglementet.

Så vidt, så godt.

Men mistanken forsvandt ikke fra Johaug af den grund. Langt fra endda.

Det Internationale Dopingagentur, WADA, gør det nemlig meget klart i sine vedtægter, at det i sidste ende er atleterne selv, der er hovedansvarlige for, hvad de putter i eller på deres krop.

Og fem dage inden hun blev præsenteret for sin dumpede dopingtest, havde Johaug da også stolt forklaret til TV 2 Norge, hvor grundigt hun undersøger alt, hvad hun putter i munden eller smører på sin krop.

- Jeg dobbelttjekker alle ting en, to eller tre gange for at være sikker på, om jeg nu også kan tage det, sagde Therese Johaug i det usædvanligt dårligt timede interview, der ikke ligefrem gavnede hendes sag, da dopingskandalen ramte en lille uge senere.

Specielt fordi indpakningen til cremen havde et helt ufatteligt tydeligt symbol på, at det indeholdt et stof på dopinglisten.

Sådan ser indpakningen til læbecremen. Læg mærke til det store ikon til højre, hvor der står 'DOPING' med en stor advarsel. (Foto: Filippo MONTEFORTE © AFP or licensors)

Desuden burde landsholdslægen Frederik Bendiksen i hvert fald have haft et forholdsvist godt kendskab til cremen og indpakningen. Han havde nemlig arbejdet otte år hos medicinalfirmaet Pfizer, som havde produceret cremen.

I sidste ende mente den internationale sportsdomstol CAS, at Johaug burde have opdaget, at cremen indeholdt et stof på dopinglisten. De idømte hende 18 måneders karantæne fra langrendssporet.

Afgørelsen betød, at langrendsstjernen missede vinter-OL 2018 i Pyeongchang.

- Jeg er helt knust. Jeg forstår ikke den straf. Jeg synes, det er uretfærdigt. Jeg er blevet uretfærdigt behandlet, sagde Johaug efter dommen til NRK.

En knust Johaug stiller op til interview i august 2018 efter dommen, der betyder, at hun misser vinter-OL året efter. (Foto: Ruud)

Selvom Johaug vendte tilbage fra karantænen med masser af fart i skiene og vandt 3 guldmedaljer ved langrends-VM i 2019, så er hendes navn stadig tæt forbundet med den famøse dopingsag.

For bare tre måneder siden blev hun tildelt Egebergs Ærespris. En af Norges allerstørste sportspriser.

Det fik kritikken til at vælte ind over komiteen bag prisen, der blandt andet uddeles efter kriteriet om, at prismodtageren skal være ’en god rollemodel for idrættens grundværdier’.

Priskomiteen forsvarede sig med, at Johaug blev dømt for uagtsomhed og ikke decideret dopingsnyd, men det var ikke nok til at dæmpe gemytterne hos kritikerne.

Den ti-dobbelte norske verdensmester i orienteringsløb, Olav Lundanes, skrev blandt andet på Twitter, at prisen nu havde mistet al prestige i hans øjne.

- Det at være et godt sportsligt forbillede er også at forstå antidoping-reglerne. Jeg forstår, at Johaug var irriteret og ude af sig selv på pressemødet, men jeg synes, det er meget upassende at bruge et år på at indrømme sin skyld, uddybede Lundanes til NRK.

Med det henviser Lundanes til, at Johaug på det famøse pressemøde fire år tidligere erklærede, at hun var fuldstændig uden skyld i, at hun var blevet testet positiv. Først senere accepterede hun, at ansvaret i sidste ende var hendes.

Den hårde kritik var dog ikke noget, der for alvor gjorde ondt på prismodtageren.

- Det preller af på mig. Jeg har læst så meget lort om mig selv igennem det hele. De har lov til at mene, hvad de vil. Jeg kan se mig selv i spejlet og ved, at jeg aldrig har forsøgt at snyde, siger Johaug til NRK.

I aften kan Johaug så potentielt se en 14-dobbelt VM-guldvinder, når hun kigger sig i spejlet.

Therese Johaug jubler over sin guldmedalje i 10 kilometer langrend i forgårs ved VM i langrend i Oberstdorf. (Foto: Christof Stache © Scanpix)

Og hvis det som ventet lykkes for hende at vinde kvindernes 30 kilometer langrend, så vil det desuden være første gang ved et VM, at hun rydder bordet og vinder guld i alle sine fire discipliner.

- Der er mange, der løber hurtigt, så det bliver ikke nemt at snuppe guldet. Men uanset hvad har det været et fantastisk mesterskab for mig, siger Johaug til norske VG.

Uanset om Johaug vinder guld eller ej, så kan ingen længere være i tvivl om, at dronningen har generobret sin langrendstrone.

Spørgsmålet er bare, om hun også har formået at gøre det, hun lovede på det skæbnesvangre pressemøde for godt fire år siden.

Nemlig at vise os alle, hvor uskyldig hun er.

Du kan se, om Therese Johaug rydder VM-bordet og snupper guld på 30 kilometer langrend. Det er klokken 12.30 hos vores gode kollegaer på TV 2 Sport X.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk